Ομήρου: Αδιανόητη λύση με εγγυητές. Αρκούν ΟΗΕ και ΕΕ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
12 Ιουλίου 2015Θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το κορυφαίο θέμα της ασφάλειας, αφού λύση με εγγυήσεις και εγγυητές είναι αδιανόητη. Οι εγγυήσεις υπήρξαν η πηγή κακοδαιμονίας για την Κύπρο και θα πρέπει οριστικά να καταργηθούν και να μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Η συμμετοχή στον ΟΗΕ και την Ε.Ε. είναι επαρκές εγγυητικό πλαίσιο. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στην Πάφο μετά την τέλεση του ετήσιου εθνικού μνημοσύνου των ηρώων Στέλιου Σιέπη , Χριστόδουλου Κεφαλλονίτη και Λάμπρου Σιέπη στον Ιερό Ναό Θεοσκέπαστης στην Κάτω Πάφο.
Ο κ. Ομήρου επισήμανε ακόμη ότι η διαμόρφωση συνθηκών μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης στη διαχείριση του Κυπριακού αυτές τις δύσκολες ώρες, αποτελεί υπέρτατο χρέος όλων. Η μορφή λύσης του Κυπριακού, είπε, έχει καθοριστεί με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, και θα πρέπει να αποτελέσει θεμέλιο ευρύτατης πολιτικής και λαϊκής ενότητας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τα τραγικά γεγονότα του 1974, η Τουρκία, όχι μόνο παρέμεινε αδιάλλακτη, αλλά με μια σειρά ενέργειες έχει κλιμακώσει την προκλητική της στάση.
Επεσήμανε ακόμη, πως η ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας με τις γνωστές διαχρονικές θέσεις του για τη λύση του Κυπριακού, έχουν δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα και προσδοκίες για τις διαπραγματεύσεις που έχουν επαναρχίσει, σημειώνοντας ωστόσο πως η αναντίλεκτη αλήθεια είναι ότι τον καθοριστικό ρόλο για τη λύση τον έχει η Τουρκία.
« Η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την επιδρομική και επεκτατική της πολιτική ή αν επιτέλους θα συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης στο Κυπριακό, που θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», επεσήμανε. « Μια λύση που θα αίρει τα εμπόδια και για την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών. Είναι γι’ αυτό που αντί εξάντλησης σε εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση διεθνώς και εντός Ε.Ε. για να ασκηθούν πιέσεις και για να αξιοποιηθούν δυνατότητες επιρροών πάνω στην Τουρκία».
Πρόσθεσε επίσης πως θα πρέπει ακόμα η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο πρόβλημα της στρατιωτικής κατοχής μιας χώρας-μέλους της από μια άλλη χώρα που ζητά να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.