«Κύπρον, οὗ μ᾿ ἐθέσπισεν»: Ολοκληρώνεται σήμερα η έκθεση για τον Σεφέρη
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
18 Φεβρουαρίου 2016Με την επιτυχία της έκθεσης να είναι ήδη υπεράνω και των προσδοκιών των οργανωτών, ολοκληρώνεται σήμερα στην Πάφο η έκθεση για το νομπελίστα έλληνα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, που πραγματοποιείται από τις 7 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Νεάπολις.
Μεμονωμένα άτομα, αλλά και οργανωμένες ομάδες επισκέπτονταν σε καθημερινή βάση το διάστημα αυτό την έκθεση με τα σπάνια αντικείμενα και τα πονήματα του μεγάλου έλληνα, που διοργανώνεται στην Πάφο με αφορμή τα εξήντα χρόνια της συλλογής «Κύπρον, οὗ μ᾿ ἐθέσπισεν» που εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 1955 και τα σαράντα πέντε χρόνια από τον θάνατο του το Σεπτέμβριο του 1971.
Ο Γιώργος Σεφέρης είχε πραγματοποιήσει τρεις πολυήμερες επισκέψεις το 1953, το 1954 και 1955 στην Κύπρο, την οποία αγάπησε ως δεύτερη πατρίδα, όπου, όπως έγραψε, το «θαύμα λειτουργεί ακόμη».
Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες από τον κόσμο της Κύπρου, που τράβηξε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στο νησί. Οι επισκέπτες θα έχουν ως αύριο την ευκαιρία να δουν σπάνιο φωτογραφικό και άλλο υλικό από τη ζωή και την επαγγελματική του σταδιοδρομία, τα βιβλία του, αυτοτελείς μελέτες για το έργο του, φωτοαντίγραφα των χειρογράφων των κυπριακών του ποιημάτων, αφιερώματα περιοδικών και εφημερίδες της εποχής. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται επίσης δημοσίως, το βιβλίο επισκεπτών της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου, την οποία επισκέφθηκε το 1953, με την υπογραφή του ποιητή.
Στην έκθεση παρουσιάζεται ακόμη φωτογραφικά η ζωή και η δράση του ποιητή, μαζί με πολλές φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος κατά τα τρία ταξίδια του στην Κύπρο, όλα τα βιβλία του, οι μελέτες για το έργο του μαζί με ένα μεγάλο εικαστικό αφιέρωμα με 13 πρωτότυπα πορτραίτα του Σεφέρη και 12 μεταξοτυπίες – σπουδές πάνω στην ποίηση του από το γνωστό Eλλαδίτη ζωγράφο Γιάννη Ψυχοπαίδη, ομότιμο καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Παρουσιάζονται ακόμη πορτραίτα και έργα για το Σεφέρη της Διευθύντριας Χαρακτικής της ΑΣΚΤ Βίκυς Τσαλαματά, του ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση, της κύπριας καθηγήτριας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθηνάς Ερατώς Χατζησάββα, του Γιώργου Λανίτη, του Κουλεντιανού και της Ασπασίας Παπαδοπεράκη.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει οργανωθεί μέχρι τώρα για το Γιώργο Σεφέρη και η προγονή του ποιητή Άννα Λόντου, κληρονόμος του, κόρη της συζύγου του Μαρώς Σεφέρη, που παρευρέθηκε στα εγκαίνια εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την πληρότητα και την ποσότητα της έκθεσης.