ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ by Pelican Restaurant: Ο Πρόεδρος είχε κέφια
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
10 Ιουνίου 2015ΤΟΥ ΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ
*Οι άνθρωποι αγωνίζονταν εβδομάδες τώρα να βάλουν μια τάξη στα αιτήματα τους για να μην έχουν μια από τα ίδια: Να μην έρθει ο Πρόεδρος και να τους πει (και με το δίκιο του), «ρε παιδιά, δεν είστε μόνοι σας στην Κύπρο, ούτε κόβουμε ευρώ».
Γι’ αυτό, να’σου οι συσκέψεις, να’ σου οι υποδείξεις σε τοπικές αρχές, να’σου οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ώστε να εμφανίσει η κάθε δημοτική αρχή της επαρχίας Πάφου δύο μόνο αιτήματα ενώπιον του Προέδρου.
Πράγμα που έδειχνε και επίγνωση του νέου περιβάλλοντος και ευελιξία και προσαρμοστικότητα: Κάλλιο δύο και στο χέρι, παρά πέντε και καρτέρει.
*Έρχεται η Δευτέρα, λαμβάνουν όλοι θέση στην αίθουσα της σύσκεψης, βγαίνει το υπόμνημα που με κόπο και «αγκρίσματα» συνομολογήθηκε στην επαρχία και αρχίζει να μιλά ο Πρόεδρος: Ούτε δύο, ούτε τρία, ούτε πέντε, αλλά 19 συνολικά έργα ξεκινούν στην Πάφο εντός του 2015. Με τον Πρόεδρο να τους κάνει «πλάκα», εξαγγέλλοντας και έργα που ούτε καν είχαν υπόψη να ζητήσουν οι τοπικοί φορείς, όπως η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης και ο νέος δρόμος προς τα ορεινά.
Κόστος; 60 ζεστά-ζεστά εκατομμύρια. Δυο-τρεις από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη νόμισαν ότι οι δαχτυλογράφοι του Προεδρικού έκαναν λάθος και έγραψαν 60 αντί 6 εκατομμύρια. Κάποιοι άλλοι κόντεψαν να λιποθυμήσουν από την έκπληξη. Και οι υπόλοιποι έχασαν τη λαλιά τους.
*Τα όσα εξέπληξαν ευχάριστα τους πάφιους, είναι ένα καλό μάθημα για όλους- δείχνει ότι ο συντονισμός, η αποδοχή των δυσκολιών, η προσαρμογή μας σε αυτές και η συνέχιση της δουλειάς υπό οιεσδήποτε συνθήκες, τελικά μπορούν να μας τραβήξουν από τον βυθό.
Αν το κράτος δεν συνέχιζε να δουλεύει όσο καλύτερα γινόταν μετά την κατάρρευση της οικονομίας, αν οι τοπικές αρχές δεν προσαρμόζονταν στη νέα πραγματικότητα, αν οι απλοί άνθρωποι δεν υπέμεναν δουλεύοντας τα όσα υφίστανται τρία χρόνια τώρα, το πιο πιθανό είναι ότι ούτε 60 εκατομμύρια, ούτε 60 ευρώ θα μπορούσε να διαθέσει σήμερα η κυβέρνηση- όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, την οποία κάποιοι θεοποίησαν ως μετεμψύχωση των Σαντινίστας.
*Παρένθεση: Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο απρόσμενο κλίμα παροχών, οι μόνοι που αρκέστηκαν σε υποσχέσεις ήταν οι επιχειρηματίες του εμπορικού κέντρου: Το να επιμένεις ότι είναι ευθύνη μόνο του κράτους, του Δήμου και μιας ιδιωτικής εταιρείας, όπως τα λεωφορεία της Πάφου,να σου φέρνουν πελάτες στα καταστήματα σου, θυμίζει εποχές κρατικού προστατευτισμού που τελείωσαν με το τέλος της ΕΣΣΔ.