Οι αρμοδιότητες του Δικαστηρίου της Ε.Ε. Εκδήλωση στο «Νεάπολις» (VIDEO)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
19 Μαρτίου 2015Γύρω από την οργάνωση και τις αρμοδιότητες του Δικαστηρίου της Ευρωπαικής Ένωσης περιστράφηκε η ομιλία του Γεώργιου Αρέστη, πρώην Δικαστή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Νεάπολις με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πάφου.
Ο κ. Αρέστη που ήταν ο πρώτος Κύπριος Δικαστής που ανέλαβε τα καθήκοντα του στο Δικαστήριο της ΕΕ τον Μάιο του 2004 και υπηρέτησε εκεί για 10,5 χρόνια σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανέφερε πως οι αρμοδιότητες του Δικαστηρίου της Ε.Ε. είναι ποικίλες και αφορούν σε ευθείες προσφυγές και προσφυγές που τα όργανα καταχωρούν στο Δικαστήριο εναντίων άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ή προσφυγές τις οποίες η Επιτροπή καταχωρεί εναντίον κρατών μελών μέχρι και τις προδικαστικές παραπομπές και νομικά ερωτήματα τα οποία τα Εθνικά Δικαστήρια των Κρατών μελών μπορούν να στείλουν στο Δικαστήριο.
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Νεάπολις, Αντώνης Μανιτάκης χαρακτήρισε τιμητική την παρουσία του κ. Αρέστη στο Πανεπιστήμιο. Πρόσθεσε επίσης πως οι πολίτες δεν γνωρίζουν ότι στο επίπεδο της ενοποίησης του Δικαίου και της νομοθεσίας, γίνεται μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από τους εθνικούς δικαστές που έχουν διοριστεί εκεί .
Ο Επαμεινώνδας Κορακίδης Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου στο πλαίσιο του χαιρετισμού του ανέφερε πως το Δίκαιο που πηγάζει από την ΕΕ δεν είναι Δίκαιο αλλοδαπό, αλλά απόλυτα και Κυπριακό με την έννοια ότι έχει εφαρμογή στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Κορακίδης σημείωσε πως ο Κύπριος Δικηγόρος αλλά και ο Κύπριος Δικαστής οφείλουν να είναι γνώστες των αρμοδιοτήτων του Δικαστηρίου της ΕΕ αλλά και της διαδικασίας τουλάχιστον παραπομπής προδικαστικών ερωτημάτων σ' αυτό.
Εξάλλου ο Μάνθος Ματθαίου Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον κ. Αρέστη όταν ακόμα ήταν πρωτόδικος Δικαστής, ωστόσο - όπως είπε- για τον ίδιο ήταν κάτι πολύ περισσότερο, αφού ήταν ο πρώτος Διοικητικός του πρόεδρος. Ήταν συνέχισε ο άνθρωπος, ο οποίος μετά τον διορισμό του όχι μόνο τον καλωσόρισε στο επάγγελμα του Δικαστή, αλλά καθόρισε και τα επόμενα βήματα τόσο με την δικαιοδοσία την οποία αρχικά του ανέλυσε όσο και με την αλλαγή μετά από ένα χρόνο.
Ο Πέτρος Αρτέμης Πρόεδρος επιστημονικού συμβουλίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Νεάπολις και πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αναφέθηκε στο νομικό και άνθρωπο Γεώργιο Αρέστη.
Δείτε ένα VIDEO στο WEB TV του PafosNet, με απόσπασμα της εκδήλωσης στο «Νεάπολις», με τον κ. Πέτρο Αρτέμη να αναφέρεται στον πρώην Δικαστή του Δικαστηρίου της ΕΕ.