Με το βραβείο «Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας» τιμήθηκε ο Καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Ν. Μίτλεττον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21 Απριλίου 2024Ως έναν εξαιρετικό επιστήμονα, ακαδημαϊκό και πάνω απ’ όλα άνθρωπο, χαρακτήρισαν οι ακαδημαϊκοί και οι φοιτητές/ριες του Τμήματος Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), τον Αναπληρωτή Καθηγητή του, Νίκο Μίτλεττον, στον οποίο απονεμήθηκε το 1ο βραβείο «Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας 2023».
Η απονομή του βραβείου έγινε στο πλαίσιο μιας συγκινητικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό, κατά τη διάρκεια της οποίας ακαδημαϊκοί και φοιτητές/ριες του Τμήματος μίλησαν με ιδιαίτερα θερμά λόγια για το πλούσιο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο αλλά και για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα τού Νίκου Μίτλεττον.
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγητής Νικόλας Τσαπατσούλης, συνεχάρη θερμά τον Δρα Μίτλεττον για τη βράβευσή του και αναφέρθηκε στη σημασία του συγκεκριμένου βραβείου. Ενός βραβείου που σκοπό έχει την αναγνώριση και επιβράβευση των ακαδημαϊκών που υπηρετούν την ποιοτική διδασκαλία, με ξεχωριστή αφοσίωση και ικανότητα, με τρόπο που εμπνέουν και καθοδηγούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου.
Στον δικό της χαιρετισμό, η Κοσμήτειρα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγήτρια Αικατερίνη Λαμπρινού, αναφέρθηκε στο πλούσιο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Δρα Νίκου Μίτλεττον και εξήρε τη σημαντική συμβολή του στην ανάπτυξη τού Τμήματος Νοσηλευτικής. «Ο Νίκος Μίτλεττον δεν βοηθά μόνο τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τμήματος μας αλλά κι εμάς, τους συναδέλφους και συναδέλφισσές του για να εξελιχθούμε επαγγελματικά, επιστημονικά και ερευνητικά», σημείωσε.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Καρανικόλα, είπε, μεταξύ άλλων, πως ο Νίκος Μίτλεττον αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και πρότυπο ακαδημαϊκού, ερευνητή, αλλά κυρίως δασκάλου. Συνδυάζει, πρόσθεσε, τη λογική και την ενσυναίσθηση, χαρακτηρίζοντας τον, ταυτόχρονα, ως έναν εύστροφο ακαδημαϊκό με μεταδοτικότητα και έναν δοτικό άνθρωπο, πάντα πρόθυμο να βοηθήσει όποιον ή όποια χρειάζεται τη βοήθειά του.
Η διδακτορική φοιτήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής, Εμμανουέλα Μανώλη, είπε ότι ο Καθηγητής Νίκος Μίτλεττον «χάραξε την πορεία μας στο Τμήμα Νοσηλευτικής εδώ και πάρα πολλά χρόνια», προσθέτοντας πως «αυτό που μας έμαθε ο Δρ Νίκος Μίτλεττον, όλα αυτά τα χρόνια που είναι ακαδημαϊκός, σύμβουλος και συνοδοιπόρος μας, είναι πως η γνώση είναι απέραντη, συνεχής και αδιάκοπη».
Ο διδακτορικός φοιτητής, Χρήστος Βρακάς, έκαμε λόγο για έναν παθιασμένο ακαδημαϊκό, με πλούσιες γνώσεις και με ιδιαίτερη αγάπη για τη διδασκαλία και τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του. Ο κ. Βρακάς ευχαρίστησε τον κ. Μίτλεττον για την προσφορά του στο ακαδημαϊκό και ερευνητικό τομέα, σημειώνοντας πως «πραγματικά η κοινότητα του ΤΕΠΑΚ – και όχι μόνο – είναι τυχερή που έχει έναν τέτοιο ακαδημαϊκό».
Η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής, Ουρανία Κολοκοτρώνη, και πρώτη διδακτορική φοιτήτρια του Νίκου Μίτλεττον, μίλησε για ένα ακαδημαϊκό που είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικός προς τους φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Νοσηλευτικής, κάνοντας λόγο για έναν ακούραστο, παθιασμένο και ευσυνείδητο ακαδημαϊκό που αγαπά την επιστήμη του και τιμά το Πανεπιστήμιο με το έργο και την προσφορά του.
Το βραβείο απένειμε ο τέως Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παντελής Κελίρης, ο οποίος, αφού συνεχάρη τον Καθηγητή Νίκο Μίτλεττον για τη βράβευσή του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θεσμοθέτηση αυτού του πολύ σημαντικού βραβείου για κάθε Πανεπιστήμιο.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Νίκος Μιτλεττον ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο για το τιμητικό βραβείο «Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας» που του απονεμήθηκε αλλά τους συναδέλφους και συναδέλφισσές του στο Τμήμα Νοσηλευτικής που τον πρότειναν για το βραβείο αυτό.
«Το μεγαλύτερο ευχαριστώ το οφείλω στους/στις φοιτητές/τριες μας - προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς - στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ γιατί αυτοί/ες αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης - γιατί από αυτούς/ές μαθαίνω τα περισσότερα και τα σημαντικότερα, γιατί αυτοί/ές με/μας διδάσκουν όλες αυτές τις αξίες που δεν συναντάς σε κανένα σύγγραμμα, γιατί αυτοί/ές με θυμίζουν ότι το έργο μας ως ακαδημαϊκοί είναι να υπηρετούμε την επιστήμη μας μέσα από την έρευνα και τη διδασκαλία, αλλά αποκτά νόημα μόνο όταν εξυπηρετεί την κοινωνική εξέλιξη», ανέφερε.
Ανέφερε, επίσης, ότι ο ίδιος θεωρεί τον ευατό του ως έναν "αιώνιο φοιτητή", σημειώνοντας πως «Αισθάνομαι πολύ τυχερός που περιβάλλομαι από τόσους πολλούς ανθρώπους από τους οποίους μαθαίνω καθημερινά και έχω ακόμα τόσα πολλά να μάθω, που μαθαίνουμε μαζί, που δημιουργούμε μαζί και εξελισσόμαστε μαζί, προς κοινούς στόχους και προς νέες αναζητήσεις, και όλο πάλι από την αρχή. Για μένα δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από το να αγαπάς αυτό που κάνεις και να το κάνεις με ανθρώπους που αγαπάς».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με Διάλεξη από τον βραβευθέντα με τίτλο «Διδάσκουμε, ερευνώντας και Ερευνούμε, μαθαίνοντας: Συμμετοχική Έρευνα Δράσης», στην οποία αναφέρθηκε στη συνέργεια της ακαδημαϊκής διδασκαλίας με την έρευνα. «Διδάσκουμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας για τις ερευνητικές εξελίξεις στον χώρο της υγείας (Διδασκαλία για την Έρευνα) και παράλληλα καλλιεργούμε τις δικές τους ερευνητικές δεξιότητες (Διδασκαλία της Έρευνας)», είπε.
Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι, πέραν από τη διδασκαλία στην αίθουσα, υιοθετώντας συμμετοχικές προσεγγίσεις στην Έρευνα, «η ίδια η ερευνητική διαδικασία, μπορεί να αποτελέσει μαθησιακή εμπειρία για τους συμμετέχοντες (Διδάσκουμε, ερευνώντας)». Δίνοντας παραδείγματα από τρία ερευνητικά προγράμματα των οποίων είναι συντονιστής με θέμα την ποιότητα και το περιβάλλον των παρεχόμενων υπηρεσιών Φροντίδας της Μητρότητας (Baby Buddy, Baby Buddy Communicator και RESPECT), εξήγησε ότι «δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες βιωματικής και συμμετοχικής μάθησης, ερευνητές και συμμετέχοντες μπορούν πλέον από κοινού να διαμορφώσουν ερευνητικά ερωτήματα, να σχεδιάσουν δράσεις, να συγκεντρώσουν δεδομένα και να ερμηνεύσουν τα ερευνητικά ευρήματα (Ερευνούμε, μαθαίνοντας)».
Το βραβείο/γλυπτό, το οποίο φιλοτέχνησε η Καθηγήτρια του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, Κλίτσα Αντωνίου, μέσα από τη σύγχρονη εικαστική του γλώσσα, ενσαρκώνει τον καινοτόμο και πρωτοποριακό χαρακτήρα που πρεσβεύει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το βραβείο συνοδεύεται και από χρηματικό ποσό ύψους 5,000 ευρώ, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για την εργοδότηση διδακτορικού/ης φοιτητή/ριας ή μεταδιδακτορικού/ής συνεργάτη/ιδας με σκοπό την ανάπτυξη και προώθηση διδακτικών επινοήσεων, με εφαρμογή σε προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου.