Νατάσα Μιχαηλίδου εφ' όλης της ύλης: Η Thanos Hotels, η Πάφος, τα σχέδια του αύριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27 Νοεμβρίου 2022Η Νατάσα Μιχαηλίδου εκ των ιδιοκτητών και διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ομίλου Thanos Hotels & Resorts, σε σημερινή συνέντευξη της στον Φιλελεύθερο και τον Θανάση Φωτίου, μιλά για όσα την καθόρισαν, τον πατέρα της Αλέκο Μιχαηλίδη, καθώς και για την κοινωνική δράση του Ομίλου.
-Πριν από 23 χρόνια, το 1999 ήταν αν θυμάμαι καλά, ο πατέρας σας με ξεναγούσε στο νεόκτιστο τότε ξενοδοχείο σας, το Anassa και μου εξηγούσε το όραμά του. Τι θυμάστε, αλήθεια, από αυτόν;
-Την ενέργεια, το πάθος, το όραμα και τη διορατικότητά του. Όταν έφτιαχνε το Paphos Beach, αναμφίβολα είχε δει κάτι που δεν είχαν δει άλλοι, είχε προβλέψει το τουριστικό ρεύμα που ακολούθησε μετά τον πόλεμο. Αυτό είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των επιτυχημένων ανθρώπων -να μπορούν να διακρίνουν τις ευκαιρίες εκεί που άλλοι επιλέγουν τη μιζέρια. Να μπορούν να οραματιστούν το ωραίο ακόμη κι αν όλα συνωμοτούν να σε πείσουν για την απουσία του. Το ίδιο είχε συμβεί και με το Άνασσα: το μέρος όπου κτίστηκε και που μικροί πηγαίναμε για κολύμπι, ήταν ένα μέρος άγονο το οποίο φάνταζε χωρίς προοπτική, μόνο μερικές οικογένειες προτιμούσαν κατ’ εξαίρεση εκείνη την περιοχή. Όταν καθόμασταν στο ακρογιάλι και μου έλεγε «εγώ εδώ μια μέρα θα κτίσω το ωραιότερο ξενοδοχείο της Μεσογείου», γελούσα, όπως είμαι σίγουρη θα γελούσε κι οποιοσδήποτε άλλος άκουγε κάτι τέτοιο εκείνη την εποχή. Ήμουν έφηβη, δεν έβλεπα παρά «ερημιά» γύρω, δεν υπήρχε τίποτα σε ακτίνα χιλιομέτρων, ήμασταν στο πουθενά... Περιγελούσα το όραμα γιατί δεν μπορούσα να το δω, όπως δεν μπορούσα τότε να αισθανθώ το δέσιμο με τις ρίζες του, τη βαθιά αγάπη που έτρεφε για το χωριό του, τα βουνά, τη θάλασσα. Ήταν ωσάν κι ο ομφάλιος λώρος που τον συνέδεε με την κυπριακή γη από την ημέρα που γεννήθηκε, να μην κόπηκε ποτέ. Έτρωγε τα ίδια όσπρια και τα ίδια προϊόντα από το περιβόλι του, ουδέποτε έζησε με τρόπο ξένο προς την καταγωγή του, ουδέποτε ένιωσε την ανάγκη να προσποιηθεί.
-Το να ασχοληθείτε, εσείς προσωπικά, με την οικογενειακή επιχείρηση ήταν «προδιαγεγραμμένο», «φυσικό επακόλουθο» ή μια αγάπη, ένα ενδιαφέρον που προέκυψε στην πορεία;
-Είμαι, πιστεύω, άνθρωπος επικοινωνιακός, κάτι που απορρέει από τη φυσική περιέργειά μου να γνωρίσω τη διαφορετικότητα και να δημιουργώ φιλίες. Ίσως αυτό με ώθησε να σπουδάσω Επικοινωνιολογία και Πολιτικές Επιστήμες, κάτι που στην πορεία βρήκε τη χρήση του στον τομέα της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων στα ξενοδοχεία της οικογένειας. Το branding και η δημιουργία ταυτότητας προϊόντος ήταν από τα πρώτα projects που είχα ασχοληθεί στο Anassa, και παραμένει μέχρι τώρα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές εμπειρίες. Στην πορεία, δημιουργήθηκε η ανάγκη για εταιρική κοινωνική ευθύνη, ένα κομμάτι το οποίο με ενθουσιάζει, το βρίσκω χρήσιμο και αποδοτικό σε πολλαπλά επίπεδα για οποιονδήποτε οργανισμό και δεν σας κρύβω ότι η ενασχόλησή μου με αυτό το θέμα προέκυψε ως φυσικό επακόλουθο. Πάντοτε πίστευα -κι αυτό είναι η παρακαταθήκη του πατέρα μου- ότι η επιτυχία έρχεται όταν δημιουργείς για το σύνολο κι όταν το σύνολο είναι ένας ευτυχισμένος μέτοχος της προσπάθειας.
-Οι ρόλοι, ανάμεσα στα τρία αδέλφια που αναλάβατε τα ηνία, ήταν διακριτοί;
-Είναι διακριτοί, προέκυψαν δε μέσα από μια απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη, δεν κατανεμήθηκαν δηλαδή από κανέναν. Ο καθένας ανέλαβε να κάνει αυτό που αγαπά και στο οποίο έχει ικανότητες. Αναγνωρίζουμε ο ένας τις αδυναμίες του άλλου και συμπληρώνουμε. Τα «ηνία», όμως, τα κρατάμε μαζί με την ομάδα μας, με τους ανθρώπους μας με τους οποίους δουλεύουμε κι εμπιστευόμαστε. Διότι κι αυτοί ασπάζονται το όραμα με το οποίο πορεύεται ο όμιλος.
-Και πώς είναι η συνεργασία ανάμεσα σε τρία αδέλφια που διαχειρίζονται έναν τόσο μεγάλο όμιλο; Διαφωνίες υπάρχουν;
-Τσακωνόμαστε και μιλούμε στα πέντε λεπτά. Όπως όλα τ’ αδέλφια. Το management, άλλωστε, έχει αλλάξει πολύ. Την εποχή του παπά μου, ήταν ζήτημα ενός. Όταν έλεγε κάτι, έπρεπε να γίνει, δεν υπήρχαν διαφωνίες. Στις μέρες μας υπάρχουν διευθυντές, υπάρχει μια ομάδα, συναποφασίζουμε. Φυσιολογικό είναι να έχουμε κατά διαστήματα διαφορετικές απόψεις, ωστόσο επικρατεί η άποψη της πλειοψηφίας.
-Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σχέση σας;
-Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, έτσι είμαστε και τα τρία αδέλφια. Με την Άννα έχω συχνότερη επαφή κατά τη διάρκεια της ημέρας, μοιραζόμαστε τα πάντα. Στον Θάνο καταλήγουν πιο φιλτραρισμένες πληροφορίες, ένεκα του ότι είναι πιο χαμηλών τόνων, πρακτικός, είναι αυτός που μας ηρεμεί και διατηρεί την ισορροπία μεταξύ μας.
-Εκείνο που παρατηρούμε είναι πως, με την πάροδο των χρόνων, η φιλοσοφία του ομίλου έχει αποκτήσει μια κοινωνική ταυτότητα. Εννοώ πως δεν είναι απλώς ένας όμιλος που διαθέτει ξενοδοχεία και παρέχει υπηρεσίες, αλλά συνοδεύεται από μια κουλτούρα πολλαπλών άλλων δράσεων που στηρίζουν συχνά, αν όχι σε μόνιμη σχεδόν χρονιαία βάση, τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες, τον αθλητισμό και τους αθλητές, τους νέους φοιτητές...
-Οι καιροί αλλάζουν, μα σε αυτό το θέμα παραμένουμε προσκολλημένοι στην αρχική φιλοσοφία του πατέρα μας, ο οποίος πονούσε τον εργαζόμενο και νοιαζόταν με ειλικρίνεια για την κοινότητα. Δεν του βρίσκω άδικο. Γιατί πέραν του ηθικού πλαισίου, και παρόλο που το σύγχρονο μοντέλο του επιχειρείν είναι εστιασμένο στην εμπορική ανάπτυξη και στη διεύρυνση του κέρδους ως αυτοσκοπός, έχει αποδειχθεί ότι η αποσύνδεση του επιχειρηματικού ήθους από την ευημερία της κοινότητας είναι επιζήμια. Αντιθέτως, η καλή εμπλοκή της επιχείρησης στην ανάπτυξη του κοινωνικού γίγνεσθαι μεταβάλλει μια κατά τα άλλα δούναι και λαβείν σχέση, σε μια σχέση αλληλοσεβασμού κι αγάπης. Βεβαίως, όπως είπα, αυτό από εμάς δεν ξεκίνησε προσχεδιασμένα, είναι κληροδότημα από τον πατέρα μας και είναι κάτι που κάνουμε με μεγάλη χαρά.
-Γι’ αυτό και στο προφίλ της εταιρείας, γράφετε: «Ποτέ δεν ξεχνάμε την ανάγκη για κέρδος και αύξηση των κερδών, αλλά ποτέ δεν παραβλέπουμε αυτό που μας έφερε σε αυτήν την επιχείρηση εξαρχής: την επιθυμία να υπηρετούμε, να μοιραζόμαστε και να ενεργούμε πάντα -πάντα- με τρόπο που θα μας έκανε οικογένειες περήφανες»;
-Ακριβώς. Πριν από λίγο καιρό, για παράδειγμα, διοργανώσαμε στο Anassa μια έκθεση μαζί με εργαστήρια παραδοσιακής χειροτεχνίας, σε μια προσπάθεια να προβάλουμε και να στηρίξουμε την κυπριακή παράδοση, με προοπτική το μέλλον. Μέσα από αυτή την εκδήλωση, δόθηκε σε περίπου 15 περίπου μια πλατφόρμα να προβληθούν, κοινωνήθηκε το έργο τους και ταυτόχρονα οι πελάτες των ξενοδοχείων μας έζησαν αυθεντικές, παραδοσιακές εμπειρίες, πήραν μια γεύση από την αυθεντική Κύπρο. Όσοι επισκέφθηκαν την έκθεση, η οποία διήρκεσε τέσσερις μήνες, συμμετείχαν ή παρακολούθησαν εργαστήρια καλαθοπλεκτικής, ταπητουργίας και κεραμικής από έμπειρους και καταξιωμένους τεχνίτες. Είναι όμορφο να ταυτίζεσαι με κάτι θετικό, πέρα από αυτό που πουλάς ως επιχείρηση. Κι αυτό μόνο κέρδος μπορεί να είναι. Βάζω επίσης και την προσωπική ικανοποίηση που νιώθουμε αγκαλιάζοντας τις Τέχνες, αγαπώντας τα ζώα... Όταν προσφέρεις, αυτό επιστρέφεται.
-Αυτό ξεκίνησε, αν δεν κάνω λάθος, το 2017, όταν το ξενοδοχείο Almyra ήταν χρυσός χορηγός φιλοξενίας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017, όπου κάθε μήνα, για όλο τον χρόνο, το ξενοδοχείο φιλοξενούσε έναν καλλιτέχνη, χορηγώντας του τα πάντα, για να παρουσιάσει τη δουλειά του -με αποτέλεσμα να δούμε εικαστικές εκθέσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, προβολή ταινιών και animation...
-Ναι, αυτή η σημαντική συγκυρία για την Πάφο και την Κύπρο ήταν το σημείο εκκίνησης. Κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία. Μια πόλη έγινε ένα. Δεν υπήρχε Παφίτης που να μην ήταν εθελοντής. Ήταν πραγματικά συγκλονιστικό. Πρώτη φορά βίωνα κάτι τέτοιο... Και όντως, στην Thanos ξεκινήσαμε ως χορηγοί και εθελοντές, στη συνέχεια, κατά κάποιον τρόπο, εξελίχθηκε σε «θεσμό», με πολλές ανάλογες δραστηριότητες να φιλοξενούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στα ξενοδοχεία μας.
-Έχω δει απ’ τα social ότι εδώ και λίγο καιρό, ασχολείστε ενεργά με ένα καταφύγιο σκύλων στην περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς, το οποίο στηρίζεται από τους Δήμους Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου και Λακατάμιας.
-Το καταφύγιο είναι ένα προσωπικό θέμα. Η αγάπη μου για τα ζώα με οδήγησε να εμπλακώ. Εννοείται, βεβαίως, πως όλα μας τα ξενοδοχεία είναι dog friendly, χρόνια τώρα. Είναι μια ανάγκη που έχει πολύς κόσμος, να έχει μαζί του το κατοικίδιο του στις διακοπές και εμείς ανταποκρινόμαστε σ’ αυτό, υπό κάποιες προϋποθέσεις. Η ενασχόλησή μου, τώρα, με το Simba Animal Aid Cyprus, είναι μια ανάγκη προσωπική για πιο ενεργή εμπλοκή, σ’ αυτό το ζήτημα, των εγκαταλελειμμένων ζώων. Στόχος όλης της ομάδας στο καταφύγιο είναι η ευημερία και πρωτίστως η διάσωση των ζώων που διατρέχουν κίνδυνο λόγω παραμέλησης, κακοποίησης ή/και εγκατάλειψής τους. Στα μάτια μας, όλα τα σκυλιά δίνουν άνευ όρων αγάπη -κάτι που ο κόσμος χρειάζεται πάντα λίγο περισσότερο. Στην Κύπρο, είναι ανεξέλεγκτο το φαινόμενο των αδέσποτων σκύλων, κουταβιών και ενήλικων σκυλιών. Υπάρχουν πολύ συχνά αναφορές-καταγγελίες για αδέσποτα, για κακοποιητική συμπεριφορά σε σκύλους, για παραμέληση. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια σωστή πολιτική που να μπορεί να εφαρμοστεί ώστε να εξαλειφθεί το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται το βάρος στις φιλοζωικές οργανώσεις.
-Εσείς προσωπικά, ασχολείστε και με άλλα θέματα. Όπως η μόδα...
-Σ’ ό,τι αφορά την KULT Boutiques και τα καταστήματα της, πρόκειται για ανεξάρτητη εταιρεία, sister company της Τhanos Hotels. Αυτή την περίοδο, μάλιστα, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία επέκτασής της. Μπήκαμε σε νέο κατάστημα στο One στη Λεμεσό, στο Minthis Resort και επίσης έχουμε εξασφαλίσει τη χρήση όλων των καταστημάτων στο υπό ανέγερση καζίνο, που έχουν σχέση με ρούχα και αξεσουάρ. Πρόκειται για έναν χώρο 1200 τετραγωνικών. Θα πρέπει να σας ομολογήσω ότι προσωπικά δεν είμαι άτομο που ξυπνά το πρωί με την έγνοια του τι θα φορέσει. Ωστόσο, με εντυπωσιάζει ο χώρος της μόδας, θεωρώ πως είναι μια μορφή τέχνης και παρατηρώ με ενδιαφέρον τον τρόπο που αντανακλά τις κοινωνικές τάσεις, όπως για παράδειγμα το gender fluid. Είναι ένας δημιουργικός τομέας που συνεχώς μεταβάλλεται.
-Με τα ταξίδια τι σχέση έχετε;
-Υπάρχει κανείς που δεν του αρέσουν; Θέλω να επισκέπτομαι νέους προορισμούς, με διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρα. Η Ελλάδα, βέβαια, παραμένει αιώνια, σταθερή αξία. Όσο μεγαλώνουμε ο χρόνος περνά πιο γρήγορα και δεν πρέπει να αναβάλλουμε αυτά που θέλουμε να κάνουμε.
-Άλλα επιχειρηματικά σχέδια υπάρχουν στα σκαριά;
-Υπάρχουν αρκετά -πέραν από το Βερεγγάρια για το οποίο ήδη ξέρετε- που δεν είναι όμως ανακοινώσιμα για την ώρα. Καλά να είμαστε, πρωτίστως στην υγεία μας, και θα έχουμε να πούμε διάφορα στο μέλλον.