Λίνος Τσοκκάς: Εμπλουτισμός τουριστικού προϊόντος και ανάπτυξη νέων τομέων της οικονομίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25 Νοεμβρίου 2020Βρισκόμαστε στο μέσο ενός νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, με άγνωστες προς το παρόν διαστάσεις και διάρκεια. Η υγειονομική κρίση ανέκοψε τη δυναμική ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και ανέδειξε δομικές αδυναμίες τις οποίες καλούμαστε να διαχειριστούμε. Οφείλουμε, ωστόσο, να αναγνωρίσουμε ότι η επιτυχημένη πορεία των προηγούμενων έξι χρόνων, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας ήταν οι ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η μείωση της ανεργίας, έδωσαν τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που προέκυψαν, στηρίζοντας επιχειρήσεις και εργαζομένους.
Αυτό αναφέρει σε παρέμβαση του ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΔΗΣΥ και δημοτικός σύμβουλος Πάφου, Λίνος Τσοκκάς, επισημαίνοντας επίσης ότι το πλήγμα από τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία είναι σαφώς πιο καίριο για την επαρχία Πάφου, η οικονομία της οποίας στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και τις κατασκευές.
" Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην επαρχία μας", αναφέρει ο κ. Τσοκκάς, " επιβάλλει επικέντρωση της προσπάθειας της Πολιτείας σε δύο άξονες: Στον εμπλουτισμό και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, για να επιτευχθούν οι στόχοι της προσέλκυσης επισκεπτών ψηλών εισοδημάτων και της περαιτέρω επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και στην ανάπτυξη νέων τομέων οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι οποίοι αφενός θα περιορίσουν την εξάρτηση από τον τουρισμό και αφετέρου θα δημιουργήσουν δυναμική και προοπτική στην Πάφο δώδεκα μήνες τον χρόνο.
Όσον αφορά στον πρώτο άξονα, πρωτίστως εκείνο που χρειαζόμαστε είναι έργα υποδομής, η κατασκευή των οποίων θα δώσει άμεσα ώθηση και σε άλλους τομείς της οικονομίας: Η μαρίνα Πάφου αποτελεί προτεραιότητα. Η υλοποίησή της πρέπει να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Άλλες πόλεις οι οποίες ήταν πολύ πίσω σε σχέση με την Πάφο, σήμερα έχουν μαρίνα ή βρίσκονται σε τελικό κατασκευαστικό στάδιο κι εμείς ακόμη να ξεκινήσουμε. Πολύ φοβούμαι ότι η σύνδεση του έργου με το αγκυροβόλιο το οποίο επίσης είναι πολύ σημαντικό, θα επιφέρει νέες καθυστερήσεις.
Πρέπει επίσης, να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση του δρόμου Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς. Εδώ και δεκαετίες συζητούμε ένα έργο τη σημασία του οποίου όλοι αναγνωρίζουμε. Όχι μόνο στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών μας και για τη συγκράτηση των νέων μας στα χωριά τους.
Τρίτο μεγάλο έργο είναι η ανάπτυξη του Ακάμα. Μία ήπια και ισορροπημένη ανάπτυξη, η οποία θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και θα διατηρεί τον χαρακτήρα της περιοχής, μπορεί να διανοίξει σημαντικές προοπτικές για τους κατοίκους των κοινοτήτων του Ακάμα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παραμείνουν εκεί, να αναπτύξουν τις περιουσίες τους και να διασφαλίσουν το μέλλον των παιδιών τους".
Όσον αφορά ατον δεύτερο άξονα, τονίζει ο κ. Τσοκκάς, ο στόχος πρέπει να είναι η Πάφος να αποκτήσει σταδιακά μια πιο ισορροπημένη οικονομία. Θέλουμε οι νέοι μας να έχουν ευκαιρίες εργοδότησης όλο τον χρόνο για να μην αναγκάζονται να εγκαταλείπουν την επαρχία για άλλες πόλεις ή ακόμη χειρότερα για το εξωτερικό, παρατηρεί. " Η δυναμική που έδωσε στην πόλη της Λεμεσού η λειτουργία του ΤΕΠΑΚ αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα της ανάπτυξης και της ζωντάνιας που μπορεί να προσθέσει σε μιαν πόλη η λειτουργία πανεπιστημιακών σχολών", καταλήγει. " Ως άμεσο μέτρο, προτείνουμε και διεκδικούμε ως επαρχία, την αναβάθμιση και μεταφορά του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου στην Πάφο, αλλά και την εδώ εγκατάσταση Σχολών ή Τμημάτων του ΤΕΠΑΚ".