Λεωφόρος Ελλάδος Πάφου: Έκλεισε η ανάπλαση στα 8,8 εκ. ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23 Απριλίου 2021Επιτυχής ήταν η κατάληξη της διαβούλευσης Συμβουλίου Προσφορών Πάφου και προσφοροδότη για την ανάπλαση και βελτίωση της λεωφόρου Ελλάδος. Η δημοτική αρχή έκανε τελικά αποδεκτή την μοναδική προσφορά που είχε υποβληθεί για το μεγάλο έργο, αφού ο προσφοροδότης προχώρησε σε μείωση των απαιτήσεων του κατά 270 χιλιάδες ευρώ περίπου, ώστε το ποσοστό της υπέρβασης της προεκτίμησης του Δήμου Πάφου να μειωθεί από το αρχικό 17% στο 13%, ώστε να εμπίπτει στα όρια του 15% υπέρβασης που προνοείται για να γίνεται αποδεκτή μια προσφορά.
Πλέον, η συμφωνία για την ανάπλαση του κομβικού αυτού οδικού και εμπορικού άξονα της Πάφου θα στοιχίσει 8,8 εκατομμύρια ευρώ και επιτεύχθηκε προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος με την επαναπροκήρυξη των προσφορών, αλλά και επειδή πλέον έχουν διαρρεύσει τα ποσά μονάδων και συνεπώς η δημοτική αρχή θεωρούσε βέβαιο ότι οι νέες προσφορές θα κινούνταν στα ίδια υψηλά επίπεδα.
Ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου της ΕΔΕΚ, Παναγιώτης Βορκάς τόνισε την σπουδαιότητα της εξέλιξης αυτής, αφού όπως επεσήμανε το έργο αναμένεται ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της εμπορικότητας στην περιοχή, καθώς και στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης.
« Στο πλαίσιο της εκτέλεσής του προβλέπεται η δημιουργία επί της λεωφόρου πέραν των 250 χώρων στάθμευσης, η κατασκευή ασφαλών πεζοδρομίων, η υπογειοποίηση καλωδίων όλων των υπηρεσιών, δενδροφυτεύσεις κατά μήκος του δρόμου, κατασκευή ποδηλατόδρομου και άλλα», είπε. « Οι κατασκευαστικές εργασίες θα εκτελεστούν σε ολόκληρο το πλάτος της Λεωφόρου Ελλάδος και τμήματος της Λεωφόρου Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ενώ στους όρους του Διαγωνισμού περιλαμβάνονταν πρόνοιες για τη διευκόλυνση της τροχαίας κίνησης κατά τη διάρκεια των εργασιών. Ο εργολάβος θα έχει επίσης την υποχρέωση να εξασφαλίζει την πρόσβαση προς τις κατοικίες και τα επαγγελματικά υποστατικά».
Το έργο μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην Πάφο για αρκετό χρονικό διάστημα λόγω της έντονης διαμάχης που καταγραφόταν ως προς το αν θα προνοούσε και την κατασκευή διαχωριστικής νησίδας. Στο ενδεχόμενο αυτό ήταν εξ αρχής κάθετα αντίθετοι εμπορευόμενοι και περίοικοι, ενώ τόσο οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες όσο και ο Δήμος Πάφου ευνοούσαν την κατασκευή της. Ωστόσο, οι συνεχείς κινητοποιήσεις και παραστάσεις της τοπικής κοινωνίας ώθησε τελικά τους μελετητές στην αφαίρεση της νησίδας από τον σχεδιασμό.