Pafos Net

Λιμανάκι Πάφου: Χρονική επέκταση πρόσβασης ζητούν οι επαγγελματίες ψαράδες από τον Δήμο Πάφου

title image

Μπορεί στις 15 Σεπτεμβρίου να είχε ανακοινωθεί κατάληξη της διαφοράς που προκλήθηκε μεταξύ Αρχής Λιμένων και Δήμου Πάφου από τη μια πλευρά και των επαγγελματιών ψαράδων από την άλλη ως προς την πρόσβαση των τελευταίων στον πλατειακό χώρο του Κάστρου μετά την τοποθέτηση ελεγχόμενης πύλης εισόδου στην περιοχή σε 24ωρη βάση, ωστόσο οι επαγγελματίες φαίνεται να μην θεωρούν ικανοποιητική την ρύθμιση εκείνη που αποφάσισε η δημοτική αρχή με τη σύμφωνο γνώμη αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Παράκτιας Αλιείας.

Η πρόταση του Δημάρχου Πάφου αφορούσε στη δημιουργία οκτώ χώρων στάθμευσης, πίσω από τα κτίρια της Αρχής Λιμένων και δίπλα από την ελεγχόμενη πύλη εισόδου, προκειμένου να σταθμεύουν εκεί τα οχήματά τους κατά τη διάρκεια που θα βρίσκονται στην θάλασσα. Συμφωνήθηκε επίσης ότι κατά τις νυκτερινές ώρες αλιείας, δηλαδή από τη 1.00 τα ξημερώματα έως τις 8.30 το πρωί της επόμενης μέρας, οι επαγγελματίες ψαράδες θα έχουν την δυνατότητα να αφήσουν τα οχήματά τους κοντά στα σκάφη τους. Την ίδια δυνατότητα θα έχουν και κατά τις νύκτες σφοδρής θαλασσοταραχής ή έντονης βροχόπτωσης ώστε να τα επιτηρούν και ταυτόχρονα να προστατεύονται οι ίδιοι από τις καιρικές συνθήκες.

Πλέον, η πλειοψηφία των επαγγελματιών ψαράδων δείχνει να μην θεωρεί ικανοποιητική τη ρύθμιση αυτή, επισημαίνοντας ότι η εργασία τους μετά την επιστροφή τους στο λιμανάκι από το ψάρεμα δεν είναι δυνατό να ολοκληρώνεται στις 8.30 το πρωί. Υποστηρίζουν ότι οι δουλειές που εκτελούνται σε σκάφη και εξοπλισμό μετά την επιστροφή τους στο λιμανάκι καθιστούν αναγκαία την παραμονή τους στον χώρο πρόσδεσης των αλιευτικών σκαφών τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι. Καλούν δε όλες τις εμπλεκόμενες αρχές να αποφασίσουν τη χρονική επέκταση του δικαιώματος παραμονής τους στον πλατειακό χώρο του Κάστρου, προειδοποιώντας σε διαφορετική περίπτωση με δυναμικά μέτρα.

 Ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, κατέστησε σαφές ότι η πύλη εισόδου στο λιμανάκι της Πάφου, που είναι το πιο επισκέψιμο σημείο της Κύπρου και αποτελεί ελεγχόμενη περιοχή πεζών, είναι αναγκαία για την ασφάλεια του κοινού, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαφύλαξη της γραφικότητας του χώρου, αλλά και την προστασία των επισκεπτών από τα τροχοφόρα και την ηχορύπανση.