Pafos Net

Ανδρολύκου: Ένα μοναδικό εργαστήρι κεραμικής ερευνά ντόπια χώματα και τεχνικές ψησίματος (VIDEO)

title image

Η ιδέα είχε τεθεί στο τραπέζι και υλοποιήθηκε το 2017, κατά την διάρκεια της λειτουργίας της Πάφου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Έξι χρόνια από τότε, αποτελεί την μοναδική δράση που δεν μας αποχαιρέτησε με τον θεσμό, αλλά που συνεχίζει και που έχει μάλιστα καθιερωθεί ως ένα πρότυπο πειραματικό εργαστήρι κεραμικής σε όλη την Κύπρο.

Ο λόγος για το Πειραματικό Εργαστήρι Κεραμικής στην Ανδρολύκου της επαρχίας Πάφου, το οποίο λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του κεραμίστα Βάσου Δημητρίου. Τις μέρες αυτές το μοναδικό αυτό πολιτιστικό εργαστήρι μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο Almyra, στην Κάτω Πάφο, όπου εκτίθενται τα έργα που δημιουργήθηκαν εκεί.

almyra1

Μιλώντας στο PafosNet η Ντανιέλα Μούγιαννου, που πρώτη είχε εμπνευστεί τα εργαστήρια κεραμικής στην Ανδρολύκου ως μια εν των πολλών δράσεων που είχαν διεξαχθεί στο πλαίσιο της ανακήρυξης της Πάφου σε Ευρωπαική Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017, τόνισε ότι το εργαστήρι διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2017 με στόχο τον πειραματισμό και τη αξιοποίηση ντόπιων χωμάτων κατάλληλων για την ανάπτυξη μορφών σύγχρονης κεραμικής.

Με την καθοδήγηση και εμπειρία του Βάσου Δημητρίου, είπε, ερευνώνται διαφορετικές πειραματικές τεχνικές ψησίματος όπως το raku, to naked raku, to raku dolce και άλλες.

almyra6

Ο ίδιος ο Βάσος Δημητρίου ανέφερε στο PafosNet ότι τα εργαστήρια παρακολουθούν πολλοί συμπατριώτες μας που ενδιαφέρονται για την τέχνη της κεραμικής και τα αποτελέσματα των εργασιών αυτών είναι όπως είπε εξαιρετικά. Ευελπιστώ, τόνισε, ότι μέσα από την διαδικασία αυτή θα αναδείξουμε σύντομα νέους κεραμίστες στον τόπο μας και θα υπάρξουν και νέες τεχνικές στην κεραμική.

Ο κ. Δημητρίου διευκρίνισε ότι η επιλογή της Ανδρολύκου για την πραγματοποίηση των εργαστηρίων αυτών έγινε επειδή η συγκεκριμένη περιοχή παρέχει πολύ καλά χώματα από πλευράς ποιότητας για την συγκεκριμένη δημιουργία. Στην κεραμική, τόνισε, όταν λέμε καλά χώματα εννοούμε χώματα που μπορούν να δουλευτούν με καλά αποτελέσματα στον τροχό και αντέχουν σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες κατά το ψήσιμο τους.

Η κλασική τεχνική raku, ανέφερε, αφορά σε ψήσιμο σε θερμοκρασίες όπως 940 βαθμούς, ενώ χρησιμοποιεί ως βασικά χρωστικά συστατικά το ασήμι και τον χαλκό. Άλλες τεχνικές raku, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα πανομοιότυπα με την αρχαία περίοδο.

almyra2

Τα έργα στο πειραματικό εργαστήρι της Ανδρολύκου, τονίζει, αποτελούν ένα πάντρεμα της παραδοσιακής τέχνης της κεραμικής με την σύγχρονη τεχνολογία του κλάδου, προκειμένου να υπάρχει ταχύτητα στο ψήσιμο και την αποπεράτωση των έργων.

Η κ. Μούγιαννου είπε επίσης ότι το εργαστήρι κεραμικής στην Ανδρολύκου άρχισε ουσιαστικά να σχεδιάζεται από το 2012 προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί κατά τις δράσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Η Ανδρολύκου παρείχε πολύ καλές πρώτες ύλες, τόνισε, εξαιτίας των οποίων τα πρώτα πειραματικά δείγματα της δουλειάς που συντελέστηκε ήταν άκρως ικανοποιητικά. Χάρη σε αυτό και στην εργασία του Βάσου Δημητρίου, το εργαστήρι  συνέχισε να λειτουργεί και με το πέρας του Πάφος 2017, το μοναδικό πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που δεν σταμάτησε με το τέλος του θεσμού.

almyra4

almyra3

Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα αυτό, επισημαίνει, αφού δύο ομάδες δημιουργών πρέπει να μεταφέρουν υλικά στην απομακρυσμένη αυτή περιοχή, να προχωρήσουν στις δημιουργίες και το ψήσιμο και να παραμείνουν εκεί για αρκετές μέρες συνεχόμενες. Πλέον όμως το εργαστήρι έχει καταστεί θεσμός για την Κύπρο και επόμενος στόχος μας είναι η μετεξέλιξη του σε διεθνή θεσμό. Να έρχονται δηλαδή καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο για μια εβδομάδα, ας πούμε, και να δημιουργούν εδώ αναδεικνύοντας την κεραμική της Κύπρου.

almyra7

almyra8

Καταλήγοντας ο Βάσος Δημητρίου τόνισε ότι στόχος του είναι η διοργάνωση ενός πανευρωπαικού συμποσίου με θέμα την δημιουργία μιας διαφορετικής λειτουργίας της κεραμικής τέχνης.

Δείτε το VIDEO από τα χθεσινοβραδινά εγκαίνια της έκθεσης στο ξενοδοχείο Almyra, στο WEB TV του PafosNet.

 

almyra5