Pafos Net

Λουτρά του Άδωνη: Θεόρατα αγάλματα, κιτς και νομικές μάχες

title image

Τα τεράστια αγάλματα που δεσπόζουν του εξαιρετικής φυσικής καλλονής χώρου, στην Κοίλη της Πάφου, προκαλούν αντικρουόμενα συναισθήματα και σχόλια σε δεκάδες επισκέπτες καθημερινά. Μερικοί αντικρύζουν τα γιγαντιαία αγάλματα με σκωπτική διάθεση, βοηθούντως και του γεγονότος ότι σε κάποιο από αυτά το σεξιστικό στοιχείο είναι εμφανές, τόσο στο ίδιο το άγαλμα όσο και στις επιγραφές που το συνοδεύουν. Πολλοί άλλοι κάνουν λόγο για ασχημία που δεν συνάδει με το εξαιρετικό τοπίο και που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί, αφού «επικαλύπτουν» ουσιαστικά τον χώρο, ενώ και η κατασκευή των αγαλμάτων δείχνει προχειροδουλειά.

Πίσω από τα τέσσερα τεράστια αγάλματα της θεάς Αφροδίτης, του Άδωνη και άλλων μυθολογικών προσώπων, βρίσκεται ωστόσο από το 2005 μια διένεξη σε εξέλιξη, μεταξύ των επίσημων κρατικών φορέων και του ιδιώτη ο οποίος έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη, που είναι σήμερα γνωστή ως «Λουτρά του Άδωνη». Τίθεται, συγκεκριμένα, θέμα πολεοδομικών αδειών και για τα αγάλματα και για άλλες τροποποιήσεις που έγιναν στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με πηγές του PafosNet από κρατικά τμήματα ένα ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλη δίοδος για να φτάσει ο επισκέπτης στον  καταρράκτη που δεσπόζει των «λουτρών του Άδωνη» και της λίμνης στην οποία αυτός καταλήγει, εκτός από το εσωτερικό της οικίας του ιδιώτη επιχειρηματία! Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρελθόν υπήρχαν άλλες δύο τέτοιες δίοδοι, οι οποίες όμως με το πέρασμα του χρόνου μπαζώθηκαν και εξαφανίσθηκαν. Μόνη πρόσβαση συνεπώς είναι η ιδιωτική περιουσία, για την είσοδο δε στο χώρο καταβάλλεται αντίτιμο 7 ευρώ.

loutra-adoni2

Ο ίδιος ο ιδιώτης, Πάμπος Θεοδώρου, μιλώντας στο PafosNet δεν αρνήθηκε το γεγονός αυτό, επισημαίνοντας ότι προχώρησε σε επαγγελματική εκμετάλλευση του χώρου με τον πρέποντα τρόπο για την ανάδειξη του, αφού πρόκειται, τόνισε, για ιδιόκτητη γη.                                           

Η Πολιτεία, δια της Επαρχιακής Διοίκησης και του Τμήματος Πολεοδομίας, έχει από το 2005 προχωρήσει σε νομικές διαδικασίες κατά του ιδιώτη για επεμβάσεις σε δημόσιους χώρους. Έκτοτε, η υπόθεση παρουσιάζει συνεχείς εναλλαγές νομικής φύσης, με τον ιδιώτη να αθωώνεται αρχικά με απόφαση δικαστηρίου από τις εναντίον του κατηγορίες, να εκδίδονται ακολούθως άδειες για την τουριστική του ανάπτυξη, σε ιδιόκτητη γη έκτασης 70 σκαλών, να ανακαλούνται στη συνέχεια οι άδειες αυτές, να προχωρεί ο ιδιώτης σε προσφυγές οι οποίες απορρίφθηκαν και σήμερα ο εν λόγω επιχειρηματίας να ζητά επανεξέταση της υπόθεσης.

Ο επιχειρηματίας, Πάμπος Θεοδώρου, με δηλώσεις του στο PafosNet τονίζει ότι η ανάπτυξη έγινε σε ιδιόκτητη γη, σε χώρο όπου βρισκόταν το πατρικό του σπίτι και με σημαντική αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος με δικά του έξοδα, με τρόπο που σήμερα ο χώρος αποτελεί ένα εκ των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών της επαρχίας.

loutra-adoni4

Από την πλευρά τους, τα εμπλεκόμενα κρατικά τμήματα κάνουν λόγο για σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας από πλευράς του ιδιώτη, μεταξύ των οποίων η τοποθέτηση των γιγαντιαίων αγαλμάτων χωρίς τις αναγκαίες πολεοδομικές άδειες και η δημιουργία χώρου στάθμευσης χωρίς πολεοδομική άδεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι ήδη σε εξέλιξη νέα έρευνα των εμπλεκομένων κρατικών τμημάτων για το θέμα, με στόχο να επανέλθει στη Γενική Εισαγγελία για περαιτέρω οδηγίες χειρισμού.

Πέραν της πτυχής των αδειών και της χρήσης της περιοχής, ενστάσεις και μάλιστα έντονες καταγράφηκαν όλα αυτά τα χρόνια από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τον ΚΟΤ, το Κίνημα Περιβαλλοντιστών και άλλους φορείς ως προς την ουσία του έργου: Θεωρούν δηλαδή ότι από πουθενά στην Κυπριακή Ιστορία και Ελληνική Μυθολογία δεν τεκμαίρεται ότι η περιοχή αυτή αποτέλεσε «Λουτρά του Άδωνη», καθ’ομοίωσην των σαφώς αναφερόμενων στη μυθολογία «Λουτρών της Αφροδίτης», ενώ οι παρεμβάσεις του ιδιώτη όσον αφορά κυρίως στα τεράστια αγάλματα χαρακτηρίζονται «κιτς» που δυσφημεί την Κύπρο.

loutra-adoni3