Pafos Net

Mε Πανεπιστήμια, ανάμεσά τους και το ΤΕΠΑΚ, συναντήθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος M. Gabriel

title image

Συνάντηση με τους Πρυτάνεις και εκπροσώπους των οκτώ ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, ανάμεσά τους και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), που συμμετέχουν στη Συμμαχία για τη δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (EUt+), είχε η Επίτροπος για θέματα Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Mariya Gabriel. Το ΤΕΠΑΚ εκπροσώπησε στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Σωτήρης Καλογήρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Πρυτάνεις των 8 Πανεπιστημίων και οι εκπρόσωποι τους ενημέρωσαν την Ευρωπαία Επίτροπο για τις εξελίξεις και την πορεία υλοποίησης του μεγαλεπήβολου στόχου της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (EUt+) και αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τη στρατηγική για προώθηση των θεμάτων που αφορούν στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

«Είχα μια πλούσια συζήτηση με εκπροσώπους της Συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (EUt+) στην οποία συμμετέχουν 8 πανεπιστήμια από όλη την Ευρώπη: Γερμανία, Λετονία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ισπανία, Ρουμανία και Γαλλία. Το EUt+ φέρνει μαζί Τεχνολογικά Πανεπιστήμια που μοιράζονται τη φιλοδοξία να δημιουργήσουν μια συμμαχία δραστήρια και χωρίς αποκλεισμούς, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την καταγραφή υψηλών ακαδημαϊκών επιτευγμάτων», έγραψε σε ανάρτησή της στα ΜΚΔ, η Mariya Gabriel.

Η Ευρωπαία Επίτροπος συνεχάρη και τα 8 Πανεπιστήμια για την πρόοδο που έχουν σημειώσει σε αυτό το θέμα, σημειώνοντας ότι «ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πρωτοβουλίες τους για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μεταπτυχιακού στη Μηχανική και ενός Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Εργαστηρίου για την Επίλυση Τεχνολογικών Θεμάτων που θα συνδέονται με Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες».

Ανέφερε ότι τον επόμενο μήνα θα δημοσιευτούν πιλοτικές προσκλήσεις για μελέτη των δυνατοτήτων του νομικού καθεστώτος πανεπιστημιακών συμμαχιών και ενός ευρωπαϊκού διπλώματος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εξέφρασε ευχαριστίες προς τη Συμμαχία του EUt+ για τις πρωτοβουλιές που αναλαμβάνει και μοιράζεται. «Ανυπομονώ για τις μελλοντικές τους ιδέες και επιτεύγματα στο πλαίσιο της συμμαχίας τους», κατέληξε.

«Το ΤΕΠΑΚ μεγαλώνει, αναπτύσσεται, συνεργάζεται, έχει διεθνή παρουσία στα σώματα που καθορίζουν την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», έγραψε στα ΜΚΔ ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, με αφορμή την εν λόγω συνάντηση.