Pafos Net

Μαρίνος Σιζόπουλος: Συντελείται μια σημαντική εθνική εκτροπή

title image

Οι τελευταίες δηλώσεις που έχουν γίνει από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, αλλά και από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, δημιουργούν πλέον εύλογες ανησυχίες ότι αυτά τα οποία συζητούνται ως μορφή λύσης του Κυπριακού δεν είναι η ομοσπονδία αλλά είναι η συνομοσπονδία, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος με δηλώσεις του από την Πάφο.

Ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε σε σοβαρό κίνδυνο κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη σύσταση ενός νέου κρατικού μορφώματος, κάνοντας λόγο για  μια μεγάλη εθνική εκτροπή.
« Δυστυχώς, αυτό που στο τέλος θα συμβεί, είναι να φέρει την Τουρκία ένα βήμα μακριά από τους πάγιους στρατηγικούς της στόχους για μια συνομοσπονδιακή λύση που να της δίνει άμεσα ή έμμεσα τη δυνατότητα να ελέγχει πολιτικά  και στρατιωτικά όλη την Κύπρο», τόνισε. « Καλούμε τον κυπριακό λαό να εγρηγορεί, να αφυπνιστεί και κυρίως να προστατεύσει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι η ασπίδα προστασίας του και κυρίως η ασπίδα για τη φυσική και εθνική του επιβίωση».

sizopoulos

Μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων καταδρομέων που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Κενδέα από το Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων Πάφου, ο Μαρίνος Σιζόπουλος τόνισε ότι η η Τουρκία ποτέ δεν απέκρυψε τις επιδιώξεις της, αφού από τη δεκαετία του 1960 είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίλυση του Κυπριακού με την υιοθέτηση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μέσω της οποίας μπορεί να ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο.

Ειδικά σήμερα, ανέφερε, με την ανεύρεση των υδρογονανθράκων αλλά και λόγω των σχεδιασμών για την όδευση αγωγών φυσικού αερίου από την Ευρασία προς την Ευρώπη, οι σχεδιασμοί αυτοί αποκτούν πρόσθετη σημασία.
« Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές  Τούρκων αξιωματούχων, με πρωτοστάτη το σημερινό Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι η Τουρκία θα πρέπει να ελέγχει την Κύπρο ακόμα και εάν δεν υπήρχε ούτε ένας Τουρκοκύπριος», είπε. « Η Τουρκία επιχειρεί να αξιοποιήσει την ασαφή βάση των συνομιλιών, τις « γενναιόδωρες» παραχωρήσεις της πλευράς μας που γίνονται με επίκληση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και που αφορούν στη σύσταση ενός συνεταιριστικού κράτους, την αναγνώριση συνιστώντων κρατιδίων σε εθνοτική βάση και με εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και εδάφους, τη διχοτόμηση της κυριαρχίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, την παραμονή του κατάλοιπου εξουσίας στα συνιστώντα τμήματα, το γεωγραφικό διαχωρισμό, τη μόνιμη παραβίαση πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πλειοψηφίας του λαού».