Pafos Net

Μια ακόμη τραγική πτυχή του 1974: Η ιστορία του Κυριάκου Κυπρή από το Στρουμπί

title image

Ο Κυριάκος Κυπρή ήταν μέχρι το 2012 ένας από τους αγνοούμενους της τραγωδίας του 1974. Τον Γεννάρη του 74 σε ηλικία 17 ετών, αν και με αναστολή λόγω ηλικίας, κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά,  για να υπηρετήσει την πατρίδα του. Αν και στις 15 Ιουλίου 1974 βρίσκεται στο χωριό του με άδεια από τον στρατό, με το άκουσμα της εκδήλωσης του πραξικοπήματος, έσπευσε να ενισχύσει τις δυνάμεις της αντίστασης, υπερασπιζόμενος την Δημοκρατία και τη νομιμότητα και πέφτοντας εν ώρα καθήκοντος.  

Τραγική ειρωνία, αποτελεί το γεγονός ότι ο Κυριάκος θάφτηκε τελικά μαζί με τον πατέρα του το 2012, στον τάφο της μητέρας του. Πατέρας και γιος, που από το 1974 ήταν αγνοούμενος, αναπαύθηκαν μαζί στην κοινότητα διαμονής της οικογένειας, την Αργάκα της Πάφου. Και αυτό, αφού ο 80χρονος πατέρας άφησε  λίγες μέρες προηγουμένως την τελευταία του πνοή, χωρίς να προλάβει να κηδεύσει με τον πρέποντα τρόπο τον γιο του, αλλά και χωρίς να μάθει για τα ανδραγαθήματα του 18χρονου παλληκαριού.

Η τραγική ιστορία, άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα της προδοσίας και του εγκλήματος κατά της Κύπρου, ξαναζωντάνεψε σήμερα, κατά το εθνικό μνημόσυνο για τον ήρωα που τελέστηκε στη γενέτειρα του, Στρουμπί.

Κύριος ομιλητής σε αυτό ήταν ο βουλευτής Πάφου του ΔΗΚΟ, Αντώνης Αντωνίου, ο οποίος στην ομιλία του επεσήμανε ότι εδώ και 41 χρόνια κάποιοι επαναφέρουν τα ίδια επιχειρήματα και την ίδια κινδυνολογία, με τον ίδιο πάντα σκοπό και στόχο, τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δικοί μας, δήθεν πατριώτες, θιασώτες της όποιας λύσης , και ας είναι και τουρκικών προδιαγραφών, προσπαθούν και πάλι να μας πείσουν,  ότι τώρα με τον Ακιντζί, είναι η τελευταία  μας ευκαιρία, ότι με τη λύση θα έχουμε έκρηξη της οικονομίας, επεσήμανε ο κ. Αντωνίου.
« Μας λένε καθημερινά για το «καλό κλίμα» και την πρόοδο που υπάρχει», τόνισε. « Μα τι είδους πρόοδος έχει επιτευχθεί; Αποποιήθηκε η Τουρκία τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά της δικαιώματα; Αποδέχθηκε ότι πρέπει να αποχωρήσουν οι έποικοι; Είδαμε χάρτη εδαφών που θα μας επιστραφούν; Απέσυρε την απαίτησή της, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο να προσαρμοστεί στη λύση του Κυπριακού και όχι η λύση στο κεκτημένο; Αποχώρησαν τα τουρκικά στρατεύματα και δεν το καταλάβαμε;».
Οι Ευρωπαίοι εταίροι, συνέχισε ο κ. Αντωνίου, μας νουθετούν να μην φοβούμαστε το συμβιβασμό, αγνοώντας ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για ένα έντιμο και δίκαιο συμβιβασμό.  Όμως, δεν αποδεχόμαστε νόθες λύσεις και ένα κλείσιμο του Κυπριακού που δεν θα αποδίδει δικαιοσύνη, δεν θα τερματίζει την κατοχή, δεν θα αποκαθιστά την ενότητα.