Pafos Net

Φαίδωνας Φαίδωνος: "Συμμαζεύεται" οικονομικά, αλλά δεν καταργείται η όπερα

title image

Ο θεσμός της όπερας της Πάφου, που ενέταξε στην ουσία την Κύπρο στο καλεντάρι των εκδηλώσεων παγκόσμιου επιπέδου κάθε καλοκαίρι, δεν πρόκειται να καταργηθεί. Με αποκλειστική δήλωση του στο PafosNet ο Δήμαρχος Πάφου και πρόεδρος του Pafos Aphrodite Festival, Φαίδωνας Φαίδωνος, ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε έθεσε με την ανάληψη της δημαρχίας ως θέμα την κατάργηση του θεσμού, αλλά μόνο το οικονομικό "συμμάζεμα" του, αφού ήταν φανερό τα τελευταία κυρίως χρόνια ότι ο τρόπος διαχείρισης ήταν λανθασμένος και ζημιογόνος.

Στόχος είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση του θεσμού και η χρηστή διοίκηση του οικονομικού και διοικητικού σκέλους, ξεκαθαρίζει ο Φαίδωνας Φαίδωνος, τονίζοντας ότι η όπερα έχει προσδώσει τεράστια δυναμική στην Πάφο όλα αυτά τα χρόνια ύπαρξης της.

logo-operas

Με στόχο την ανάδειξη της Πάφου σε διεθνές κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου και τη διεθνή προβολή και εξύψωση της Κύπρου στον πολιτιστικό και τον τουριστικό τομέα, το 1998 συστάθηκε η Εταιρεία Pafos Aphrodite Festival με ιδρυτικά μέλη τον Δήμο Πάφου, τον Δήμο Γεροσκήπου, τον Δήμο Πέγειας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου και τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Πάφου.

Στην πάροδο των χρόνων αυτών η εταιρεία Pafos Aphrodite Festival Cyprus συνέβαλε τα μέγιστα στην ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού στο νησί μας και στη διαμόρφωση ενός κοινού με υψηλά κριτήρια αισθητικής απόλαυσης και εκτίμησης. Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου γνώρισε ένδοξες μέρες με παραστάσεις που άφησαν εποχή στο καλλιτεχνικό στερέωμα του μικρού αλλά πλούσιου σε πολιτισμό νησιού μας. Η Πάφος και το Μεσαιωνικό της Κάστρο ευτύχησαν να υποδεχθούν, για τους σκοπούς του Φεστιβάλ,  το Θέατρο Bolshoi της Μόσχας, την Εθνική Όπερα της Εσθονίας, την Εθνική Όπερα της Πολωνίας, το Φεστιβάλ της Arena di Verona, το Ακαδημαϊκό Θέατρο Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης, το Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου Abai από το Καζακστάν, το Λυρικό Θέατρο «Giuseppe Verdi» της Τριέστης, το Εθνικό Θέατρο της Πράγας και την Όπερα του Εθνικού Θεάτρου Σλοβακίας.

Κορυφαία αριστουργήματα του οπερετικού ρεπερτορίου όπως η «Garmen» του G.Bizet, «Nabucco», «Rigoletto», «La Traviata», «Un ballo in Maschera», «Ιl Trovatore» και «Οtello» του G.Verdi, «Turandot» «Τosca», «Μadama Butterfly» και «La Boheme» του G. Puccini, «Lakme» του Leo Delibes και «Les Contes d’ Hoffman» του Jacque Offenbach, προσέφεραν στο μουσικόφιλο κοινό της Κύπρου μαγευτικές και αξέχαστες στιγμές.

opera1

Το γεγονός ότι η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου συμμετέχει πλέον στη διοργάνωση, ανταποκρίνεται στους στόχους της εταιρείας για προώθηση και συμμετοχή κυπρίων καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί την έναρξη των προσπαθειών για την υλοποίηση του μεγάλου οράματος που είναι η διοργάνωση στο εγγύς μέλλον μιας αμιγώς κυπριακής παραγωγής.