Pafos Net

Νέος κύκλος γλωσσολογικών διαλέξεων από σήμερα στην Πάφο.

title image

Αρχίζει σήμερα ο δεύτερος κύκλος διαλέξεων της Γλωσσολογικής Εταιρείας Κύπρου, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Πάφου με γενικό τίτλο « Ελληνική γλώσσα και γλωσσολογία». Στόχος των διαλέξεων είναι να παρουσιάσουν με εκλαϊκευμένο τρόπο τα πορίσματα πρόσφατων γλωσσολογικών ερευνών που επικεντρώνονται στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό να κατανοήσει καλύτερα τη δομή, τη λειτουργία και τους μηχανισμούς ανανέωσης της γλώσσας, μακριά από προκαταλήψεις και στερεότυπες αντιλήψεις. Ο δεύτερος κύκλος διαλέξεων επικεντρώνεται σε θέματα όπως η έννοια του λάθους και η διαχείριση λαθών, ο νεολογισμός, η διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας, οι ψευδόφιλες μονάδες, φαινόμενα γλωσσικής αλλαγής καθώς και σε θέματα από την ιστορία της ελληνικής γλώσσας.

Οι διαλέξεις ενδιαφέρουν τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, άτομα που ασχολούνται με τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας, δημοσιογράφους, διορθωτές αλλά απευθύνονται και στο ευρύ κοινό. Οι εισηγητές και οι εισηγήτριες είναι γλωσσολόγοι, πανεπιστημιακοί και ερευνητές, μέλη της Γλωσσολογικής Εταιρείας Κύπρου.

Η πρώτη διάλεξη του νέου κύκλου με θέμα «Νεολογία και νεολογικός δανεισμός στην ελληνική» και ομιλήτρια την Πρόεδρο της Εταιρείας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μαριλένα Καρυολαίμου, θα γίνει στις 7:00 μ.μ. στο Οίκημα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στην Πάφο, στην οδό Αθηνάς 41-43.

Η διάλεξη επικεντρώνεται σε θέματα εμπλουτισμού του λεξιλογίου της ελληνικής γλώσσας μέσω της δημιουργίας νέων λέξεων και εξετάζει τις εσωτερικές και εξωτερικές πηγές νεολογισμού. Περιγράφει και αναλύει το φαινόμενο του νεολογικού δανεισμού καθώς και τις επιπτώσεις τόσο για το λεξιλόγιο όσο και για το μορφολογικό σύστημα της ελληνικής.  

Η Μαριλένα Καρυολαίμου σπούδασε Γαλλική φιλολογία και Γλωσσολογία στη Γαλλία (Πανεπιστήμια Καμπανίας - Αρδενών και Paris V). Υπήρξε μέλος της Μόνιμης επιτροπής για τα γεωγραφικά ονόματα της Κύπρου· υπήρξε υπεύθυνη για το διδακτικό πρόγραμμα του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας στο ΠΑΚ· συνεργάστηκε με το ΥΠΠ για την αξιολόγηση των Εθνικών επιπέδων για τη γλώσσα καθώς και του προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Από το 2007 είναι μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων για αναβίωση της κυπριακής αραβικής και από το 2012 υπεύθυνη για την καταγραφή της. Εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τα Εθνικά Ιδρύματα για τη Γλώσσα (EFNIL) και στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Campus Europae. Από το 2012 είναι πρόεδρος της Γλωσσολογικής Εταιρείας Κύπρου. Διδάσκει στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 1997.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους τομείς της Κοινωνιογλωσσολογίας, της Διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, της Γλωσσικής πολιτικής και του Γλωσσικού σχεδιασμού και, ειδικότερα, της Αναβίωσης γλωσσών.