Ολοκληρώθηκε το συνέδριο για τον πολιτισμό και τον τουρισμό στην Αθήνα, υπό την προεδρία της ΕΤΑΠ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26 Οκτωβρίου 2021Με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Europa Nostra, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αρχαιολόγων και Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Διαδρομών ολοκληρώθηκε το 14ο διεθνές συνέδριο πολιτιστικού τουρισμού. Το συνέδριο που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε φέτος στην Αθήνα με κύριο θέμα «Αναγέννηση του Ευρωπαϊκού Τουρισμού μέσω του Πολιτισμού, της Κληρονομιάς και της Δημιουργικότητας».
Η έμφαση του συνεδρίου δόθηκε στον σημαντικό ρόλο του πολιτισμού, της κληρονομιάς και της δημιουργικότητας στην αναζωογόνηση του ευρωπαϊκού τουρισμού, μετά την κρίση της πανδημίας το 2020 και το 2021.
Την έναρξη των εργασιών έκανε ο Πρόεδρος του ECTN, Νάσος Χατζηγεωργίου, Διευθυντής της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου. Στην συνέχεια υπήρξαν χαιρετισμοί από την Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Άντζελα Γκερέκου, βιντεοσκοπημένος χαιρετισμός από τον Υφυπουργό Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας της τρέχουσας προεδρίας του ECTN, Σάββα Περδίο, καθώς και από τον Ευρωβουλευτή και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλέξη Γεωργούλη.
Το συνέδριο περιλάμβανε παράλληλες συνεδρίες για τις θεματικές ενότητες με παρουσιάσεις από 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένων ερευνητικών έργων πολιτιστικού τουρισμού στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», καθώς επίσης των έργων διαπεριφερειακής συνεργασίας του ECTN στο πρόγραμμα Interreg Europe. Επίσης παρουσιάστηκαν δράσεις της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), σχετικά με τα μονοπάτια πολιτισμού και τη σιδηροδρομική κληρονομιά.
Στο εορταστικό δείπνο έλαβε χώρα η τελετή απονομής των βραβείων «Προορισμός Αειφόρου Πολιτιστικού Τουρισμού 2021» στις έξι θεματικές ενότητες. Από ελληνικές συμμετοχές βραβεία έλαβαν η Κίμωλος (1ο βραβείο) και η Νάουσα (3ο βραβείο) στη κατηγορία «Συνεισφορά των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών στην ανάπτυξη του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Τουρισμού». Βραβεία έλαβαν το Νέο Φεστιβάλ Φλωρεντίας, ο Γερμανικός Οργανισμός Τουρισμού, η Σλοβενία, μουσεία στη Κροατία, ο Δήμος Μπαρσελός της Πορτογαλίας, Τουριστικοί φορείς της Ρουμανίας και Λετονίας.
Παρουσιάστηκε επίσης η Πράσινη Βίβλος για την κλιματική αλλαγή «Θέτοντας την κοινή κληρονομιά στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» που συντάχθηκε από την Europa Nostra, το ICOMOS και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ακολούθησε η προβολή ντοκιμαντέρ για τη νέα πολιτιστική διαδρομή «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, Αποστόλου των Εθνών» παραγωγής ECTN με τη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Λάτσιο Ιταλίας και την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου.
Το συνέδριο έκλεισε ο Πρόεδρος του ECTN που τόνισε τις προτεραιότητες για το μέλλον, ως τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό και τη πράσινη συμφωνία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο πολιτιστικό τουρισμό και την δημιουργικότητα ως τουριστικό προϊόν.
Τα συμπεράσματα του συνεδρίου είναι ότι ο πολιτισμός, η κληρονομιά και η δημιουργικότητα μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τις απαιτούμενες στερεές βάσεις για την αναζωογόνηση του τουρισμού στην Ευρώπη μετά τη πανδημία, με πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακό μετασχηματισμό και συμπράξεις για αειφόρο τουρισμό. Τα συμπεράσματα θα διατυπωθούν σε διακήρυξη που θα ανακοινωθεί από το ECTN, λαμβάνοντας υπ’ όψη όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες.