Pafos Net

Οριστικό τέλος στο εργοστάσιο χρυσού στην περιοχή Αγίας Βαρβάρας

title image

 Η πρόθεση των επιχειρηματιών που προχωρούν στη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού στην Αραδίππου να κατασκευάσουν δεύτερο εργοστάσιο στην περιοχή Αγίας Βαρβάρας στην Πάφο δεν είχε θετικό αποτέλεσμα λόγω της χωροθέτησης του έργου. Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Αρχή, το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε να λειτουργήσει με περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο σε περίπτωση που χωροθετηθεί σε βιομηχανική ζώνη/περιοχή κατηγορίας Α’. Η Περιβαλλοντική Αρχή έχει διαμορφώσει την άποψη ότι η κατασκευή και λειτουργία του προτεινόμενου έργου με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση δεν ενδείκνυται, για λόγους μη συμβατότητας του έργου και κατηγοριοποίησής του σε σχέση με τις παραγωγικές διεργασίες, καθώς επίσης και σε σχέση με τις γειτνιάζουσες χρήσεις γης και εγκαταστάσεις. Ως εκ τούτου, δεν συνηγορεί στην αδειοδότηση του έργου.
Η Περιβαλλοντική Αρχή κατά την ολοκληρωμένη εξέταση των περιβαλλοντικών παραμέτρων του έργου έλαβε υπόψη τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και τα συμπληρωματικά στοιχεία που υποβλήθηκαν, τα προτεινόμενα μέτρα πρόληψης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, την αρνητική θέση των μελών της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τα χωροταξικά και περιβαλλοντικά δεδομένα της άμεσης και ευρύτερης περιοχής, τις επιπτώσεις που ενδεχομένως αυτά να περικλείουν, καθώς επίσης και τις θέσεις των μελών της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και άλλων αρμόδιων Τμημάτων και υοπικών Αρχών.
Η αίτηση για το εργοστάσιο χρυσού υποβλήθηκε προς το υπουργείο Ενέργειας από την εταιρεία «KHRYSANERA LTD» και αφορούσε την κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας (εξευγενισμού) χρυσού με την εφαρμογή των μεθόδων Miller και Wohlwill ως κύριων μεθόδων επεξεργασίας.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων διαφάνηκε ότι λόγω γειτνίασης του χώρου του έργου με την οικιστική περιοχή της Αγίας Βαρβάρας αυτή αναμένεται να επηρεαστεί, κυρίως λόγω της φύσης των πρώτων υλών που θα χρησιμοποιούνται για τις παραγωγικές διεργασίες και συγκεκριμένα του αερίου χλωρίου. Τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη φάση της λειτουργίας του έργου αναμένονται επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, οι οποίες μπορεί να προκληθούν στην εγγύτερη και στην ευρύτερη περιοχή.
Η ευρύτερη περιοχή μελέτης αποτελείται κυρίως από βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Στα δυτικά, σε απόσταση περίπου 100 μ. υπάρχει οικιστική ζώνη της κοινότητας Αγίας Βαρβάρας, εντός της οποίας υπάρχουν υφιστάμενες κατοικίες. Η πλησιέστερη κατοικία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 μ. Επίσης, σε μικρή απόσταση βρίσκονται άλλες βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, εκ των οποίων οι πλησιέστερες βρίσκονται περίπου σε απόσταση 15 μ., 60 μ., 75 μ., 100 μ., 120 μ., 160 μ. και 200 μ. από τα όρια του τεμαχίου του έργου.
Σύμφωνα με τους μελετητές, η προτεινόμενη ανάπτυξη αφορά στην κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας (εξευγενισμού) χρυσού στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή (Αγίας Βαρβάρας) της επαρχίας Πάφου με δυναμικότητα επεξεργασίας χρυσού περίπου 100 τόνων ετησίως με τη χρήση κυρίως των μεθόδων Miller και Wohlwill, οι οποίες σε συνδυασμό είναι ικανές να παράγουν χρυσό 24 καρατίων (99,99% καθαρότητα) από dore gold bars. Επίσης, πρότειναν να κατασκευαστεί αποθήκη μη πολύτιμων μετάλλων, η οποία θα καταλαμβάνει έκταση 2.500 τ.μ.