Pafos Net

Μελέτη μαθητών του Γυμνασίου Πόλεως Χρυσοχούς για τον Ακάμα

title image

Η χερσόνησος του Ακάμα είναι μία από τις πολυτιμότερες περιβαλλοντικές και πολιτιστικές κληρονομιές του τόπου μας. Είναι ένα μέρος μαγικό και ασύγκριτο με άλλα μέρη του νησιού μας. Είναι μία από τις ελάχιστες πλέον παράκτιες περιοχές του νησιού μας που διατηρεί ακόμη τα στοιχεία της αυθεντικότητας και της φυσικότητας της. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από μία μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, αλλά και πολλών γεωλογικών στοιχείων που είναι μοναδικά, για αυτό άλλωστε και η περιοχή αυτή προστατεύεται από τον παγκόσμιο οργανισμό UNESCO. Ωστόσο, η χερσόνησος του Ακάμα δέχεται πιέσεις για ανάπτυξη εδώ και πολλές δεκαετίες. Σήμερα, οι πιέσεις αυτές έχουν γίνει ακόμη εντονότερες, λόγο κυρίως της αδράνειας του Κράτους να λάβει μία ουσιαστική δράση για την αειφόρο ανάπτυξη και προστασία της περιοχής.

Αυτά τονίζονται σε μελέτη που εκπόνησαν μαθητές του Γυμνασίου Πόλεως Χρυσοχούς, στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Νέοι Δημοσιογράφοι». Στην μελέτη, που εκπόνησαν οι μαθητές Ελισάβετ Ηλία και Χρίστος Παναγιώτης Κοζάκος του τμήματος Α3, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Μαρίας Γιαννακού, επισημαίνεται ότι διάλεξαν να αναδείξουν αυτή την περιοχή για να τονίσουν την σημαντικότητα της και την απαραίτητη ανάγκη να προστατευθεί και να διατηρηθεί. «Θεωρούμε σημαντικό να παρέχεται προστασία και από την τοπική κοινωνία της περιοχής, καθώς είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε κοντά σε αυτό τον μαγικό τοπίο», επισημαίνουν οι μαθητές του Γυμνασίου Πόλεως, οι οποίοι για περισσότερες πληροφορίες πήραν συνέντευξη από τον Δασικό Λειτουργό Γεώργιο Στέλικο:

« Αρχικά, όσον αφορά στην ονομασία της περιοχής ο κ. Στέλικος μας είπε ότι υπάρχουν αρκετές εκδοχές. Μια από αυτές είναι ότι η χερσόνησος του Ακάμα πήρε το όνομα της από ένα Αθηναίο Πολεμιστή, γιο του Θησέα που έφτασε στην Κύπρο μετά τον Τρωικό Πόλεμο, μιά άλλη εκδοχή λέει ότι ονομάστηκε έτσι από την λέξη "άκαος" - άκαφτος, επειδή ήταν το μοναδικό μέρος της Κύπρου που δεν είχε καεί από τους Άραβες πειρατές.

Η περιοχή έχει τεράστια οικολογική σημασία με ιδιαίτερους βιοτόπους και οικοσυστήματα καθώς όπως μας εξηγεί «πρόκειται για μία μοναδική περιοχή με ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα η οποία έχει προσαρμοστεί στους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς της χερσονήσου του Ακάμα, όπως φαράγγια, βραχότοπους, σπηλιές και κοιλάδες».

Θεωρούμε πως η οποιαδήποτε ανεξέλεγκτη οικοδομική ανάπτυξη στην περιοχή θα καταστρέψει σημαντικό μέρος των βιότοπων της πολύτιμης χλωρίδας και πανίδας του Ακάμα. Ο κ. Στέλικος μας εξηγεί επίσης ότι «στον Ακάμα υπάρχουν περίπου 530 είδη φυτών, από τα οποία 43 είναι ενδημικά με ένα από αυτά πολύ σπάνιο και απειλούμενο τοπικό ενδημικό , την Tulipa Αkamasica. Κάποια άλλα από αυτά είναι Centaurea Akamantis, Alyssum Akamasicum,Tulipa Cypria, Carlina Pygmaea, Centaurea Veneris,Cyclamen Cyprium, Ophrys Lapethica και η Phlomis Cypria var. Occidentalis. Επιπλέον το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής καλύπτεται από Μακκία βλάστηση και φρύγανα με Αόρατους, Τρεμιθιές, Σχινιές και άλλους χαμηλούς θάμνους ». 

akamas4

Τα φυτά αυτά μας έκαναν εντύπωση, ψάξαμε και βρήκαμε φωτογραφίες τους από το Κόκκινο Βιβλίο και από το διαδίκτυο και είναι πραγματικά πανέμορφα, οπότε ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτά: «Η Κυπριακή Τουλίπα είναι ένα βολβώδες φυτό, ύψους 15 – 40 cm με λεία σαρκώδες φύλλα και ανθίζει κατά τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο. Η Centaurea Akamantis είναι ένας ημίθαμνος με λιλά άνθη, ο φυσικός του βιότοπος στο Ακάμα είναι μόνο το Φαράγγι του Άβακα καθώς προτιμά σχισμές σκιασμένων ασβεστολιθικών βράχων για αυτό και  κατατάσσεται στα πολύ σπάνια και απειλούμενα ενδημικά είδη. Το φυτό Alyssum Akamasicum, επίσης, είναι μία πολυετής πόα, που μεγαλώνει μέχρι 20cm  ύψος και φυτρώνει συνήθως σε πετρώδεις λόφους και σε πευκοδάση». Επιπρόσθετα μας εξηγεί ότι «ο Αόρατος είναι ένα κωνοφόρο γυμνόσπερμο φυτό, που ανήκει στην τάξη των πευκωδών και στην οικογένεια των κυπαρισσοειδών.  Η Τρεμιθία ή αρκοτρεμυθκιά, όπως είναι γνωστή στην Κύπρο, είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος αρκετά γνωστός στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και προσφέρει νόστιμους και αρωματικούς καρπούς, με αυτούς παρασκευάζουν και τις τρεμιθθόπιτες. Η Σχινιά είναι ένα αειθαλής αρωματικός, ρητινοφόρος θάμνος ή μικρό  δέντρο, ύψους 4m, με τεφροκάστανο φλοιό. Ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο και οι καρποί του χρησιμοποιούνται στην Παρασκευή λουκάνικων και ζυμαρικών».

akamas1

Στην συνέχεια, επισημαίνεται στη μελέτη των παιδιών, θελήσαμε να μάθουμε για τα είδη πανίδας που βρίσκονται στην περιοχή του Ακάμα, έτσι ο κ. Στέλικος μας ανέφερε πως «η ενδημική Glaucopsyche Paphos, μία μικρή πεταλούδα, θεωρείται το έμβλημα της περιοχής. Επίσης η σπάνια και απειλούμενη φώκια Monachous Monachous ξανάρχισε να φωλιάζει στις σπηλιές της Χερσονήσου του Ακάμα, ενώ στις απομονωμένες παραλίες της περιοχής Λάρας στον Ακάμα οι θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta και Chelonia Mydas συνεχίζουν να γεννούν τα αυγά τους. Η Πράσινη Χελώνα είναι η μεγαλύτερη χελώνα που υπάρχει με τεράστιο καβούκι και μπορεί να ζυγίζει μέχρι 160kg και να ξεπερνά το ένα μέτρο μήκος. Η Πράσινη Χελώνα μαζί με την φώκια Monachous Monachous, είναι τα είδη που κινδυνεύουν προς εξαφάνιση πιο πολύ στην Μεσόγειο. Ωστόσο η πανίδα του Ακάμα περιλαμβάνει αρκετά άλλα είδη, όπως ποντίκια, λαγούς, αλεπούδες, πέρδικες, φάσσες, νυχτερίδες , γεράκια, σιαχίνια, μαυρομμάτες και διπλοσιάχινα».

Ο θαυμασμός μας για την Χερσόνησσο του Ακάμα έγινε ακόμη πιο μεγάλος με όλα αυτά τα είδη που μάθαμε ότι φιλοξενεί, καταλήγουν οι μαθητές στην έρευνα τους.

« Πιστεύουμε και οραματιζόμαστε ταυτόχρονα ότι η περιοχή αυτή θα προστατευτεί με τρόπο αειφόρο και δεν θα αφήσει κανείς μας να καταστραφεί. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν στον Ακάμα, τα λάθη που έγιναν σε τόσες άλλες περιοχές στην Κύπρο. Η όποια μελλοντική ανάπτυξη πρόκειται να γίνει στον Ακάμα, θα πρέπει να γίνει με τρόπο που θα επιτευχθεί τόσο η προστασία της υπαίθρου, που έχει υψηλή οικολογική αξία, όσο η διατήρηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που έχει η περιοχή, που είναι το ανέπαφο φυσικό της τοπίο».

Tο άρθρο γράφτηκε από τους μαθητές του Γυμνασίου Πόλεως Χρυσοχούς: Ηλία Ελισάβετ, Α3 και Κοζάκο Χρίστο Παναγιώτη, Α3, οι οποίοι φωτογράφισαν και τα τοπία που συνοδεύουν την μελέτη τους. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός για την μελέτη ήταν η Μαρία Γιαννακού.

akamas3