Κυριάκος Δρουσιώτης: Η πλήρωση θέσεων στον ΟΑΥ το 2025 θα σημάνει δυνατότερο ΓΕΣΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19 Δεκεμβρίου 2024Το θέμα της υποστελέχωσης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας αναμένεται να επιλυθεί μετά τις θέσεις που εγκρίθηκαν το 2024, αλλά κυρίως με τις αιτούμενες θέσεις στον προυπολογισμό του 2025. Αυτό τονίζει μιλώντας στο PafosNet ο πρόεδρος της Επιτροπής Στελέχωσης του Δ.Σ. του ΟΑΥ, Κυριάκος Δρουσιώτης.
Αν και εφαρμογή του ΓΕΣΥ ήταν ιστορικό επίτευγμα για την Κύπρο, επεσήμανε, γεγονός είναι ότι εφαρμόσθηκε χωρίς να είναι απόλυτα έτοιμο το σύστημα και τις ατέλειες και ελλείψεις αυτές προσπαθούμε να διορθώσουμε τώρα. Ο Κυριάκος Δρουσιώτης τόνισε επίσης ότι η ραγδαία αύξηση του προϋπολογισμού που έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2020, η επέκτασης του εύρους των υπηρεσιών του ΓεΣΥ και διάφορες έκτακτες ανάγκες, πρόλαβαν τον ΟΑΥ με αποτέλεσμα η στελέχωση και οι διαδικασίες σε κάποιες υπηρεσίες ζωτικής σημασίας να μην έχουν λειτουργήσει καθόλου ή να είναι υποστελεχωμένες.
Οι τρέχουσες σοβαρές ανάγκες και η έλλειψη εμπειρίας, τόνισε, δεν έδιναν την πολυτέλεια στο εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο, να εγκύψει στο θέμα της στελέχωσης, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη στόχευση στις διοικητικές αδυναμίες του Οργανισμού εσωτερικά αλλά και στον εντοπισμό και διόρθωση των στρεβλώσεων και καταχρήσεων που κάποιες είναι ιδιαίτερα προκλητικές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Στελέχωσης, υπάρχουν πολλά κενά στο σύστημα και η πλήρωση τους θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετά εκατομμύρια. Ο Οργανισμός λειτουργεί για τα απαραίτητα, χάρη στην ικανότητα, ευσυνειδησία των στελεχών και υπαλλήλων και στην υποστήριξη που λαμβάνει αγοράζοντας υπηρεσίες, διευκρίνισε και παρατήρησε ότι ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού από το 2020, αντανακλά σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες και επιδεινώνει τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των αδυναμιών που έπρεπε από την αρχή να είχαν αντιμετωπιστεί.
Ο κ. Δρουσιώτης επεσήμανε ιδιαίτερα ότι οι καταχρήσεις από ένα ποσοστό παρόχων, που εντόπισαν τις αδυναμίες του αποτελεσματικού ελέγχου του Οργανισμού λόγω υποστελέχωσης, αγγίζουν τα όρια της πρόκλησης και τόνισε ότι οι ποινές πρέπει να γίνουν άμεσα πιο αυστηρές και αποτρεπτικές σε τέτοιες περιπτώσεις. Διευκρίνισε δε, ότι υπάρχει και μερίδα παρόχων που λειτουργούν άψογα, σεβόμενοι το Σύστημα.
Το πιο σημαντικό είναι ότι τα προβλήματα έχουν ήδη εντοπιστεί από τον Οργανισμό, είναι πάρα πολλά, και κάποια ιδιαίτερα σοβαρά και χρειάζεται στελέχωση για την αντιμετώπιση τους, δήλωσε ο κ. Δρουσιώτης, παρατηρώντας ότι η στελέχωση δεν επιλύεται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά χρειάζεται περίοδος αφομοίωσης και εκπαίδευσης που πρέπει να γίνει σταδιακά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, είπε, εργάζεται σκληρά και αισθάνεται έντονα τις συνέπειες από την έλλειψη προσωπικού. Ο Οργανισμός επωμίζεται συνεχώς νέες ευθύνες, όπως είναι η αποστολή ασθενών στο εξωτερικό και η ανάληψη από το Υπουργείο Υγείας των ονομαστικών αιτημάτων για φάρμακα.
Η συσσώρευση του όγκου εργασίας του συστήματος και των προβλημάτων της διοικητικής λειτουργίας που αντιμετωπίζει το Διοικητικό Συμβούλιο, οι πιέσεις από τις διευθύνσεις του Οργανισμού που γνωρίζουν τα προβλήματα, κυρίως των καταχρήσεων από την έλλειψη ελέγχου των παρόχων και των δικαιούχων, ώθησαν ομάδα από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να εργαστεί οικειοθελώς και να αξιολογήσει τις ανάγκες και τα προβλήματα του Οργανισμού σε βάθος, στα τέλη του 2023, είπε ο κ. Δρουσιώτης. Στην Επιτροπή αυτή, είπε, συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Υγείας και της ΟΣΑΚ.
Η Επιτροπή παρουσίασε τα αποτελέσματα της εργασίας της τον περασμένο Μάιο στο Διοικητικό Συμβούλιο, κατέληξε. Η αναγκαιότητα στελέχωσης ήταν το πρωταρχικό και κύριο εύρημα, ενώ τα αποτελέσματα της μελέτης για την στελέχωση συνάδουν με τα πορίσματα του οίκου McKinsey & Company, που έγινε πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ.