Pafos Net

Με την Ηλέκτρα του Σοφοκλή η αυλαία του Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος απόψε

title image

Με την πολυβραβευμένη παράσταση Ηλέκτρα του Σοφοκλή από το Θέατρο Cameri Τελ Αβίβ, το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2015» ρίχνει αυλαία, απόψε στις 9 στο Αρχαίο Ωδείο Κάτω Πάφου. 

Το Θέατρο Cameri Τελ Αβίβ επιστρέφει στο Φεστιβάλ, μετά την αξέχαστη συμπαραγωγή του Αντιγόνη το 2008 και παρουσιάζει την παραγωγή του Ηλέκτρα, η οποία απέσπασε στο Ισραήλ διθυραμβικές κριτικές και μεταξύ άλλων τα βραβεία: “Israeli Theatre Prize” το 2015 για την καλύτερη παραγωγή της χρονιάς, Βραβείο “Josef Milo” Καλύτερου Σκηνοθέτη 2014 στον Κφιρ Αζουλάι, Βραβείο “The Mayor of Tel Aviv 2014” για την Καλύτερη Ηθοποιό στην Όλα Σιορ Σελέκταρ και στη Χέλενα Γιαράλοβα, για τις ερμηνείες τους στους ρόλους Ηλέκτρα και Κλυταιμνήστρα αντίστοιχα.

Ο φημισμένος Κφιρ Αζουλάι σκιαγραφεί τη μορφή της Ηλέκτρας και τα ακραία συναισθήματά της: το πάθος της για εκδίκηση, την οδύνη της για το φόνο του πατέρα της και τη στέρηση του αδελφού της Ορέστη, σε ένα σκηνικό που αναπαριστά τον έγκλειστο, παγωμένο κόσμο της Ηλέκτρας και του Ορέστη, θύματα της εμμονής τους για εκδίκηση, μιας εκδίκησης που δεν δύναται να φέρει τη λύτρωση. 

Ο Αγαμέμνων κατά την επιστροφή του από την Τροία φονεύτηκε με δόλο από τη σύζυγό του Κλυταιμνήστρα και τον εξάδελφό του και εραστή της Αίγισθο. Η κόρη του Ηλέκτρα, φοβούμενη για την τύχη του μικρού αδελφού της Ορέστη, τον παρέδωσε κρυφά σε έναν πιστό δούλο, ο οποίος τον μετέφερε στην περιοχή Κρίσα της Φωκίδας, στο βασιλιά Στρόφιο.

Ύστερα από οκτώ χρόνια ο Ορέστης, με προτροπή του θεού Απόλλωνα, επιστρέφει στις Μυκήνες με σκοπό να τιμωρήσει τους φονιάδες του πατέρα του. Για να το πετύχει αυτό, χρησιμοποιεί τέχνασμα: στέλνει τον παιδαγωγό του στο παλάτι ως ξένο, για ν’ αναγγείλει τον υποτιθέμενο θάνατο του Ορέστη, του οποίου τη στάχτη θα φέρουν άλλοι απεσταλμένοι του βασιλιά Στροφίου. Η είδηση προκαλεί το σπαραγμό της Ηλέκτρας, που μάταια ζητά τη συνδρομή της αδελφής της Χρυσόθεμης στη δολοφονία του Αίγισθου. Στη σκηνή εμφανίζονται ο Ορέστης και ο Πυλάδης, ως κομιστές της τέφρας του δήθεν νεκρού άνδρα. Η Ηλέκτρα αγνοεί αρχικά την ταυτότητα των απεσταλμένων, κατόπιν όμως αναγνωρίζει τον αδελφό της. Σχεδιάζουν μαζί την εκδικητική πράξη και ο Ορέστης πραγματοποιεί το φόνο της Κλυταιμνήστρας και στη συνέχεια του Αίγισθου.

Η τραγωδία Ηλέκτρα αντιπροσωπεύει την τελευταία και ωριμότερη δημιουργική περίοδο του Σοφοκλή. Στο έργο αυτό ο Σοφοκλής τοποθετεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του τη μορφή της Ηλέκτρας και τα ακραία συναισθήματά της: το πάθος της εκδίκησης από το οποίο δονείται, την οδύνη για τον άδικο θάνατο του πατέρα και τη στέρηση του Ορέστη.

Η ιστορία του οίκου των Ατρειδών χρησιμοποιήθηκε από όλους τους τραγικούς, αλλά η διαφορά στο έργο του Σοφοκλή είναι ότι η μητροκτονία γίνεται με τη συγκατάβαση των θεών και είναι απόλυτα δικαιωμένη.

Η παραγωγή

Μετάφραση: Αχαρόν Σιάπταϊ

Σκηνοθεσία: Κφιρ Αζουλάι

Σκηνικά/Κοστούμια: Πολίνα Αντάμοβ

Μουσική σύνθεση: Ελντάτ Λιντόρ 

Μουσική διεύθυνση και ρυθμίσεις: Ελάντ Χαντάρ

Σχεδιασμός φωτισμού: Κέρεν Γκράνικ

Καλλιτεχνική δημιουργία βίντεο: Γιοάβ  Κοέν

Γλωσσική διδασκαλία: Νταν Ίνμπαρ

Βοηθός σκηνοθέτη και έρευνα: Ιτό Σέττερ

Διεύθυνση παραγωγής: Νάβα Λέβι, Νίλι Μπέερι

Διεύθυνση σκηνής/προγραμματισμός και λειτουργία φωτισμών: Έλι Χαντίντα

Ήχος: Ναντάβ Μπεντάρσκι

Προγραμματισμός και λειτουργία βίντεο: Οχάντ Λεβιτάν

Γκαρνταρόμπα και αντικείμενα: Ντάφνα Χέντελι-Ιτζχάκι

Μακιγιάζ: όλη η ομάδα

Διανομή:

Ηλέκτρα: Όλα Σιορ Σελέκταρ

Ορέστης: Ούτι Ρότσιλντ

Κλυταιμνήστρα: Χέλενα Γιαράλοβα

Παιδαγωγός: Γιόσσι Καντζ

Χρυσόθεμις: Αναστασία Φέιν

Αίγισθος: Γιγκάλ Ζαξ

Χορός: Xαγκάρ Ντανόν, Μόνα Μορ Μάρκοβιτς, Λιάτ Στέρεν, Ντάνα Βισίνσκι

Μουσικός επί σκηνής: Ραν Ράιτεν (στα πλήκτρα)

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους