Ομήρου: Σημαντική η απόφαση της ΕΚΤ, να μην γίνει όμως μοχλός πίεσης της τρόικας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23 Ιανουαρίου 2015Σημαντική χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για παροχή επιπλέον ρευστότητας στην προσπάθεια επαναφοράς της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στην Πάφου και σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως δίνεται η δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων, όμως επιβάλλεται η απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης νέων δανείων και αναδιαρθρώσεων. Είπε ακόμη το πρόγραμμα της ΕΚΤ δεν πρέπει να αποτελέσει μοχλό πίεσης αποδοχής οποιωνδήποτε μέτρων από πλευράς Τρόικας.
« Η απόφαση της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων δίνει τη δυνατότητα παροχής επιπλέον ρευστότητας στις χώρες της Ευρωζώνης, με σκοπό τη χρηματοδότηση των οικονομιών τους και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας», τόνισε. « Η αποκλειστική λήψη μέτρων λιτότητας επιβαρύνει περισσότερο τις οικονομίες που βρίσκονται σε ύφεση και αποτελεί αναγκαιότητα η λήψη μέτρων για την τροφοδότηση της ανάπτυξης, όπως η απόφαση της ΕΚΤ.
Η επιπλέον ρευστότητα παρέχει τη δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων και χρηματοδότησης βιώσιμων αναπτύξεων».
Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως είναι όμως σημαντικό να μελετηθούν προσεκτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις που τίθενται, αξιολογώντας σωστά τους κινδύνους που αναλαμβάνονται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, ώστε να υπάρξει σωστός σχεδιασμός και σωστή αξιοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.
« Η Κύπρος από την αρχή της εφαρμογής του Μνημονίου», σημείωσε, « τήρησε ουσιαστικά όλες τις δεσμεύσεις και θα πρέπει να γίνει κατανοητό από την Τρόικα ότι υπάρχουν σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, όπως το θέμα των εκποιήσεων, για τα οποία απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί.
Είναι πολύ σημαντική η δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας των δανειοληπτών, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως αυτό της αφερεγγυότητας, ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Γίνεται κατανοητό ότι μέσα από ένα πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων θα πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις στην κυπριακή οικονομία, όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα της ΕΚΤ ως μοχλός πίεσης αποδοχής οποιωνδήποτε μέτρων».
Η παροχή επιπλέον ρευστότητας και το γεγονός ότι τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα είναι κεφαλαιοποιημένα, δίνουν τη δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το κόστος δανεισμού αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, ενώ επιβαρύνει περισσότερο τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρομεσαίες, και τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις πληρωμές των δόσεων τους.
Η μείωση των επιτοκίων θα δώσει, υποστήριξε ο κ. Ομήρου, τη δυνατότητα να γίνουν περισσότερες βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και να μειωθούν σταδιακά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενισχύοντας τις κεφαλαιακές βάσεις των τραπεζών εφόσον μεγάλο μέρος των τόκων που αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν αναγνωρίζονται για σκοπούς κεφαλαιακής επάρκειας.
Παρατήρησε ακόμη πως επιπλέον είναι σημαντικό οι διαδικασίες που αφορούν τη χορήγηση νέων δανείων και τις αναδιαρθρώσεις να μην είναι τέτοιες που να προκαλούν καθυστερήσεις και ουσιαστικά να μην επιτρέπουν τη μεταφορά της επιπλέον ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και σε βιώσιμες επιχειρηματικές αναπτύξεις.
Αυτή τη στιγμή απαιτείται σωρεία πληροφοριών και εντύπων που βραχυκυκλώνουν τόσο την προσπάθεια χορήγησης νέων δανείων αλλά και των αναδιαρθρώσεων, κατέληξε.