Ο αγγειοχειρούργος δρ. Νεόφυτος Ζαμπάς μιλά στο PafosNet
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29 Απριλίου 2023Αγαπητέ Δρ Ζαμπά, σας γνωρίσαμε μέσα από την δουλεία σας ως αγγειοχειρουργό. Πείτε μας λίγα λόγια για την ειδικότητα σας.
Η ειδικότητα της Αγγειοχειρουργικής ή της Χειρουργικής Αγγείων ασχολείται με την πρόληψη, την διάγνωση και την θεραπεία των παθήσεων των αγγείων του ανθρωπίνου σώματος, δηλαδή αρτηρίες, φλέβες και λεμφαγγεία, εκτός από την αγγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Είναι σχετικά νέα ειδικότητα καθώς αυτονομήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από άλλες ειδικότητες όπως η καρδιοχειρουργική και η γενική χειρουργική. Τα τελευταία 20 περίπου χρόνια παρουσίασε μεγάλη εξέλιξη με την πρόοδο της τεχνολογίας και την υιοθέτηση ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών.
Εξ όσων γνωρίσουμε τα τελευταία χρόνια η ομάδα σας πραγματοποίησε με επιτυχία πρωτοποριακές επεμβάσεις με εξαιρετικά αποτελέσματα. Μάλιστα μάθαμε ότι οι επεμβάσεις αυτές γίνονται σε ελάχιστα κέντρα στο εξωτερικό και ότι οι ασθενείς δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν πλέον στο εξωτερικό.
Σωστά. Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην συνεργασία πολλών ιατρών με διαφορετική αφετηρία στις ειδικότητες, με τον ίδιο όμως τρόπο σκέψης. Η συνέργεια και η συνεισφορά των γνώσεων με απώτερο σκοπό την υγεία των ασθενών είναι που έφερε τα γνωστά αποτελέσματα. Η συνέργεια λοιπόν της χειρουργικής αγγείων, της επεμβατικής ακτινολογίας, της επεμβατικής καρδιολογίας καθώς και της καρδιοχειρουργικής και της αναισθησιολογίας μας έδωσε την δυνατότητα να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολα περιστατικά. Η σωστή μελέτη, η συζήτηση σε πολυθεματικές συνεδρίες (MDT meetings) με τους συναδέλφους και τους εξειδικευμένους επιστημονικούς συμβούλους έφεραν τα γνωστά αποτελέσματα. Φυσικά τίποτα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την υποστήριξη του εξαιρετικού νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και της διοίκησης του Αρεταίειου Νοσοκομείου.
Μπορείτε να μας εξηγήσετε με απλά λόγια σε τι αφορούν οι επεμβάσεις στις οποίες αναφέρεστε;
Καταρχήν είναι επεμβάσεις που αφορούν παθήσεις της αορτής και του αορτικού τόξου όπως ανευρύσματα και διαχωρισμοί της αορτής Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η μεγάλη αρτηρία που εκφύεται από την καρδία και ακολουθεί μια καμπύλη πορεία για να δώσει τις αρτηρίες των άνω άκρων και του εγκεφάλου (αορτικό τόξο) ήταν ένα δύσκολο πεδίο για τους χειρουργούς. Οι επεμβάσεις είχαν υψηλά ποσοστά επιπλοκών και θνητότητας. Σήμερα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με μεγάλη επιτυχία και χαμηλά ποσοστά επιπλοκών τις παθήσεις αυτές. Το γεγονός ότι εταιρείες υλικών παγκόσμιας εμβέλειας εμπιστεύονται την ομάδας μας για να διαθέσουν τα απαραίτητα υλικά για να διεκπεραιωθούν αυτές οι επεμβάσεις υποδηλώνει αναγνώριση του επιπέδου της ομάδας αλλά και εμπιστοσύνη για την ομαλή εξέλιξη των επεμβάσεων.
Επιπρόσθετα ανευρύσματα του θώρακα, της κοιλιάς και της λεκάνης που απαιτούν ιδιαίτερο χειρισμό, εμπειρία και τεχνογνωσία διεκπεραιώνονται με επιτυχία χωρίς να παρουσιάζουν μείζονες επιπλοκές.
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός Αγγειοχειρουργού;
Είναι πολύ απαιτητική εφόσον ασχολείται με όλο το φάσμα της ειδικότητας. Οι ρυθμοί είναι πολύ έντονοι. Εάν θέλεις να είσαι αποδοτικός πρέπει να εκμεταλλεύεσαι τον διαθέσιμο χρόνο στο έπακρο. Ξεκινάει με πρωινό ξύπνημα και πρωινό με την οικογένεια. Ακολουθούν αναλόγως της ημέρας πρόγραμμα χειρουργικών επεμβάσεων ή ραντεβού στο ιατρείο. Ένα πολύ μικρό διάλειμμα για μεσημεριανό και ξανά εργασία μέχρι τις 9 το βράδυ περίπου.
Ποια είναι η σχέση σας με το ΓΕΣΥ;
Εντάχθηκα στο ΓΕΣΥ το 2019 λίγους μήνες μετά την έναρξη του. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεχθήκαμε ένα τσουνάμι ασθενών που δεν μπορούσε προηγουμένως να μας επισκεφθεί καθώς ήμουν στον ιδιωτικό τομέα. Σιγά σιγά καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε αλλά ακόμα και τώρα έχουμε μεγάλο χρόνο αναμονής για εξέταση. Προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε κατά προτεραιότητα τους ασθενείς που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης. Το ΓΕΣΥ αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό. Εκτιμώ ωστόσο ότι μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο και τελευταία γίνονται μικρά αλλά σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Πως είναι η οικογενειακή σας ζωή;
Είμαι παντρεμένος με την Στεργιανή (Στέλλα) Τζιμπιλή από την Νιγρίτα Σερρών. Είναι φιλόλογος, αρθρογράφος στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο και συγγραφέας. Έχουμε ένα υιό 7 ετών και προσπαθώ να είμαι μαζί τους όσο το επιτρέπει το λειτούργημα της ιατρικής και οι λοιπές υποχρεώσεις.
Πείτε μας λίγα λόγια για τα παιδικά σας χρόνια
Γεννήθηκα στην Πάφο το 1976 από πρόσφυγες γονείς. Ο πατέρας μου Αναστάσης Ζαμπάς κατάγεται από το Πραστειό και η μητέρα μου Φρόσω Σάββα από το Νέο Λιβάδι Μόρφου. Μεγάλωσα σε ένα προσφυγικό χωρίο, τα Μανδριά Πάφου όπου εγκαταστάθηκαν προσφυγικές οικογένειες καταγόμενες από πάνω από 50 κατεχόμενα χωριά. Το γεγονός αυτό πιστεύω μας έκανε πιο δυνατούς χαρακτήρες ,εμάς τα μεταπολεμικά παιδιά που μεγαλώσαμε με δυσκολίες και ίσως κάποιες στερήσεις αλλά με πολλή αγάπη από τους γονείς μας. Τελείωσα το Α’ Λύκειο Πάφου και ακολούθως υπηρέτησα στην Εθνική Φρουρά στις δυνάμεις καταδρομών. Φοίτησα στην ΣΕΑΠ (Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού) στο Ηράκλειο Κρήτης και ακολούθως εκπαιδευτικά στην Ρεντίνα σε σχολείο των ειδικών δυνάμεων. Απολύθηκα το 1996 με το βαθμό του έφεδρου Ανθυπολοχαγού.
Πώς ήταν τα φοιτητικά σας χρόνια;
Είχα την ευλογία να σπουδάσω στην νύμφη του Θερμαϊκού την όμορφη Θεσσαλονίκη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ήταν όμορφα και ξέγνοιαστα χρόνια παρά το ατελείωτο διάβασμα. Είχα την τύχη επίσης να ασχοληθώ με τον φοιτητικό συνδικαλισμό ως μέλος της φοιτητικής παράταξης Δημοκρατικής Ανανεωτικής Πρωτοπορίας – Νέα Δημοκρατία Φοιτητική Κίνηση (ΔΑΠ ΝΔΦΚ). Η ενασχόληση μου αυτή με μόρφωσε πολιτικά και κοινωνικά. Γνώρισα εξαιρετικούς φίλους και ανέπτυξα σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα της τοπικής αλλά και της κεντρική πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα. Υπήρξα κατά σειρά μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της παράταξης, Υπεύθυνος Ιατρικής Σχολής και στο τελευταίο έτος των σπουδών μου Πρόεδρος του Συλλόγου φοιτητών Ιατρικής. Αποφοίτησα το 2002 με βαθμολογία Λίαν Καλώς. Μπορώ να αναφέρω και άλλα όπως την έκδοση περιοδικού και την διοργάνωση συνεδρίου φοιτητών αλλά ας μείνουμε ως εδώ.
Πόσα χρόνια χρειάζεται κάποιος για να ολοκληρώσει την ειδικότητα σας;
Χρειάζονται συνολικά 7 χρόνια. Αν συνυπολογίσουμε και το πτυχίο (άλλα 6 ) στην καλύτερη περίπτωση κάποιος από την είσοδο του στην ιατρική σχολή χρειάζεται 13 χρόνια. Εγώ ξεκίνησα την ειδικότητα το 2002 και τελείωσα το 2010. Ταυτόχρονα έκανα και την διδακτορική μου διατριβή που ολοκλήρωσα επίσης το 2010.
Από το 2011 λοιπόν έρχεστε στην Κύπρο. Σας γνωρίσαμε έκτοτε μέσω της επιστήμης σας και του έργου σας. Γνωρίζουμε επίσης ότι είστε καθηγητής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Μάθαμε πρόσφατα ότι προτίθεστε να πολιτικοποιηθείτε διεκδικώντας θέση στο Πολιτικό Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού στις 6 Μαΐου. Πως εξηγείτε την απόφαση σας;
Πολύ σωστά αναφέρατε ότι πρόκειται να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών της υπερήφανης παράταξης του Δημοκρατικού Συναγερμού διεκδικώντας μια θέση στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος. Η ανθρωποκεντρική φύση του επαγγέλματος μου πηγάζει μέσα από την διάθεση μου για προσφορά στους συνανθρώπους μας. Όπως έγραψε και ο Αριστοτέλης στα “Πολιτικά “η Πολιτεία συντελεί στην πληρέστερη ζωή του πολίτη. Η βελτίωση λοιπόν της πολιτείας μας απαιτεί ο καθένας από εμάς να εξέλθει από την ζώνη ασφαλείας του και να παλέψει για τα ιδανικά και τα πιστεύω του. Σκοπός είναι η βελτίωση της χώρας μας για να έχουν τα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον. Εφόσον έχουμε δημοκρατία , γνωρίζουμε ότι τα πολιτικά κόμματα αποτελούν τα συστατικά στοιχεία της πολιτείας μας. Ως φιλελεύθερος και ευπατρίδης Έλλην Κύπριος εκφράζομαι μέσα από τις αρχές και της αξίες του Δημοκρατικού Συναγερμού. Πιστεύω ότι πέρα από την ιατρική έχω να προσφέρω στην πατρίδα μου πολλά. Διεκδικώ μια θέση σε ένα πολιτικό όργανο που μπορεί να διαμορφώσει πολιτικές και να καθορίσει καταστάσεις. Θεωρώ ότι μπορώ να ανταπεξέλθω και να συνεισφέρω δημιουργικά στον Δημοκρατικό Συναγερμό και κατά προέκταση στην κοινωνία μας για ένα καλύτερο μέλλον. Γι᾽αυτό και το σύνθημα μου είναι “μαζί για τον άνθρωπο”