Pafos Net

Ο Γιαννάκης Ομήρου για τον Φάκελο της Κύπρου

title image

Ανήμερα της 48ης μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής ως αποτέλεσμα της μεγάλης προδοσίας του χουντικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, είμαι υποχρεωμένος να εκφράσω την έντονη διαμαρτυρία μου και την βαθιά ανησυχία μου για το γεγονός ότι, το «πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και  της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρόσβαση στο υλικό του «φακέλου της Κύπρου» και το οποίο συνυπογράψαμε ο υποφαινόμενος και ο τότε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης στις 26 Ιανουαρίου του 2016 δεν τηρείται.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα το 2019 και ενώ είχαν ήδη εκδοθεί οκτώ τόμοι με αυτούσιο υλικό από τα πρακτικά της «Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον φάκελο της Κύπρου», ουδεμία νέα έκδοση υπήρξε των εναπομεινάντων 20 τόμων.

Περαιτέρω πληροφορούμαι ότι κατά παράβαση της πρώτης παραγράφου του συνομολογηθέντος «πρωτοκόλλου συνεργασίας» οποιαδήποτε νέα έκδοση δεν θα περιλαμβάνει αυτούσια τα αυθεντικά  πρακτικά της «Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων» αλλά αυτά θα επαναδιατυπώνονται με προφανή τον κίνδυνο παραλείψεων ή αλλοιώσεων με επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.

Θεωρώ ότι η πιστή τήρηση του «πρωτοκόλλου συνεργασίας» Βουλής των Ελλήνων και Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απολύτως επιβεβλημένη για λόγους τερματισμού μιας ιστορικής εκκρεμότητας αλλά και για σφυρηλάτηση της εθνικής ομοψυχίας Κύπρου και Ελλάδας.

Πιο κάτω παραθέτω το ιστορικό για το πως έγινε κατορθωτή η συνομολόγηση του «πρωτοκόλλου για το φάκελο της Κύπρου» καθώς και το αυθεντικό κείμενο του πρωτοκόλλου.

 

Την 20/07/2022

Ο Φάκελος της Κύπρου

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου, μετά τη διερεύνηση του Φακέλου της Κύπρου, υπήρχε μια σκιά στις σχέσεις μεταξύ της Κυ­πριακής και της Ελληνικής Βουλής. Αιτία, η άρνηση της Βουλής των Ελ­λήνων να ανταποκριθεί στο αίτημα της Κυπριακής Βουλής και να της πα­ραδώσει το υλικό το οποίο είχε συλλέξει η «Εξεταστική των πραγμάτων Ε­πιτροπή» της Βουλής των Ελλήνων για την προδοσία της Κύπρου κατά τη διετία 1986-88, παρά τις επανειλημμένες και έντονες οχλήσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μάλιστα, επί των ημερών του αείμνηστου Κυπριανού στην Προεδρία της Βουλής, είχε δημιουργηθεί κλίμα σοβαρής έντασης και δημόσιων αντεγκλήσεων με την Αθήνα για το θέμα αυτό.

Ευρισκόμενος στην Αθήνα το 2015, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Βου­λής, όταν το αντίστοιχο αξίωμα στην Ελληνική Βουλή κατείχε η Ζωή Κων­σταντοπούλου, έθεσα ως στόχο να την πείσω για την ανάγκη να δοθεί τέρ­μα σε αυτή την ιστορική εκκρεμότητα. Πολύ διακριτικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, συμφωνήσαμε ότι το θέμα έπρεπε να λήξει.

Δεδομένου ότι σε κοινοβουλευτικά συστήματα τον καθοριστικό λόγο για τις σημαντικές αποφάσεις της Βουλής έχει ο πρωθυπουργός, επιδίωξα να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Του εξήγησα ότι ήταν αδιανόητο να υπάρχουν οποιεσδήποτε αναστολές ή δισταγμοί στο να δοθεί στην Κύπρο το υλικό του Φακέλου, δεδομένου μάλιστα ότι οι όποιοι φόβοι για τυχόν διασάλευση των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είχαν ξεπεραστεί από δημόσιες τοποθετήσεις και ομολογίες Αμερικανών αξιωμα­τούχων. Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε. Κι έτσι, στις 21 Ιανουαρίου 2016, στην Αθήνα, προχωρήσαμε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νί­κο Βούτση στη συνομολόγηση Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, για την ψηφιο­ποίηση και παράδοση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής ολόκληρου του συλλεγέντος υλικού από την «Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή», για τον Φάκελο της Κύπρου.