Ο εργασιακός τομέας υπό απειλή
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
31 Μαρτίου 2021Tου δρος Κώστα Μαυρομμάτη
Υποψήφιου βουλευτή Πάφου του ΑΚΕΛ
Είναι πλέον κοινή διαπίστωση της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και του κόσμου, ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα κινηθούν σε τρία βασικά επίπεδα:
Οι οικονομικές επιπτώσεις και η απώλεια θέσεων εργασίας
Τα προβλήματα υγείας και οι αντοχές των συστημάτων υγείας
Τα ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα
Από έρευνες που διεξήχθηκαν στην Βρετανία φαίνεται ότι αυτό το τρίπτυχο θα μας απασχολεί για αρκετά χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας «efsyn» λόγω της πανδημίας, το πλήγμα στον χώρο εργασίας στην Ε.Ε, είναι τεράστιο. Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του Κορονοϊού χάθηκαν 6 εκατ. θέσεις εργασίας, και τα μεγάλα θύματα δυστυχώς ήταν κυρίως οι νέοι, οι γυναίκες και οι συμβασιούχοι. Ένας στους τρεις εργαζόμενους δε, ετοιμάζεται για αλλαγή καριέρας λόγω της πανδημίας, κάτι που συμβαίνει σίγουρα και στην χώρα μας. Από την άλλη πλευρά για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση του ΔΗ.ΣΥ καθυστερεί στο πρόγραμμα των εμβολιασμών.
Οι πλείστες χώρες της Ευρώπης και του πλανήτη, με υψηλά εισοδήματα, εμβολιάζουν ένα άτομο ανά δευτερόλεπτο, την στιγμή που οι φτωχές χώρες δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε μια δόση εμβολίου. Μέχρι πρόσφατα είχαν δοθεί 130 εκ. δόσεις εμβολίων από τα οποία τα ¾ είχαν διατεθεί μόνο σε 10 πλούσιες χώρες όταν 130 περίπου χώρες με 2,5 δισ. κατοίκους δεν είχαν καν αρχίσει τους εμβολιασμούς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Όλα αυτά συμβαίνουν όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν από τις κυβερνήσεις, δηλαδή τους λαούς, κατά 75% για την έρευνα παρασκευής εμβολίων, η δε Αμερικάνικη Εταιρεία Moderna χρηματοδοτήθηκε κατά 100% από δημόσια χορηγία με περίπου 2,5 δισ. δολάρια (Πηγή: Internationalist 360o). Βλέπουμε λοιπόν ότι, οι παγκόσμιοι κολοσσοί των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών και σε αυτό το ζήτημα που είναι τεράστιας σημασίας για την παγκόσμια υγεία, επιδιώκουν μαζί με τις κυβερνήσεις των πλούσιων καπιταλιστικών χωρών το κέρδος και εφαρμόζουν ρατσιστικές και ταξικές διακρίσεις, παίζοντας με την ζωή και τον θάνατο των πολιτών.
Η υγεία είναι ένα δημόσιο αγαθό και η Κύπρος όπως και όλα τα κράτη πρέπει να διασφαλίζουν στους πολίτες τους ισότιμη και ελεύθερη πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπείες και κατ’ επέκταση εμβόλια. Το ΑΚΕΛ Αριστερά συμμετέχει και στηρίζει την Ευρωπαική πρωτοβουλία πολιτών, όχι κέρδη απο την πανδημία.
Είναι για αυτό τον λόγο που πέραν των 300 ευρωβουλευτών και βουλευτών, μεταξύ των οποίων το ΑΚΕΛ Αριστερά και η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ζητούν την άρση της προστασίας της πατέντας για τα εμβόλια και την μαζική παραγωγή εμβολίων για να σωθούν οι ζωές του κόσμου. Θα πρέπει να μην επιτραπεί στις φαρμακοβιομηχανίες να κερδοσκοπούν σε βάρος τησ υγείας των πολιτών και η δημόσια υγεία να τεθεί πάνω απο τα ιδιοτικά κέρδη.
Γι’ αυτό καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει κατά μέρος τις προφάσεις και τα οποιαδήποτε εμπόδια και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για εφοδιασμό της Κύπρου με ικανοποιητικό αριθμό εμβολίων και γρήγορη κάλυψη του πληθυσμού. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα σωθούν ζωές, θα επισπευθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και του τουρισμού στην Κύπρο, και η ζωή θα επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς.