Ομάδας Πρωτοβουλίας Δημοτών για τη Διάσωση του Δήμου Γεροσκήπου κατά πάντων
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
10 Σεπτεμβρίου 2021Ενώ Υπουργός Εσωτερικών και Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. δηλώνουν με κάθε ευκαιρία την επιθυμία τους για ψήφιση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Τ.Α., στην πράξη δεν έχουν κάνει τίποτα για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις υλοποίησής της.
Κατ’ αρχήν, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει προβεί σε θεσμοθετημένο διάλογο, με τις επηρεαζόμενες τοπικές αρχές πριν την υποβολή του σχεδιασμού του για τις συνενώσεις – η διαβούλευση αποτελεί βασική υποχρέωση της Κράτους, σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τ.Α. Παράλληλα, επιδεικνύοντας αδιάλλακτη στάση και εμμονές, που κρύβουν πολιτικές-κομματικές σκοπιμότητες, ο Υπουργός Εσωτερικών και η Κυβέρνηση αρνούνται το συνταγματικό δικαίωμα της Βουλής των Αντιπροσώπων να επιφέρει αλλαγές στον σχεδιασμό των συγχωνεύσεων και στον αριθμό των νέων οντοτήτων, ως αν και η πρότασή τους αποτελεί πανάκεια. Σημειώνεται ότι, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία, η πλειοψηφία των κομμάτων, μέσα από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, εισηγήθηκε τη σύσταση είκοσι (20) αντί δεκαεπτά (17) δήμων, ένας σχεδιασμός που ανταποκρινόταν περισσότερο στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και εξασφάλιζε μεγαλύτερη συναίνεση.
Επιπρόσθετα, ΥΠ.ΕΣ. και ΔΗΣΥ επιμένουν σε βίαιη εφαρμογή των συγχωνεύσεων, χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, αγνοώντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τ.Α. που προνοεί τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων στα κράτη που περιέχουν την πρόνοια αυτή στον οικείο τους νόμο. Φοβούνται όπως «ο διάβολος το λιβάνι» τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, φτάνοντας στο σημείο να εισηγηθούν παγκύπριο δημοψήφισμα! Αφού είναι βέβαιοι για τον «ιδανικό» σχεδιασμό τους, γιατί φοβούνται τη βούληση των τοπικών κοινωνιών; Αυτές έπρεπε να ήταν ο τελικός κριτής μιας τέτοιας μεταρρύθμισης.
Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να εισηγούνται την αναβολή των δημοτικών εκλογών και την παράταση της θητείας των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων! Είναι η τρίτη φορά που η παρούσα Κυβέρνηση επιχειρεί να αναβάλει τις εκλογές στην Τ.Α., με πρόσχημα την εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Τις προηγούμενες δύο φορές, το 2016, λίγους μήνες, πριν από τις δημοτικές εκλογές, και ξανά το 2021, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η πλειονότητα των κομμάτων ορθώς απέρριψε την πρόταση. Η παραμονή των υφιστάμενων δημοτικών/κοινοτικών συμβουλίων για επιπρόσθετα 2,5 χρόνια δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση. Η δημοκρατική εντολή που έδωσαν οι ψηφοφόροι έχει νομοθετικά κατοχυρωμένο χρονικό ορίζοντα. Γι’ αυτό, οι δημοτικές και κοινοτικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν κανονικά και, μάλιστα, να είναι πενταετούς θητείας. Αυτό απαιτεί η δημοκρατία, αλλά, όπως φαίνεται, και οι τοπικές κοινωνίες.
Το ΥΠ.ΕΣ. εκβιάζει για άρον – άρον ψήφιση της μεταρρύθμισης, με πρόσχημα την απώλεια της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – αρχικά ισχυριζόταν ότι η απώλεια θα ήταν 1 δις και αργότερα 130 εκατομμύρια! Όμως, δεν είμαστε κοντά στην ψήφιση της μεταρρύθμισης, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις. Τα νομοσχέδια κατατέθηκαν τον Μάρτιο του 2020 και εδώ και αρκετούς μήνες υπάρχουν τουλάχιστον τρία σοβαρά θέματα σε εκκρεμότητα για τα οποία τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ τους (αριθμός δήμων, τοπικά δημοψηφίσματα, τρόπος εκλογής). Το δε ΥΠ.ΕΣ., σε καμία φάση αυτής της συζήτησης, δεν επέδειξε διαλλακτικότητα για να γεφυρώσει τις διαφορές, λόγω εμμονών και σκοπιμοτήτων.
Ας αποδείξουν στην πράξη ΥΠ.ΕΣ. και Κυβέρνηση ότι δεν έχουν εμμονές και σκοπιμότητες! Τότε η μεταρρύθμιση μπορεί να ψηφιστεί στις 23 Σεπτεμβρίου!