Πάφος 2017: Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Ιουνίου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
20 Ιουνίου 2017Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 υποδέχεται την θερινή περίοδο με 27 εκδηλώσεις και δράσεις. Συναυλίες στο Αρχαίο Ωδείο, στο Μοναστήρι της Παναγιάς του Σίντη, στη Βρύση των Πεγειώτισσων, χορευτικά δρώμενα με άρωμα Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού, η πρωτοποριακή ομάδα Don Gnu από την Δανία, η ομάδα Compagnie Retouramont, οι διεθνούς φήμης τυμπανιστές «Yamato» από την Ιαπωνία και πολλά άλλα συνθέτουν ένα πλουσιότατο πολιτιστικά Ιούνη.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Οργανισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, για το υπόλοιπο του Ιουνίου, έχει ως εξής:
Δευτέρα 19 μέχρι Παρασκευή 30 Ιουνίου
Ωράριο λειτουργίας 17:00 – 20:00
Οικία Shelley
Εγκαίνια Δευτέρα 19 Ιουνίου 19:00
In & At Photo
Ένα πρόγραμμα ανταλλαγής Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, το οποίο ξεκίνησε από το Donostia 2016, προσκαλώντας ένα φωτογράφο από τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης 2017, Aarhus και Πάφο, καθώς και έναν φωτογράφο από το Hull, Βρετανική Πολιτιστική Πόλη Νεολαίας 2017. Φωτογράφοι μεταξύ των οποίων η Maite Basterra , ο Jose Javier Serrano από το Σαν Σεμπαστιάν και ο Θάνος Σαββίδης από την Πάφο, συμμετείχαν στην κοινή έκθεση, η οποία ακολούθως ταξίδεψε στις υπόλοιπες πόλεις. Σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστεί μέρος της έκθεσης μέσω προβολών σε κτήρια, ενώ παράλληλα η Maite Basterra και ο Jose Javier Serrano δημιουργούν, μέσα από ένα πρόγραμμα residency στην Πάφο, φωτογραφίες βασισμένες στις αναμνήσεις προσφύγων που κατοικούν εδώ.
Μια συνεργασία των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Eυρώπης San Sebastian 2016, Πάφος 2017, Aarhus 2017 και Hull 2017.
Είσοδος ελεύθερη
Πέμπτη 22 Ιουνίου
Θερινό Αττικόν
20:30
Το Βουνό και το Δέντρο
Οι μουσικοί Murat Aydemir στο τανμπούρ και Χρήστος Μπάρμπας στο νέυ, από την Τουρκία και την Ελλάδα, φέρνουν στο φως μια κοινή μουσική παράδοση που ενώνει τους δύο λαούς μέσα από τα βάθη του χρόνου, παρουσιάζοντας τον νέο τους δίσκο «Το Βουνό και το Δέντρο». Ο καμβάς του παρελθόντος εμπλουτίζεται με πινελιές από νέα στοιχεία και σύγχρονες μουσικές συνθέσεις προσθέτοντας γοητεία στο εγχείρημα και αναζωογονώντας επί της ουσίας τις κοινές μουσικές ρίζες των δύο χωρών. Στη συναυλία συμμετέχει, επίσης, ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας, Στρατής Ψαραδέλλης.
Είσοδος ελεύθερη
Παρασκευή 23 Ιουνίου
20:00
Πλατεία Δημαρχείου
Χορωδιακές Συναντήσεις - Παγκύπριο Χορωδιακό Φεστιβάλ
Φωνητικά σύνολα και χορωδίες από όλη την Κύπρο συμμετέχουν σε αυτή τη μουσική συνάντηση. Το Παγκύπριο Χορωδιακό Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Πάφου εδώ και 28 χρόνια.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει ο Σωτήρης Καραγιώργης (συνθέτης και μαέστρος).
Είσοδος ελεύθερη
Παρασκευή 23 Ιουνίου
Μοναστήρι Παναγίας του Σίντη
20:30
Φωνές του Κόσμου
Οι Φωνές του Κόσμου ταξιδεύουν στο σιωπηλό, αλλά προικισμένο με την ύψιστη ευλαλία της σιωπής, μοναστήρι του Σίντη, που φιλοξενεί μαζί με τις προσευχές και την κατάνυξη των πιστών, τις εικόνες, τους ήχους και τις μνήμες μιας περασμένης ζωής. Η Θεοδοσία Ρούσσου και οι μουσικοί της, εμφυσούν νέα ζωή στο έρημο τοπίο, ερμηνεύοντας με έναν ιδιαίτερο τρόπο τραγούδια από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου και της Ευρώπης, αλλά και το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε εφτά διαφορετικές γλώσσες. Τη συνοδεύει το σχήμα της από κιθάρες και έγχορδα.
Με τη συνεργασία και υποστήριξη των κοινοτήτων Σαλαμιού, Κελοκέδαρα, Πενταλιά και Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων
Είσοδος Ελεύθερη
Σάββατο 24 Ιουνίου
20:30
Ε΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ
Μύθοι και ιστορίες κατά μήκος του διαχωρισμού
Γνωρίζουμε άραγε ο ένας τον άλλο στη μοιρασμένη Κύπρο του σήμερα; Ποιοι μύθοι και ποιες ιστορίες έπλασαν και σμίλεψαν το κοινό παρελθόν μας, το πολύμορφο και πολύχρονο; Πως οι τωρινές μας ιστορίες και αφηγήσεις είναι επηρεασμένες από την παράδοση, το μεγάλωμά μας και τις κοινωνικές δομές που μας διέπουν;
Με εργαλείο την τέχνη του θεάτρου και τη δύναμη της προσωπικής και συλλογικής μνήμης, ο Achim Wieland και ο Μάριος Ιωάννου ξετυλίγουν με τη βοήθεια μιας ομάδας προσώπων-ερμηνευτών τα νήματα του βιωμένου χρόνου μέσα από έναν αέναο διάλογο, συνυφαίνοντας μαζί θολές θύμησες και ανεξίτηλες αναμνήσεις, ανείπωτες ιστορίες και ξεχασμένους μύθους, ανομολόγητες ενοχές και παλιά κρίματα. Μέσα απο θεματική έρευνα, το έργαστήριο ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες σε μια ειλικρινή και αντικειμενική ανταλλαγή ‘ψυχής’ που στόχο έχει να φέρει μια καινούργια προοπτική στον μεταξύ μας διάλογο. Ένα διάλογο που θα αποτελέσει μια θεατρική παράσταση με νήματα βαμμένα με όλα τα χρώματα της ανθρώπινης ζωής.
Η παράσταση είναι στην αγγλική γλώσσα (με εμβόλιμες λέξεις και φράσεις από την ελληνική, τουρκική, αρμένικη και μαρωνίτικη γλώσσα).
Σκηνοθεσία/Δραματουργία: Achim Wieland, Μάριος Ιωάννου
Συνεργάτης δραματουργός: Ελλάδα Ευαγγέλου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Izel Seylani, Μαριάννα Βούγα
Παραγωγή/Συντονισμός: Sossée Eskidjian
Με τη συνεργασία και στήριξη του Goethe Institute στη Λευκωσία.
Είσοδος ελεύθερη
Σάββατο 24 Ιουνίου
Αμφιθέατρο Τάλας
20:30
Διάρκεια: 85’ (με διάλειμμα)
Η Γέφυρα της Μουσικής - Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου
Στο πνεύμα του εμβληματικού συνθήματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017 «Συνδεόντας Ηπείρους - Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς», η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου φιλοξενεί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες και παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό μουσικό πρόγραμμα με πρώτη ύλη την αρμονία, τον ρυθμό και τη μελωδία.
Haydn: Overture to the opera L’isola disabitata, Hob. 28/9
Concerto for violin and piano in F major, Hob 18/6
Α. Baltas: 7 Cypriot traditional songs
Hoca: Cyprus Capriccio (Kibris Kapricyosu)
Σολίστ: Χάρης Χατζηγεωργίου (βιολί), Esra Poyrazoğlu Alpan (πιάνο)
Διευθύνει ο Ali Hoca
Είσοδος ελεύθερη
Σάββατο 24 Ιουνίου / 19:00
Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή/ Πλατανίστεια
16ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation Κύπρου, "Όψεις του Κόσμου”
Το Φεστιβάλ παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα με τις σημαντικότερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά animation από όλο τον κόσμο, ταινίες από το Κυπριακό και το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, εκθέσεις και εργαστήρια (masterclasses) από διεθνείς προσωπικότητες του animation και παράλληλα αφιερώματα, συναυλίες και προβολές παιδικών ταινιών animation.
Το φετινό φεστιβάλ εστιάζει στην Ιαπωνία και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 και το EU JAPAN FEST, διοργανώνουν μια μεγάλη έκθεση σύγχρονης Ιαπωνικής Χαρακτικής στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία(21/6), μια έκθεση παραδοσιακής Ιαπωνικής Χαρακτικής Ukiyo-e στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια (24/6), καθώς και αφιέρωμα στο Ιαπωνικό ανεξάρτητο σινεμά Animation και έκθεση με έργα του σημαντικότερου αντιπροσώπου των ημερών μας, στο ανεξάρτητο Ιαπωνικό Animation Koji Yamamura. Προβολές στην Πάφο θα γίνουν επίσης στο Τεχνόπολις 20 (25/6, 21:00) και στο Ξενοδοχείο Almyra (26/6, 21:00). Οι προβολές και οι παράλληλες δραστηριότητες του φεστιβάλ θα συνεχίσουν στην Λευκωσία, στο Αρχοντικό της Αξιοθέας, το Θέατρο ένα, την Πύλη Αμμοχώστου και το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Κύπρου.
Κυριακή 25 Ιουνίου
Κάστρο Πάφου
20:30
Διάρκεια: 45’
Compagnie Retouramont Aerial Dancers
Με ένα θέαμα που εντυπωσιάζει, «Ο Χορός των Καρυάτιδων» αποτελεί μια παράσταση χορού στον αέρα, μπροστά από το Κάστρο της Πάφου. Μια εκρηκτική, παιγνιώδης παραγωγή η οποία αξιοποιώντας την κίνηση, τα φώτα και τον ήχο, αλλάζει την προοπτική του ιστορικού κτηρίου. Η παράσταση έχει σχεδιαστεί ειδικά για το Κάστρο της Πάφου, στο πλαίσιο της θεματικής Ταξιδιώτες του Κόσμου, από την ομάδα Retouramont. Ο Fabrice Guillot, καλλιτεχνικός διευθυντής της γαλλικής ομάδας, συνέθεσε μια χορογραφία που συναρπάζει καθώς εκτυλίσσεται στα ύψη, διερευνώντας νέα πεδία έκφρασης και κίνησης , ανάμεσα σε κτήρια και σώματα. Η κινησιολογία που διέπει τις φιγούρες των χορευτών στον αέρα, συνδέει τον κάθετο χορό με κινήσεις που παραπέμπουν σε ακροβάτες, σ ̓ ένα παιγνίδι που αλλάζει ριζικά την εικόνα του χώρου στον οποίο διαδραματίζεται. Η ομάδα έχει συνεργαστεί με διάσημους χορογράφους και χορευτές καθώς και με καλλιτεχνικά ιδρύματα και πολιτιστικούς φορείς, και έχει δώσει παραστάσεις σε χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Με την υποστήριξη και συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου
Είσοδος ελεύθερη
Δευτέρα 26 Ιουνίου
20:30
Θερινό Αττικόν
Hybrid*k
Το έργο Hybrid δημιουργήθηκε το 2016, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Donostia 2016 και του Οργανισμού EU-Japan Fest. Η αρχική του έκδοση ανέβηκε στο Νέο Εθνικό Θέατρο του Τόκυο, σε καλλιτεχνική διεύθυνση της χορογράφου και χορεύτριας Motoko Hirayama και ακολούθως, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε 4 πόλεις στη χώρα των Βάσκων. Η παράσταση Hybrid*k επανασχεδιάστηκε από τη Motoko Hirayama, ειδικά για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017, και διερευνά τη στιγμή ανάδυσης νέων μουσικών και χορευτικών ειδών, διαμέσου της διασταύρωσης διαφορετικών πολιτισμών. O Baraba Okuyama, χορευτής Butoh (πρώην μέλος των Dairakudakan), ο χορευτής σύγχρονου χορού Kotaro Mizushima και η Motoko Hirayama, δημιουργούν και αναδεικνύουν την «υβριδική» αυτή συνάντηση με τους ρυθμούς και τους ήχους των Βάσκων από τους Oreka ΤΧ και το μελωδικό Αϊνού τραγούδι, από τους Emi Toko και Fukiko Goukon.
Οι Oreka ΤΧ αποτελούνται από τους Harkaitz Martinez de San Vicente, Mikel Ugarte, Juanjo Otxandorena, Mixel Ducau, Iñigo Eguia και Carlos Solano.
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού, που διοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο.
Με τη συνεργασία και υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού EU-Japan Fest Japan Committee.
Είσοδος Ελεύθερη
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: www.rialto.com.cy , 2693 2017
Τρίτη 27 Ιουνίου
20:30
Θερινό Αττικόν
Roots
Η ομάδα χορού Kukai και το μουσικό σχήμα Oreka TX από τη χώρα των Βάσκων παρουσιάζουν την παράσταση Roots (Ρίζες).
Τα δύο διεθνώς πολυβραβευμένα σχήματα, έχοντας τις ρίζες τους στη Βάσκική κουλτούρα, ρυθμό και χορό, δεν διστάζουν να επαναροσδιορίζονται με ένα σύγχρονο τρόπο, αποκαλώντας τη διαδικασία αυτή ως άντληση νέου υλικού από μια παλιά πηγή.
Στο έργο «Ρίζες» ενώνουν χορό και μουσική θεωρώντας, ότι υπάρχει μουσική στο χορό και βέβαια χορός στην παραγωγή της μουσικής.
Χορεύουν οι Urko Mitxelenaalain Maya, Nerea Vesga, Izar Aizpuru, Benat Salegi, σε χορογραφία John Maya.
Οι Oreka ΤΧ αποτελούνται από τους Harkaitz Martinez de San Vicente, Mikel Ugarte, Juanjo Otxandorena, Mixel Ducau και Iñigo Eguia.
Carlos Solano (φωτισμός), Mikel F. Krutzaga (ήχος).
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού που διοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο.
Είσοδος Ελεύθερη
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: www.rialto.com.cy , 2693 2017
Τρίτη 27 Ιουνίου μέχρι Κυριακή 23 Ιουλίου
Εκκλησία Παναγίας της Χρυσοαιματούσης, Χλώρακα
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 16:00-19:00
Σάββατο-Κυριακή 11:30-18:00
Δράκοι της Eυρώπης -Travelling Playground
Συνέχεια του ταξιδιού των δύο κοντέινερ που έχουν μεταμορφωθεί σε παιχνιδότοπο και άρχισαν το ταξίδι τους στον Κάθηκα τον περασμένο Μάιο. Αντλώντας έμπνευση από τους διάφορους μύθους και τις ιστορίες σχετικές με τους δράκους της Ευρώπης, μια σειρά από διαδραστικά παιχνίδια (για παιδιά και μεγάλους) συνδυάζουν ψυχαγωγία και μάθηση παρουσιάζοντας συγγενείς θρύλους από την Κύπρο, τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Δανία και τη Γερμανία. Εκτός από την ανάδειξη των ετεροτήτων που συνδιαμορφώνουν την λαϊκή κληρονομιά και παράδοση της Ευρώπης, το πρόγραμμα επιχειρεί να διερευνήσει τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες για την αποδοχή της διαφορετικότητας, τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τις αλληλεπιδράσεις.
Με τη στήριξη της κοινότητας Χλώρακας.
Οι Δράκοι της Ευρώπης θα ταξιδέψουν ακολούθως στην Πέγεια (Ιούλιος/Αύγουστος 2017).
Είσοδος ελεύθερη
Τετάρτη 28 Ιουνίου
Θερινό Αττικόν
20:30
Διάρκεια: 85’
Umut Albayrak
Η απεριόριστη δύναμη και η συνενωτική επίδραση της μουσικής θα ξυπνήσει και πάλι, και η συνάντηση των πολιτισμών στον Μούτταλο θα φτάσει από την Κύπρο στη Μεσόγειο και ακόμα πιο πέρα στο Αιγαίο. Η Umut Albayrak θα φέρει μαζί σύγχρονες και παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια από διάφορες γλώσσες, εκτελώντας τις με το δικό της μοναδικό στυλ. Πιστεύοντας ότι η μουσική μπορεί να εξαφανίσει όρια κι’ εμπόδια, τραγουδά για την ειρήνη, όπως συνηθίζει να υποστηρίζει σε όλη της την πορεία, με αυτή τη φορά στην Πάφο, στον Μούτταλο, να αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο πατέρας της, και με τις ιστορίες του οποίου μεγάλωσε η ίδια.
Τη συνοδεύουν οι καλλιτέχνες: Murat Ertüzün (πλήκτρα), Seray Kortan Erçin (βιολί), Mehmet Sakarya (φλάουτο), Hüseyin Muharremoğlu (κρουστά), Evren Ufuk (κιθάρα) Denizer Şehitoğlu (μπάσο), Antigoni Kyriakidou (ακκορντεόν) και Selden Yağcıoğlu (χορός).
Είσοδος ελεύθερη
Παρασκευή 30 Ιουνίου
Πλατεία 28ης Οκτωβρίου
21:00
Διάρκεια: 80’
Yamato Taiko Drum Ensemble
Οι διεθνούς φήμης Τυμπανιστές της Ιαπωνίας ‘Yamato’ έρχονται στην Πάφο με την καινούργια τους παράσταση «Chousensha - The Challengers», όπου ωθούν τους εαυτούς τους πέρα από τα όρια, με την ίσως πιο εντυπωσιακή, ενεργητική και εκρηκτική εμφάνισή τους μέχρι σήμερα. Το σχήμα Ιδρύθηκε στο Νάρα της Ιαπωνίας το 1993 και περιοδεύει σ’ ολόκληρο τον κόσμο για 6 έως 10 μήνες κάθε χρόνο, δημιουργώντας και παρουσιάζοντας πρωτότυπες συνθέσεις και shows.
Οι εμφανίσεις τους κάθε χρόνο αποτελούν γεγονότα που κόβουν την ανάσα, προσελκύοντας ένα ολοένα αυξανόμενο κοινό, πέραν των 6 εκατομμυρίων σε 3.000 παραστάσεις σε 53 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Για τα μέλη των ‘Yamato’, κάθε συνάντηση με το ακροατήριο είναι μια μοναδική και πολύτιμη διαδικασία, η οποία προσφέρει καινούριες εμπειρίες, καθώς και ζωντάνια και πάθος για τη ζωή. Συνεχίζοντας να περιοδεύουν σε όλη την Ιαπωνία και τον κόσμο, είτε σε συναυλίες, σχολικές αίθουσες ή εργαστήρια, το σχήμα συνεχίζει να διατηρεί το ‘Yamato’, το πνεύμα της Ιαπωνίας.
Με τη συνεργασία και στήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού Eu-Japan Fest Japan Committee.
Είσοδος ελεύθερη