Μαρίνα Πάφου: Ξεκινά το μεγάλο έργο, αλλά με πολλές διαφοροποιήσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09 Φεβρουαρίου 2023Οι σχεδιασμοί για τη μαρίνα στην Πάφο δεν περιλαμβάνουν ανάπτυξη εντός της θάλασσας, ο συντελεστής δόμησης αυξήθηκε μεν όχι όμως όπως ανέμεναν οι ενδιαφερόμενοι φορείς, δεν επιτρέπεται η ανέγερση ψηλών κτηρίων, ενώ αποκλείεται η προσέλκυση μεγάλων σκαφών αναψυχής. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση για την επαρχία Πάφου που αναμένουν να υλοποιηθεί όλοι από το 2006 στην περιοχή Πότιμα της κοινότητας Κισσόνεργας.
Το Υπουργικό Συμβούλιο με χθεσινή του απόφαση ενέκρινε την πρόταση που υπέβαλε ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, με στόχο τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την εξεύρεση επενδυτή για την ανάπτυξη του έργου. Η υποβολή προσφοράς αφορά τόσο τη δημιουργία μαρίνας με εμπορική και οικιστική ανάπτυξη, καθώς και συνδυαστικής ανάπτυξης, δηλαδή μαρίνας με εμπορική και οικιστική ανάπτυξη και υποδομή υποδοχής κρουαζιερόπλοιων πολυτελείας (προβλήτας) για εξυπηρέτηση μίας νέας μορφής τουριστικής ανάπτυξης στην Κύπρο, αυτής των κρουαζιεροπλοίων πολυτελείας (luxury cruise ships).
Σημειώνεται, ωστόσο, πως περισσότερη βαρύτητα στα βαθμολογικά κριτήρια που θα τεθούν, πρέπει να δοθεί στις προσφορές που θα προωθούν τη συνδυαστική ανάπτυξη. Στα έγγραφα πρέπει να αναφέρεται, επίσης, ότι παρέχεται η δυνατότητα στον επενδυτή που θα επιλεγεί για κατασκευή ξενοδοχειακής υποδομής και στις δύο περιπτώσεις.
Η χθεσινή απόφαση αναφέρεται και στις πολεοδομικές παραμέτρους που θα ληφθούν υπόψη για το έργο με βάση την απόφαση του Πολεοδομικού Συμβουλίου, καθώς και στον τρόπο υποβολής της αίτησης στην αρμόδια Πολεοδομική Αρχή.
Συγκεκριμένα, το Πολεοδομικό Συμβούλιο αφού εξέτασε τα ενώπιον του στοιχεία και δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν προκύπτει ουσιαστική διαφοροποίηση των ισχυουσών χρήσεων γης στην ευρύτερη περιοχή και ούτε επηρεασμός των ανέσεων γειτονικών χρήσεων, αποφάσισε στις 17/1/2023 προκαταρκτικά να τοποθετηθεί θετικά για τις ακόλουθες αλλαγές, ως προς τη χωροθετική πολιτική για τη μαρίνα Πάφου:
>> Αύξηση του συνολικού δομήσιμου εμβαδού της ανάπτυξης από 40.000τ.μ. σε 48.000τ.μ. Το συνολικό δομήσιμο εμβαδόν της ανάπτυξης είναι δυνατό να αυξηθεί, επιπλέον, κατά 5.000τ.μ., μετά από τη χρήση των πολεοδομικών κινήτρων, σε περίπτωση που η ανάπτυξη συνδυάζει και υποδομή υποδοχής κρουαζιεροπλοίων πολυτελείας (προβλήτα). Οι μελετητές ζητούσαν να αυξηθεί σε 60.000τ.μ. δομήσιμο εμβαδόν.
>> Αύξηση του αριθμού ορόφων των κτιριακών εγκαταστάσεων από δύο σε τέσσερις. Οι μελετητές πρότειναν να αυξηθεί το μέγιστο ύψος των κτιρίων σε 5-6 ορόφους.
>> Αναφορά του ξενοδοχείου ως επιτρεπόμενη τουριστική χρήση και δυνατότητα κατασκευής υποδομής υποδοχής κρουαζιεροπλοίων πολυτελείας (προβλήτα). Σημειώνεται ότι προβλέπεται η υποδοχή κρουαζιεροπλοίων μέγιστου μήκους περίπου 220μ., δηλαδή πολυτελείας.
Περαιτέρω, το Πολεοδομικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι και για τη μαρίνα Πάφου ισχύει η εφαρμογή της παροχής πολεοδομικών κινήτρων για σκοπούς ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας, στη βάση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 26/5/ 2014. Επίσης, το Πολεοδομικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη δυνατότητα αξιοποίησης σχετικών πολεοδομικών κινήτρων στην περίπτωση που το έργο της μαρίνας Πάφου περιλαμβάνει συστήματα αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Το Πολεοδομικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε όπως η χωροθετική πολιτική για τη μαρίνα Πάφου επαναξιολογηθεί, συνολικά, στο πλαίσιο της θεσμικής αναθεώρησης/ τροποποίησης του Τοπικού Σχεδίου Πάφου, διαδικασία που βρίσκεται υπό εξέλιξη. Σε περίπτωση που η διαδικασία εξεύρεσης αναδόχου για το έργο της μαρίνας Πάφου δεν ολοκληρωθεί πριν από την επόμενη θεσμική τροποποίηση του Τοπικού Σχεδίου Πάφου, τότε ο ανάδοχος μαζί με το υφυπουργείο Τουρισμού θα υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια Πολεοδομική Αρχή για έγκριση του χωροταξικού σχεδίου (masterplan) με τη διαδικασία απόκλισης. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν η τροποποίηση του Τοπικού Σχεδίου Πάφου και, κατ’ επέκταση, της ειδικής χωροθετικής πολιτικής για τη μαρίνα Πάφου, προηγηθούν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξεύρεσης αναδόχου, τότε η σχετική αίτηση προς την αρμόδια Πολεοδομική Αρχή για την έγκριση του χωροταξικού σχεδίου (masterplan) θα γίνει από τον ανάδοχο, χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή στην πολεοδομική αίτηση του υφυπουργείου Τουρισμού.
Η Συντονιστική Επιτροπή Κομμάτων και Οργανώσεων Πάφου (εξαιρουμένου του ΕΒΕ) και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κισσόνεργας εισηγούνται όπως τεθεί η δημιουργία συνδυαστικής ανάπτυξης μαζί με ξενοδοχειακή υποδομή ως υποχρεωτική απαίτηση για τον επενδυτή. Το ΕΒΕ, ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων και η ΕΤΑΠ Πάφου εισηγούνται το θέμα της συνδυαστικής ανάπτυξης να αφεθεί στην διακριτική ευχέρεια του επενδυτή, όπως επίσης και το ενδεχόμενο κατασκευής ξενοδοχειακής υποδομής.
Ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, έκανε λόγο για «ένα ζήτημα που κοιμάται εδώ και 30 χρόνια και το υφυπουργείο προσπάθησε να βάλει εδώ και τέσσερα χρόνια σε πορεία υλοποίησης», κάτι που επιτυγχάνεται με τη σημερινή απόφαση, όπως είπε. Ο υφυπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι είναι ένα «μεγάλο και σημαντικό έργο, όχι μόνο για την Πάφο, αλλά και για τον τουρισμό της Κύπρου».
Εξήγησε ότι η απόφαση για συνδυαστική ανάπτυξη, με οικιστικούς και εμπορικούς χώρους, προβλήτα κρουαζιερόπλοιων και ξενοδοχείο, προέκυψε κατόπιν μελέτης από εμπειρογνώμονες, η οποία κατέδειξε ότι μπορεί να προχωρήσει αυτό το είδος ανάπτυξης. «Η μελέτη κατέδειξε ότι όντως από τεχνικής πλευράς μπορεί να γίνει συνδυαστική ανάπτυξη, με την προϋπόθεση ότι η προβλήτα για κρουαζιερόπλοια, θα είναι για σκάφη μέχρι 220 μέτρα μόνο, επομένως κρουαζιερόπλοια πολυτελείας και όχι τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, για παράδειγμα στη Λεμεσό», εξήγησε ο κ. Περδίος. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί συνάδει και με τους στόχους του υφυπουργείου να προσελκύσουμε τουρισμό υψηλότερης εισοδηματικής στάθμης στην Κύπρο», πρόσθεσε.
Σημείωσε, βέβαια, ότι το τι θα περιλαμβάνεται τελικά στο έργο, θα το αποφασίσει ο επενδυτής, «για να μπορέσουμε να έχουμε ένα πλαίσιο που θα δημιουργήσει ενδιαφέρον», όπως είπε. «Εκείνο που έχει σημασία για εμάς ως κράτος και ιδίως για το υφυπουργείο Τουρισμού, είναι ότι στα βαθμολογικά κριτήρια, θα δοθεί οπωσδήποτε μεγαλύτερη βαρύτητα στη συνδυαστική ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει περισσότερα έσοδα για την τοπική οικονομία, αλλά και για διάφορα χωριά της περιοχής της Πάφου και του διαμερίσματος της Πόλης Χρυσοχούς», πρόσθεσε.
Ανέφερε, ακόμα, ότι μετά από τη διαβούλευση με τους φορείς της Πάφου, το Πολεοδομικό Συμβούλιο, αποφάσισε προκαταρκτικά να τοποθετηθεί θετικά, διευκρινίζοντας «ότι ο επενδυτής, όταν έρθει η ώρα, θα πρέπει να υποβάλει τις περιβαλλοντικές μελέτες και τα masterplan που πρέπει». Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού, ο κ. Περδίος είπε ότι σε πρώτο στάδιο το υφυπουργείο θα προχωρήσει στους όρους για εξεύρεση μελετητή, ο οποίος θα βοηθήσει να προχωρήσει ο διαγωνισμός για εξεύρεση του επενδυτή. «Αυτές είναι οι άμεσες προτεραιότητες του 2023 για το υφυπουργείο και πιστεύω ότι αν είμαστε συνεπείς, θα έχουμε τελικές ενδείξεις για τους επενδυτές και προς τα πού κινούνται, μέσα στο 2024», κατέληξε.