Pafos Net

Μεγάλο αφιέρωμα του ελλαδικού σάιτ SDNA στον «Άτλαντα» Πάφου

title image

Η σπουδαία δουλειά που γίνεται στην ακαδημία καλαθόσφαιρας «Άτλαντας» Πάφου, βγαίνει ήδη από τα στενά όρια της πόλης, αλλά και της Κύπρου. Ένα από τα σπουδαιότερα και πιο δημοφιλή ελληνικά αθλητικά σάιτ, το SDNA, φιλοξενεί σήμερα εκτενές αφιέρωμα στην παφίτικη ακαδημία, με συνέντευξη του εκ των ιδρυτών και υπευθύνων της, Δημήτρη Δεληχρήστου,καθώς και με φωτογραφίες και άλλα στοιχεία για την δουλειά που γίνεται στον «Άτλαντα».

Το αφιέρωμα του SDNA, είναι το εξής:

Με περισσότερα από 300 παιδιά στις τάξεις της, η ακαδημία μπάσκετ «Ατλαντας» ετοιμάζεται να τροφοδοτήσει με ταλέντα το κυπριακό μπάσκετ και ο καθ' ύλην αρμόδιος, Δημήτρης Δεληχρήστος, αναλύει στο SDNA τους στόχους αυτής της προσπάθειας.

Μία ομάδα ανθρώπων κάνει την προσπάθειά της, ώστε η Πάφος να μετατραπεί σε... πρωτεύουσα του μπάσκετ στην Κύπρο και ο βασικός τόπος παραγωγής των επόμενων «αστεριών» του κυπριακού μπάσκετ. Ο Δημήτρης Δεληχρήστος, παίκτης με διαδρομή στα ελληνικά παρκέ (ΓΣΛ, Κεραυνός Λάρισας, ΚΑΟΔ, Παγκράτι, Ικαρος Καλλιθέας), μαζί με έναν από τους κορυφαίους Κύπριους προπονητές στις μικρές ηλικίες, τον Θανάση Μαστορή δημιούργησαν το 2013 την «Atlantas Basketball Academy» και έκτοτε η... νεανική καρδιά του κυπριακού μπάσκετ χτυπά στην Πάφο. 

Με πολλά χρήματα να έχουν επενδυθεί, ώστε το κυπριακό μπάσκετ να αποκτήσει τα επόμενα αστέρια του που θα στηρίζονται λιγότερο στο ταλέντο και περισσότερο στη σωστή νοοτροπία, με τη στήριξη τοπικών φορέων και με την μεγάλη θέληση των υπευθύνων, ο «Ατλαντας» μεγαλώνει βήμα-βήμα, προσελκύει μεγάλα ονόματα του κυπριακού και ελληνικού μπάσκετ και αποτελεί ήδη τροφοδότη των κλιμακίων των Εθνικών ομάδων. 

atlantas

Ο Δημήτρης Δεληχρήστος, αφού ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία το έργο του στις μικρές ηλικίες από μία άκρως μπασκετική πόλη, την Λάρισα, μετακόμισε στη Κύπρο φέρνοντας μαζί τεχνογνωσία και όρεξη για δουλειά με τους νεαρούς φίλους του μπάσκετ. 

«Για τα δεδομένα της Πάφου, αυτό που έχουμε χτίσει είναι ήδη ένα μικρό θαύμα» αναφέρει αρχικά στο sdna.gr o κόουτς Δεληχρήστος και προσθέτει: «Παρέα με έναν κορυφαίο προπονητή σε αυτές τις ηλικιες, τον Θανάση Μαστορή, είδαμε κάποια δεδομένα και πιστέψαμε πολύ σε αυτο το πλάνο. Ο κόσμος το έχει ήδη αγκαλίάσει και από πίσω υπάρχει μία σπουδαία ομάδα ανθρώπων που στηρίζει αυτή την προσπάθεια». 

Με το... ντόπιο στοιχείο στο κυπριακό μπάσκετ να είναι κάπως φτωχό, ο στόχος του «Ατλαντα» είναι προφανής: «Στόχος μας είναι η δημιουργία μίας ακαδημίας που δεν θα λειτουργεί ως μία συνηθισμένη ακαδημία, αλλά θα είναι επαγγελματική σε όλα τα επίπεδα. Και πράγματι, μέχρι στιγμής το καταφέρνουμε έχοντας δικό μας τμήμα μάρκετινγκ, ιδιόκτητα λεωφορεία, εγκαταστάσεις και φυσικά εξειδικευμένους προπονητές. Ο μακροπρόθεσμος σκοπός του project είναι σε βάθμος πενταετίας-δεκαετίας να παράγονται σταθερά Κύπριοι παίκτες. Ηδη έχουμε περίπου 12 παιδιά στα κλιμάκια της Εθνικής και ο αριθμός μπορεί να ανέβει στο μέλλον».

 

 

Το μπάσκετ δεν βρίσκεται ακριβώς στο dna του κυπριακού λάου και έτσι η προσπάθεια φαντάζει δύσκολη: «Ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος, γιατί το εγχείρημα συντελείται σε μία επαρχία όπως η Πάφος που δεν διαθέτει παράδοση στον αθλητισμό. Από την Πάφο έλειπε οτιδήποτε έχει σχέση με τις αθλοπαιδιές και εμείς επενδύσαμε πολλά χρήματα δείχνοντας την πρόθεσή μας και τη δυνατότητα να χτιστεί κάτι καλό εδώ». 

Η τοπική κοινωνία και οι φορείς στην Πάφο στηρίζουν την προσπάθεια που γίνεται και έχουν ακόμη πιο μεγάλα σχέδια σχετικά με την δημιουργία νέων αθλητικών χώρων, που θα προσελκύσουν αντίστοιχες προσπάθειες και θα συντελέσουν στην... άνθηση του αθλητισμού στην περιοχή. 

«Φυσικά, είναι σημαντική και η συνεισφορά της κυπριακής ομοσπονδίας μπάσκετ που μάς αναγνώρισε άμεσα ως σωματείο»αναφέρει ο Δημήτρης Δεληχρήστος, υπερθεματίζοντας σχετικά:«Το κυπριακό μπάσκετ πέρασε αρκετά χρόνια παρακμής και ο νέος πρόεδρος, κύριος Δημητρίου, κάνει μεγάλη προσπάθεια για την αναγέννησή του. Αλλωστε, δεν υπάρχουν πολλοί Κύπριοι παίκτες και η ομοσπονδία το καταλαβαίνει ότι πρέπει να αλλάξει αυτό. Ηδη προέβη στη μείωση των ξένων από έξι σε πέντε, με την προοπτική να γίνουν τέσσερις και να μπουν στο πρωτάθλημα ακόμη περισσότεροι γηγενείς. Κάποιος πρέπει να παράγει τα νέα ταλέντα και, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, θεωρούμε πως μπορούμε να γίνουμε ένα κέντρο παραγωγής παικτών για όλη την χώρα». 

«Εμείς θεωρούμε πως η νοοτροπία μπορεί να παίζει και μεγαλύτερο ρόλο και παιδιά με νοοτροπία μπορούν να διακριθούν. Ακόμη και παιδιά που στερούνται ταλέντου, μπορούν να πάνε ψηλά με σωστή νοοτροπία. Από την μεριά μας προσπαθούμε στήσουμε ένα "κύκλωμα", ώστε όταν τα παιδιά φεύγουν από εμάς και σπουδάζουν, θα μπορούν να βρουν νέα οικογένεια σε άλλη ομάδα και -γιατί όχι- να διεκδικήσουν κάποια χρήματα. Είμαστε σε συνομιλιες με αρκετές ομάδες και θεωρώ πως θα δούμε αποτελέσματα» είναι το σχόλιο σχετικά με το παρόν και το μέλλον των παιδιών, ενώ αναφορικά με συνεργασίες με άλλες ακαδημίες προσθέτει: 

«Εχουμε μία σχέση με την GBA του Λάζαρου Παπαδόπουλου. Επίσης, διατηρούμε πολύ καλή σχέση με την Δ.Ε.Κ.Α του Νίκου Χατζηβρέττα και θέλουμε να βρουμε τρόπο επαφής και με άλλες, πολύ υψηλού επιπέδου ακαδημίες. Πολύ σημαντική είναι και η βοήθεια του Λευτέρη Σούμποτιτς και υπάρχει μία συνεργασία με την ομάδα του στο Λίβανο, μαζι με την οποία λαμβάνουμε μέρος σε κάποια καμπ». 

atlas-academy

Τα παιδιά δουλεύουν στο παρκέ, κάνοντας αυτό που αγαπούν και οι άνθρωποι του «Ατλαντα» τα ανταμείβουν και τα βοηθούν, φέρνοντάς τα σε επαφή με μερικά πολύ σημαντικά ονόμα του χώρου: «Οσο μπορούμε, φέρνουμε αθλητές και προπονητές, ώστε τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με πρωταγωνστές του παιχνιδιού. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλοί Κύπριοι παίκτες, αλλά τα μεγαλύτερα ονόματα, όπως ο Βασίλης Κούνας και ο Παναγιώτης Τρισόκκας, προσπαθούμε να τα έχουμε κοντά μας ως καλεσμένους, ώστε να βλέπουν και τα παιδιά ότι με προσπάθεια μπορούν να τα καταφέρουν και να γίνουν σαν αυτούς. Υπάρχει και μία ανερχόμενη γενιά Κυπρίων προπονητών, όπως ο Λίνος Γαβριήλ και ο Αντώνης Κωνσταντινίδης που επίσης μπορούν να λειτουργούν ως παράδειγμα». 

Οσον αφορά στο ποιά είναι τα πρότυπα των παιδιών, πριν δέσουν τα κορδόνια τους και μπουν στο παρκέ για να μάθουν τα μυστικά του μπάσκετ, η απάντηση είναι μάλλον αναμενόμενη: «Ολοι θέλουν να μοιάσουν στον Διαμαντίδη ή τον Σπανούλη και είναι λογικό, αλλά εμείς θέλουμε να τους δημιουργήσουμε μία καλή εντύπωση για το εγχώριο μπάσκετ και να καταλάβουν ότι μπορούν στο μέλλον να φτάσουν ψηλά». 

Το κυπριακό μπάσκετ, λοιπόν, έχει μπει σε φάση αναγέννησης και τα θεμέλια, τουλάχιστον στην Πάφο, μοιάζουν να έχουν τοποθετηθεί σωστά. Ο «Άτλαντας» παράγει παίκτες και κυρίως αθλητές με σωστή συμπεριφορά και νοοτροπία.