Ώρα μηδέν για τη δήλωση των Παγκυπρίων εξετάσεων. Τί συμβουλεύουν τους τελειόφοιτους οι ειδικοί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23 Μαρτίου 2022Πλησιάζει ο καιρός που χιλιάδες μαθητές μας, θα διαγωνιστούν για εισαγωγή στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας αλλα και της Ελλάδας. Από τις 21 μέχρι τις 29 Μαρτίου, οι μαθητές μας, θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους για συμμετοχή στις Παγκύπριες εξετάσεις.
Αυτό αναφέρει ο βουλευτής Πάφου του ΔΗΚΟ και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Χρύσανθος Σαββίδης, επισημαίνοντας ότι οι Παγκύπριες εξετάσεις δεν είναι υποχρεωτικές, όπως ίσχυε στο παρελθόν, αλλά προεραιτικές, καθώς από φέτος υπάρχει η διαφοροποίηση του απολυτηρίου, λόγω του ότι υπάρχει η δυνατότητα των μαθητών να το κατακτήσουν με τις εξετάσεις τετραμήνων.
Με βάση τα πιο πάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι μόνο τα παιδιά τα οποία ενδιαφέρονται για εισαγωγή στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας, θα παρακαθήσουν στις Παγκύπριες εξετάσεις, επισημαίνει.
« Σε αυτή την φάση, οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να παρακαθήσουν στις εξετάσεις επιλέγοντας μέχρι και εφτά μαθήματα στο σύνολο και πολλά εξ αυτών μπορεί να μην τα έχουν διδαχθεί στην σχολική τους μονάδα», σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη. « Επιλέγοντας περισσότερα μαθήματα σημαίνει περισσότερη δουλειά, αλλά έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν περισσότερα πλαίσια εισδοχής στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου. Στην παρούσα φάση, η επιλογή σπουδών, αφορά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τις Στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας. Σε μετέπειτα χρόνο, τον Ιούλιο, θα γίνει η διάταξη των επιλογών για τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας.
Πολλοί και διαφορετικοί μπορεί να είναι οι λόγοι, που σε κάποιες περιπτώσεις τα παιδιά δεν θα έχουν επιτύχει τον στόχο τους με την πρώτη κατανομή, αλλά υπάρχει η δυνατότητα εξασφάλισης της πολυπόθητης θέσης μέσω της δεύτερης κατανομής, την οποία πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά και το ΤΕΠΑΚ. Όσο αφορά στην κατανομή στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, πραγματοποιείται στα μέσα του Αυγούστου, από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος».
Η σωστή επιλογή κλάδων σπουδών και διάταξη των επιλογών, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου. Η επιλογή αυτή, θα πρέπει να γίνει με σωφροσύνη και με βάση τις πραγματικές επιθυμίες των παιδιών, εξηγεί:
« Ένα φαινόμενο το οποίο επικρατεί την περίοδο αυτή, είναι το άγχος των μαθητών και των γονιών για τις επιλογές σπουδών. Πρωταρχικό μέλημα είναι οι καλές επιδόσεις στις εξετάσεις, όμως δεν φτάνει μόνο αυτό. Εξίσουν σημαντικές είναι και οι σωστές επιλογές σχολών και επομένως σπουδών και επαγγέλματος.
Πολλοί υποψήφιοι επηρεάζονται από τους γονείς τους, οι οποίοι νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια για την επιβίωση των παιδιών τους και τους στρέφουν πολλές φορές σε επιλογές πιο σίγουρες, χωρίς όμως να είναι επιθυμία των ίδιων των παιδιών. Επιπλέον, ένα άλλο φαινόμενο που επικρατεί, είναι ότι πολλοί γονείς ωθούν τα παιδιά τους, ανεξάρτητα εαν τους αρέσει και τους ταιριάζει, να ακολουθήσουν το δικό τους επάγγελμα.
Η επιλογή σπουδών έχει κανόνες. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα μεταβάλλονται με τρομερή ταχύτητα, ενώ διαρκώς εμφανίζονται νέα επαγγέλματα τα οποία δεν είχαμε καν φανταστεί. Tο πιο σημαντικό κριτήριο στην επιλογή σπουδών, είναι η πραγματική επιθυμία. Αυτό που θέλει να σπουδάσει το παιδί, αν είναι πράγματι η δική του επιθυμία και όχι κάποιου άλλου, είναι το ασφαλέστερο κριτήριο για την επιλογή σπουδών».
Το επάγγελμα που θα ασκήσει στον εργασιακό του βίο ο σημερινός νέος δεν θα είναι μοναδικό, υποσστηρίζει ο Χρύσανθος Σαββίδης. Οι περισσότεροι σημερινοί υποψήφιοι θα αλλάξουν πολλά επαγγέλματα στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, καθώς η οικονομία και οι ανάγκες της αλλάζουν ταχύτατα.
Το επάγγελμα που θα ασκήσει εξαρτάται όχι μόνο από τις σπουδές του, αλλά και από τις δεξιότητες που απέκτησε συνολικά και από την τύχη, που σίγουρα παίζει το ρόλο της στη σταδιοδρομία του ανθρώπου, αναφέρει.
« Ένα άλλο εξίσου σημαντικό κριτήριο για την σωστή επιλογή κλάδου σπουδών είναι οι νέες τάσεις στην αγορά εργασίας . Για παράδειγμα, τίτλοι σπουδών που έχουν να κάνουν με αποκατάσταση (νοσηλευτές, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές), με την ψηφιακή τεχνολογία και επαγγελματα που έχουν να κάνουν με την πράσινη ενέργεια.
Επίσης, σημαντικό κριτήριο θα μπορούσε να αποτελέσει, η μελέτη των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρουν συγκεκριμένοι κλάδοι σχολών. Στο στάδιο αυτό, ο υποψήφιος μπορεί να διερευνήσει έαν τα μαθήματα που προσφέρονται στις επιλογές των σχολών που τον ενδιαφέρουν, ανταποκρίνονται στις μέχρι τώρα ικανότητες του και να εντοπίσει τυχόν ελλείψεις στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθεί, ούτως ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην μελλοντική του σπουδή».
Όλα τα παραπάνω, αποτελούν καθοριστικά κριτήρια για την σωστή επιλογή κλάδου σπουδών των μαθητών μας, ώστε η επιλογή τους να βοηθήσει την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, παρατηρεί ο βουλευτής Πάφου.
Οι υποψήφίοι, καταλήγει, θα πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι οι Παγκύπριες εξετάσεις, βεβαίως και μπορούν να καθορίσουν το μέλλον τους, παρόλα αυτά, μια αποτυχία στις εξετάσεις δεν σηματοδοτεί το τέλος, καθώς υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές επιλογές στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού.