Pafos Net

Κτηριακό συγκρότημα Χλώρακας: Εμφανίσθηκαν άλλοι 60 μετά από 24 ώρες

title image

Άλλα 60 πρόσωπα αφρικανικής και αραβικής καταγωγής εμφανίσθηκαν σε διαμερίσματα του επιτηρούμενου από την Αστυνομία πλέον χώρου στη Χλώρακα, 24 ώρες μετά την έναρξη των εξετάσεων για καταγραφή των διαμενόντων σε αυτά. Τα στοιχεία των 60 αυτών αλλοδαπών καταγράφηκαν και ήδη εξετάζεται το καθεστώς παρουσίας τους στην Κύπρο, προκειμένου να οδηγηθούν στον χώρο υποδοχής προσφύγων στην Κοφίνου ή να εξευρεθεί άλλο μέρος για την παραμονή τους στην Κύπρο, όπως έγινε και με τα 81 άλλα άτομα που είχαν καταγραφεί την Τρίτη.

Κατά την τελευταία διαδικασία καταγραφής, εντοπίστηκε και ένα πρόσωπο ηλικίας 32 ετών από τη Νιγηρία, το οποίο διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνελήφθη για να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες απέλασής του. Οι αστυνομικές και άλλες αρμόδιες αρχές, συνεχίζουν την επιχείρηση καταγραφής των στοιχείων των μεταναστών, δεδομένου ότι επιβεβαιώνεται πως μεγάλος αριθμός αυτών εγκατέλειψε το κτηριακό συγκρότημα προς άλλες κατευθύνσεις και ότι κάποιοι εξ αυτών που ενδεχομένως πληρούν τις προυποθέσεις παραμονής στην Κύπρο επιστρέφουν σε αυτό μετά την πρώτη αναταραχή που επικρατούσε.

Οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν αύριο, βάσει των αποφάσεων που ανακοινώθηκαν μετά την σύσκεψη στο Προεδρικό την Δευτέρα και θα ακολουθήσει το οριστικό ξεκαθάρισμα του καθεστώτος παρουσίας στην Κύπρο κάθε ενός από αυτούς.

Την ίδια ώρα πάντως, εντείνονται οι φωνές και διαμαρτυρίες από κοινοτικές αρχές και κατοίκους άλλων περιοχών της χαμηλής περιοχής Πάφου για την μαζική μετακόμιση αλλοδαπών στις δικές τους περιοχές. Από την Έμπα, την Τρεμιθούσα και την Γεροσκήπου, κυρίως, εκφράζονται ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο δρομολογήθηκαν οι αποφάσεις του Προεδρικού, δεδομένου ότι η δημοσιοποίηση των μέτρων και η μη αιφνιδιαστική έναρξη της εκστρατείας έδωσε άνεση χρόνου σε εκατοντάδες παράνομους να διαφύγουν από την Χλώρακα και να εγκατασταθούν ήδη σε γειτονικές κοινότητες.

Αρχές των περιοχών αυτών προεξοφλούν ότι αν η κρατική παρέμβαση και έλεγχος δεν συνεχισθούν και επεκταθούν και εκτός Χλώρακας, πολύ σύντομα θα γίνεται λόγος για γκετοποιημένες περιοχές άλλων κοινοτήτων προς αντικατάσταση της Χλώρακας, αντί για ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.