Μύθος, Ιστορία, Τοπίο: 32 καλλιτέχνες εκθέτουν στην Πάφο
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
21 Μαΐου 2017Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 εγκαινίασε την έκθεση «Πάφος: Μύθος, Ιστορία, Τοπίο». Η έκθεση συνιστά ένα εικαστικό αφιέρωμα στην πόλη για την ευρωπαϊκή τιμή που της αποδόθηκε. Πρώτη επιδίωξη ήταν να παρουσιαστεί ο τόπος, από τον οποίο οδηγούμαστε στους μύθους με την Αφροδίτη, ως σύμβολο, να κυριαρχεί και στις αναφορές στην ιστορία.
Συνολικά 16 καλλιτέχνες από την Κύπρο και 16 από την Ελλάδα συμμετέχουν με 83 έργα σ’ αυτή την εικαστική αποτύπωση του τόπου μέσα από τα μυθικά και τα ιστορικά στοιχεία του. Τα αποτελέσματα καλύπτουν όλες σχεδόν τις τεχνικές και αντιπροσωπεύονται όσο το δυνατόν περισσότερες τεχνοτροπίες: ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική, κεραμική, ψηφιδωτό, ταπισερί, φωτογραφία.
Για την έκθεση κυκλοφορεί δίγλωσση πολυτελής έκδοση τέχνης, στα ελληνικά και αγγλικά. Στον πρόλογο γίνεται λόγος για τους ομηρικούς ύμνους προς την Αφροδίτη, η οποία αποτυπώθηκε σαν ένα αρχέτυπο στην ιστορία της ζωγραφικής. Στο εισαγωγικό κείμενο, αναλύεται η ιστορική σημασία της Πάφου μέσα από πολιτιστικά στοιχεία και επισημαίνεται η σημασία που της αποδόθηκε με την επιλογή της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η έκδοση περιλαμβάνει όλα τα έργα της έκθεσης τα οποία αναλύονται, το καθένα ξεχωριστά, με τεχνοκριτικά σημειώματα.
Ο συγγραφέας της έκδοσης και επιμελητής της έκθεσης, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το κτήριο Εν πλω, μέσα στο λιμάνι, πλάι στο κύμα, με φόντο το μικρό Κάστρο, ανοίγει πανιά για να ταξιδεύσει καλλιτεχνικά τον επισκέπτη σ’ έναν κόσμο που υπηρετεί την ομορφιά και υποβάλλει την αξία της τέχνης. Μια έκθεση για τον πολύ κόσμο, πλάι στην κίνηση του πλήθους, και με διάρκεια που θα καλύψει σκόπιμα μια μακρά περίοδο του καλοκαιριού. Ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, ο οποίος «ανακάλυψε» το νησί κατά τη δεκαετία του ’50 και αποφάνθηκε τότε ότι «στην Κύπρο το θαύμα λειτουργεί ακόμη», διατύπωσε με έμφαση ότι «η καλλιτεχνική δημιουργία δεν γίνεται ποτέ μόνο μ’ αυτά που βλέπουμε». Τέτοιες προσεγγίσεις επεδίωξε η έκθεση με την οποίαν τιμούμε το γεγονός ότι στην Ευρώπη των μεγάλων επιτευγμάτων, με την παγκόσμια και καθοριστική σημασία στο χώρο του πολιτισμού, η μικρή Πάφος θα θεωρείται για ένα χρόνο η πολιτιστική της πρωτεύουσα».
Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Αλέξανδρος (Μουστάκας), Αθηνά Αντωνιάδη, Κατερίνα Βαβλίτου, Μάρκος Βενιός, Χρύσα Βέργη, Μαρίνα Βερνίκου, Βαρβάρα Γεωργίου, Κωνσταντίνος Γιαννικούρης, Κατερίνα Γιαννικούρη-Γενίκοβα, Χριστόδουλος Γκαλτέμης, Αριστοτέλης Δημητρίου, Χρίστος Καράς, Μάρω Κερασιώτη, Κάτια Κολέφα, Τζων Κόρμπιτζ, Γιώργος Κοτσώνης, Γιώργος Κυπρής, Ανδρέας Λαδόμματος, Κωστής Μουδάτσος, Βαγγέλης Μουστάκας, Ραφαήλ Μπάικας, Άγγελος Παναγιωτίδης, Δώρος Παρτασίδης, Κωνσταντίνος Ράμμος, Σωτήρης Σόρογκας, Δημήτρης Ταλιάνης, Κώστας Τσόκλης, Χρήστος Φουκαράς, Χαμπής, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Ανδρέας Χαραλάμπους.
Η παράλληλη εγκατάσταση των έργων του Κώστα Τσόκλη στην Πέτρα του Ρωμιού, τα «Δέκα Σημεία Όρασης», θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.