Ανδρέας Δημητριάδης: Αυτές θα είναι οι προτεραιότητες μου αν εκλεγώ πρόεδρος του ΚΕΒΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26 Νοεμβρίου 2023Ενόψει της γενικής -και εκλογικής- συνέλευσης του ΚΕΒΕ στις 4 Δεκεμβρίου, ο εκ των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου, Ανδρέας Δημητριάδης, εκ των αντιπροέδρων σήμερα του συμβουλίου του Επιμελητηρίου, μιλά σήμερα για τις τρεις βασικές του προετραιότητες και απαντά σε ερωτήσεις για ανοικτά οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα του τόπου. Ο Ανδρέας Δημητριάδης έδωσε σχετική συνέντευξη στον Φιλελεύθερο.
Ποιες είναι οι τρεις προτεραιότητες σας, σε περίπτωση που κερδίσετε εκλογή στην προεδρία του ΚΕΒΕ, κ. Δημητριάδη;
Πρώτη προτεραιότητα θα είναι το ΚΕΒΕ, μέσα από τον ρόλο του, να συμβάλει στη διατήρηση των υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης και της δημοσιονομικής σταθερότητας. Η δεύτερη, θα είναι η σταθερή αύξηση της προστιθέμενης αξίας που προσφέρει το ΚΕΒΕ στα 10.000 μέλη του, τα επαρχιακά επιμελητήρια και πέραν των 100 επαγγελματικών συνδέσμων του, μέσω συχνής προσωπικής επαφής, ετοιμασία τομεακών μελετών, παροχή εξειδικευμένης στήριξης, αύξηση ψηφιακών υπηρεσιών, αποτελεσματικότερη πληροφόρηση για τις ξένες αγορές, ενίσχυση των επιχειρηματικών αποστολών και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.
Η τρίτη, θα αφορά ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος. Βασικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο εκσυγχρονισμός και ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας υπηρεσίας, η διεύρυνση του ωραρίου εργασίας της, η δημιουργία αποκεντρωμένων κέντρων εξυπηρέτησης για τις επιχειρήσεις, ένα ευνοϊκό αδειοδοτικό σύστημα, η ενδυνάμωσή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η ταχύτερη και ποιοτικότερη απονομή της δικαιοσύνης, καθώς επίσης η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Ο τουρισμός, οι κατασκευές και οι αγοραπωλησίες ακινήτων, αλλά και οι υπηρεσίες, θεωρούνται οι βασικοί πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η κυπριακή οικονομία. Υπάρχουν άλλοι τομείς που πιστεύετε πως μπορεί να στηριχθεί αξιόπιστα πάνω τους η οικονομία;
Οι βασικοί πυλώνες της οικονομίας μας θα πρέπει να διαφυλαχθούν και να ενισχυθούν. Η Κύπρος πληροί όλα τα κριτήρια για εδραίωση της ως περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο. Με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών υγείας και την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, η χώρα μας έχει επίσης τα εχέγγυα να γίνει περιφερειακό κέντρο παροχής υψηλών ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών υγείας. Παράλληλα, η ανάπτυξη του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα προσδώσει σημαντικά πνευματικά, πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Ο τομέας της τεχνολογίας και της πληροφορικής είναι επιπλέον ένας πολλά υποσχόμενος τομέας, που ήδη έχει προσελκύσει σημαντικό αριθμό ξένων επιχειρήσεων.
Διαχρονικά η Κυβέρνηση, το ΚΕΒΕ, τα κατά τόπους Επιμελητήρια, η ΟΕΒ, άλλες επί μέρους ενώσεις επιχειρηματιών επαναλαμβάνουν τον στόχο της μετατροπής της Κύπρου σε επενδυτικό κόμβο. Δεν έχει όμως όρια αυτή η στόχευση; Δεδομένου πως η Κύπρος, ως μια μικρή χώρα, δεν έχει τις υποδομές για να υποδεχθεί και να στηρίξει μεγάλο μέρος επενδυτικών δραστηριοτήτων;
Οι στρατηγικοί στόχοι και οι υποδομές ενός κράτους θα πρέπει να προσδιορίζονται, να αξιολογούνται και να υποστηρίζονται από ένα σχέδιο ανάπτυξης. Το κράτος θα πρέπει να δημιουργεί το νομικό πλαίσιο και να δίνει τα αναγκαία κίνητρα προς τον ιδιωτικό τομέα για προώθηση και υλοποίηση τους.
Ένα ισορροπημένο δημόσιο και ιδιωτικό πρόγραμμα επενδύσεων στις υποδομές και τις μεταφορές είναι καθοριστικός παράγοντας για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας μας, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση του δικαστικού συστήματος και τη δημιουργία γραφειακών και οικιστικών υποδομών. Η προσπάθεια μας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων εστιάζει σ’ εκείνες που αυξάνουν την παραγωγικότητα, δημιουργούν θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας και στοχεύουν στο επιχειρηματικό ταλέντο, παρά στους εύπορους ιδιώτες.
Στη διάρκεια της θητείας του επόμενου προέδρου του ΚΕΒΕ θα «τρέξει» η διαδικασία για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Ποιες στοχεύσεις θέλετε να εξυπηρετήσει η μεταρρύθμιση και τι θα λέγατε για την πρόταση κομμάτων και συντεχνιών για καθορισμό ενός οικογενειακού αφορολόγητου εισοδήματος;
Ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος της Κύπρου θα πρέπει να συνάδει με το όραμα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Να «κωδικοποιεί» και να απλοποιεί τη νομοθεσία, να είναι φιλικό προς το επιχειρείν, τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια. Να προωθεί την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, να στηρίζει τη μετάβαση προς την πράσινη και ψηφιακή οικονομία, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.
Οι φορολογικές πολιτικές θα πρέπει να μειώνουν το επιχειρηματικό ρίσκο, να ενθαρρύνουν τη χρηματοδότηση και την ανάληψη επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία (R&D), να μετακυλίουν το φορολογικό βάρος από την εργασία σε άλλες μορφές φορολογίας, με στόχο την ενθάρρυνση της απασχόλησης. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να περιορίζουν την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή, να είναι δίκαιες και αποτελεσματικές. Δεν είμαι αρνητικός στον καθορισμό οικογενειακού αφορολόγητου εισοδήματος, αλλά αυτή η πρόταση θα πρέπει να αξιολογηθεί, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων και των επιπτώσεων επί των δημοσίων οικονομικών.
Σε άλλη συνέντευξη σας είπατε πως ο θεσμός της ΑΤΑ έκλεισε τον κύκλο του και πρέπει να αντικατασταθεί από «σύγχρονες μεθόδους αμοιβής». Ποιες θα μπορούσαν να ήταν αυτές και πώς θα αναπροσαρμόζονται οι μισθοί όταν υπάρχει ψηλός πληθωρισμός που μειώνει την αγοραστική δύναμη;
Η ΑΤΑ έχει καταργηθεί στις πλείστες χώρες, καθώς αναπαράγει πληθωρισμό και μεγαλώνει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ υψηλόμισθων και χαμηλόμισθων. Πρέπει να αντικατασταθεί με μεθόδους βασισμένες στην παραγωγικότητα και την ικανότητα κάθε εργαζομένου. Η ελευθερία των εθελοντικών συλλογικών συμβάσεων κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα μας και εναπόκειται σε εργοδότες/εργοδοτούμενους να συνομολογήσουν συμβάσεις σε επίπεδα κλάδου ή επιχείρησης.
Η επιχειρηματική κοινότητα στην Κύπρο θεωρεί την έλλειψη εργατικού δυναμικού ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα. Υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος από την εισαγωγή ξένου δυναμικού; Γιατί πιστεύετε έχει μειωθεί η ροή προς την Κύπρο εργαζομένων από χώρες της ΕΕ;
Η ροή από χώρες της ΕΕ έχει μειωθεί γιατί οι συνθήκες απασχόλησης και οι αμοιβές στη χώρα τους έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ενώ το κόστος διαβίωσης στην Κύπρο έχει αυξηθεί. Χρειάζεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για αξιοποίηση του αδρανούς ντόπιου και ξένου προσωπικού που βρίσκεται ήδη στην Κύπρο. Οι ανάγκες των επιχειρήσεων σε προσωπικό πρέπει να χρήζουν προσεκτικής και γρήγορης αξιολόγησης. Χρειάζεται να απλοποιηθεί η διαδικασία παραχώρησης αδειών εργασίας σε πολίτες τρίτων χωρών, εκεί όπου αποδεδειγμένα δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους ή Ευρωπαίους πολίτες. Παράλληλα, να υπάρχει αυστηρότερη παρακολούθηση των δικαιούχων ΕΕΕ, καθώς και επαναπροκήρυξη / επανασχεδιασμός των σχεδίων στήριξης της απασχόλησης της ΑνΑΔ.
Σε ποιους τομείς της κυπριακής οικονομίας πιστεύετε πως δεν λειτουργεί ικανοποιητικά ο ανταγωνισμός; Περιλαμβάνεται σε αυτούς ο τραπεζικός κλάδος;
Σκοπός της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του περί Συγκεντρώσεων Νόμου είναι η αποτροπή ολιγοπωλίων ή μονοπωλίων, καθώς και η διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού και ποιότητας. Πέραν από τον τραπεζικό κλάδο, πρέπει να ελέγχονται συστηματικά οι τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της υγείας, της ραδιοτηλεόρασης, καθώς και άλλα κρατικά ή ιδιωτικά μονοπώλια, τα οποία μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν στρεβλώσεις, επιβαρύνοντας επιχειρήσεις και καταναλωτές. Με την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας και του Συνεργατισμού, ο τραπεζικός τομέας στη χώρα μας παρουσιάζει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και εξασθενημένο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα υψηλότερα δανειστικά επιτόκια και χαμηλότερα καταθετικά. Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά του τραπεζικού τομέα, με την προσέλκυση επιπρόσθετων βασικών τραπεζών (prime banks), σε συνεργασία με το κράτος.
Συμφωνείτε ότι η ανισότητα στην Κύπρο μεγαλώνει και ότι η μεσαία τάξη συρρικνώνεται συνεχώς;
Είναι γεγονός ότι ένας αριθμός αρνητικών οικονομικών συμβάντων στην Κύπρο και οι αναγκαίες πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας, αύξησαν την ανισότητα και συρρίκνωσαν τη μεσαία τάξη, η οποία «συμπιέζεται» ακόμα περισσότερο λόγω του διαρκώς αυξανόμενου κόστους διαβίωσης. Όταν η οικονομία παρουσιάζει υψηλές αποδόσεις και ανάπτυξη, η μεσαία τάξη διευρύνεται. Γι’ αυτό, θα πρέπει όλοι να καταβάλουμε προσπάθεια η οικονομία μας να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.