Pafos Net

Νίκος Παλιός: Θεμελιακά προβλήματα από την σχεδιαζόμενη κατάργηση Δήμων

title image

Έντονες αντιδράσεις στη Γεροσκήπου για το θέμα των αλλαγών στο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταγράφονται πλέον, πέραν από τον Δήμο, και από την Σχολική Εφορεία. Η προωθούμενη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσιάζει τρία θεμελιακά προβλήματα με αποτέλεσμα να δημιουργεί στρεβλώσεις και φυσιολογικές αντιδράσεις, τονίζει σήμερα στο PafosNet ο πρόεδρος της, Νίκος Παλιός.

« Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το 2015 και φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί, άγνωστο γιατί, προέβλεπε τη σύσταση συμπλεγμάτων τοπικών αρχών, δηλαδή Δήμοι με Δήμους, δήμοι με κοινότητες και κοινότητες με κοινότητες», υποστηρίζει. « Αντιμετώπιζε έτσι το πρόβλημα της συνεχόμενης διεύρυνσης των ανισοτήτων μεταξύ Δήμων και κοινοτήτων, λόγω της ύπαρξης δύο διαφορετικών νομικών πλαισίων.

Αντίθετα, η υπό συζήτηση μεταρρύθμιση, αντί να εξαλείψει, επιτείνει τον διαχωρισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο σχεδιασμός δεν είναι ενιαίος, αφού προβλέπεται συμπλεγματοποίηση μόνο για τις κοινότητες και μείωση μόνο για τους Δήμους. Η εξαίρεση των κοινοτήτων από τους όρους εντολής της μελέτης επηρεάζει και προδιαγράφει το τελικό αποτέλεσμα. Τα πορίσματα θα ήταν σίγουρα διαφορετικά αν η μελέτη καταπιανόταν με το σύνολο των τοπικών αρχών. Αποτέλεσμα της στρέβλωσης αυτής θα είναι η εξαφάνιση κάποιων Δήμων από τον χάρτη και η διατήρηση 350 και πλέον κοινοτήτων, που ας σημειωθεί είναι υπό κρατική κηδεμονία, χωρίς εξουσίες, δομές και προσωπικό.

 Θα «διασωθούν» κοινότητες με διψήφιο αριθμό κατοίκων και θα καταργηθούν Δήμοι με πενταψήφιο αριθμό. Τελικά, από τις συνολικά 400 περίπου τοπικές αρχές της Κύπρου (δήμοι και κοινότητες) θα καταργηθούν περίπου 15. Ο θεσμός της συμπλεγματοποίησης θα πρέπει να εφαρμοστεί για το σύνολο των τοπικών αρχών και όχι μόνο για τις κοινότητες».

yero3

Αποτέλεσμα ενός τέτοιου σχεδιασμού, επισημαίνει στη συνέχεια ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Γεροσκήπου, θα είναι η «τιμωρία» μικρών, ως επί των πλείστων βιώσιμων και νοικοκυρεμένων Δήμων. Η μεταρρύθμιση θα μετατρέψει ένα μέρος των «βασιλείων» σε «αποικίες» και το υπόλοιπο σε «αυτοκρατορίες», λέει χαρακτηριστικά:

« Η πρόνοια για εξέλιξη των υπό κατάργηση Δήμων σε «δημοτικά διαμερίσματα» με αναλογική εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο απλά «χρυσώνει το χάπι». Εάν π.χ. ο Δήμος Γεροσκήπου ενοποιηθεί με τον Δήμο Πάφο, δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για «συνένωση». Με τόση μεγάλη πληθυσμιακή διαφορά (αναλογία 4 προς 1), η «συνένωση» θα εξελιχθεί σε «απορρόφηση» και η Γεροσκήπου θα μετατραπεί σε ενορία της Πάφου. Οι συνενώσεις για να γίνουν αποδεκτές από τις τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να αφορούν Δήμους με παρόμοια πληθυσμιακά δεδομένα και ομοιογενή χαρακτηριστικά, για να μην τίθεται θέμα επιβολής του ενός στον άλλο και Δήμους που δεν είναι πλέον βιώσιμοι οικονομικά και ευνοούν και οι ίδιοι την ένταξή τους σε μεγάλους Δήμους».

Για τον κατεξοχήν θεσμό που είναι κοντά στον πολίτη, σχεδιάζεται να μη ληφθεί υπόψη η άποψη των τοπικών κοινωνιών, τονίζει ο κ. Παλιός, παρατηρώντας ότι δημιουργήθηκαν Δήμοι με δημοψηφίσματα και προωθείται το κλείσιμό τους εν αγνοία των δημοτών τους, αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά.

« Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να έχει περισσότερες προοπτικές επιτυχίας θα πρέπει να αφορά, σε πρώτη φάση, συμπλεγματοποιήσεις τοπικών αρχών, κυρίως Δήμων με γειτονικές κοινότητες< αναφέρει. « Μια τέτοια μεταρρύθμιση θα έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, θα έχει χαμηλότερο οικονομικό κόστος εφαρμογής, θα είναι εύκολα εφαρμόσιμη και λειτουργική και θα περιορίζει τον κίνδυνο δυσλειτουργίας και αναποτελεσματικότητας του θεσμού. Σε κατοπινό στάδιο και μετά από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συμπλεγματοποίησης, θα μπορούσαν να προκύψουν, ως φυσιολογική πια εξέλιξη, μεγαλύτερες δημοτικές οντότητες».

yero