Pafos Net

Ο πάφιος Αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Στράτος Στυλιανίδης, στο PafosNet: Ανιχνεύουμε τον COVID-19

title image

Λύσεις στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η νέα πανδημία COVID-19 στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία εργάζεται πυρετωδώς για να δώσει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε αναδεικνύεται η άμεση διασύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας και της επιστήμης με τη ζωή των ανθρώπων.

Αυτό τονίζει με σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet ο πάφιος Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Στράτος Στυλιανίδης. Επισημαίνει ότι οι ερευνητικές ομάδες του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της Ελλάδας, ξεχωρίζουν για τις συνεργατικές δράσεις τους και διευρύνουν συνεχώς τη συνεισφορά τους διεθνώς στον αγώνα για την αντιμετώπιση της νόσου και ήδη πολλά εγχειρήματα του πανεπιστημίου είναι σε εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή.

« Διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του ΑΠΘ, από τα Τμήματα της Ιατρικής, της Κτηνιατρικής, της Βιολογίας, της Φαρμακευτικής, της Βιολογίας, των Πολιτικών Μηχανικών και  της Χημείας σε συνεργασία με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης», εξηγεί, « ανιχνεύει το επίπεδο της διασποράς του κορονοϊού SARS-CoV-2 στην κοινότητα με βάση το επίπεδο της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού στα αστικά υγρά απόβλητα. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή διεπιστημονική προσέγγιση του προβλήματος με χρηματοδότηση του ίδιου του πανεπιστημίου.

Το ΑΧΕΠΑ, νοσοκομείο αναφοράς για τον SARS-CoV-2, είναι Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του ΑΠΘ και βρίσκεται εντός της Πανεπιστημιούπολης. Το ανθρώπινο δυναμικό όλων των κλινικών του Νοσοκομείου, όπως και του Β' Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου, όπου, ως εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τον κορονοϊό, έχουν μέχρι σήμερα ελεγχθεί χιλιάδες δείγματα, προσφέρει εξαιρετικό έργο όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Το πανεπιστήμιο μας επίσης, συμμετέχει σε μία παγκόσμια διαδικτυακή μελέτη, που στόχο έχει να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 και των μέτρων καραντίνας στη σωματική και την ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού αλλά και των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης».

Η μελέτη COH-FIT (Collaborative Outcomes Study on Health and Functioning during Infection Times), η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη για το γενικό πληθυσμό όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία COVID-19, αποτελεί πεδίο δράσης του Αριστοτέλειου, τονίζει επίσης ο Στράτος Στυλιανίδης. Στην Ελλάδα, επισημαίνει, προωθείται από τη Β’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ σε συνεργασία με περισσότερους από 200 ερευνητές σε ερευνητικούς φορείς και Πανεπιστήμια τουλάχιστον 35 χωρών. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής, της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας καθώς και μεγάλου αριθμού άλλων εθνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών.

« Με πρωτοβουλία ερευνητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ και του Duke University των ΗΠΑ», δηλώνει ο Αντιπρύτανης του ελλαδικού πανεπιστημίου, « δημιουργήθηκε μια πρωτότυπη βάση δεδομένων με χιλιάδες επιστημονικά άρθρα από όλο τον κόσμο, έναν τεράστιο πλούτο πληροφοριών σχετικά με τη μελέτη της νόσου COVID-19 προς αξιοποίηση από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.

Ακόμη, το Εργαστήριο Δεδομένων και Παγκόσμιου Ιστού (Datalab) του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ δημιούργησε ένα δυναμικό διαδικτυακό παρατηρητήριο για την αποτύπωση και τη διερεύνηση συσχετίσεων πολλαπλών συνόλων δεδομένων από αξιόπιστους διεθνείς φορείς και οργανισμούς, που αφορούν σε επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και από κοινωνικο-οικονομικούς δείκτες και ορόσημα σχετικών κυβερνητικών αποφάσεων και πολιτικών σχετικά με την πανδημία».

antiprytanis-stratos-2

Το εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, μελετά και θα προωθήσει στην αγορά πολύ σύντομα προστατευτικά υλικά με νανοσωματίδια, όπως σπρέι τα οποία μπορούν να αδρανοποιήσουν τον κορονοϊό και εκτυπωμένες μάσκες τριών διαστάσεων με νανοφίλτρο κατά του ιού.

« Διαφορετικά εργαστήρια του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών έδειξαν εγρήγορση με εθελοντική προσφορά στον τομέα της 3D εκτύπωσης, μιας τεχνολογίας που  αποδεικνύεται καταλυτική στην παραγωγή μέσων ατομικής προστασίας όπως μάσκες και προμετωπίδες για ιατρούς και νοσηλευτές καθώς και αναπνευστικών βαλβίδων για νοσηλευόμενους», επισημαίνει. « Ως πανεπιστήμιο οφείλουμε να ανακατευθύνουμε τους πόρους μας και τον ερευνητικό προσανατολισμό μας, αλλά και να στηρίξουμε το δυναμικό μας υλικά και ηθικά, ώστε να ανταποκριθούμε στη νέα εποχή που ξεκινάει για όλο τον κόσμο. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε μέσω της έρευνας και της καινοτομίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας και στον κόσμο, αλλά και να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας που αναπόφευκτα έχει κλονιστεί».

Πρέπει να κρατήσουμε τους νέους επιστήμονες στην Ελλάδα, παρατηρεί ο Αντιπρύτανης του ΑΠΘ. Να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον για όσους έχουν φύγει, ώστε να επιστρέψουν. Να στηρίξουμε τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και να εξελίξουμε την ερευνητική δραστηριότητα της πανεπιστημιακής μας κοινότητας σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

« Να καλλιεργήσουμε την νοοτροπία της αξιοποίησης  της έρευνας στη νέα γενιά των ερευνητών. Να ιδρύσουμε τεχνοβλαστούς και να στηρίξουμε το τοπικό οικοσύστημα. Η έρευνα δεν μένει σπίτι. Μένουμε ασφαλείς και τη συνεχίζουμε καθημερινά, μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας», καταλήγει.