Κόλπος των Κοραλλίων: Ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα για την παράκτια διάβρωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28 Μαΐου 2023Ολοκληρώθηκε στον Κόλπο των Κοραλλίων η πρώτη φάση των εργασιών πεδίου στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Παράκτια διάβρωση λόγω κλιματικής αλλαγής: εκτίμηση και τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης σε τουριστικές περιοχές του Βορείου Αιγαίου και της Κύπρου», που χρηματοδοτείται από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και από το ΤΕΠΑΚ.
Οι εργασίες στον Κόλπο των Κοραλλίων περιλάμβαναν βαθυμετρική και μορφολογική αποτύπωση του πυθμένα, δειγματοληψίες, καθώς και τοπογραφική αποτύπωση στη χέρσο με σύγχρονο τεχνολογικό και ωκεανογραφικό εξοπλισμό. Μιλώντας στο PafosNet ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ, Διόφαντος Χατζημιτσής, τόνισε ότι πραγματοποιήθηκαν μη επανδρωμένες πτήσεις με πολυφασματικούς αισθητήρες αλλά και αισθητήρα υψηλότερης ανάλυσης, κάνοντας παράλληλα μετρήσεις με ραδιόμετρο και τοπογραφικό εξοπλισμό για την παραγωγή ορθοφωτογραφίας της περιοχής.
« Επιπλέον, επιλέχθηκαν οι θέσεις και εγκαταστάθηκαν δύο υποθαλάσσιοι αισθητήρες μέτρησης των κυματικών χαρακτηριστικών, ένας υψίσυχνος ρευματογράφος, και ένα σύστημα παρακολούθησης των φυσικών χαρακτηριστικών της παραλίας που περιλαμβάνει μετεωρολογικό σταθμό και κάμερα για την αποτύπωση των μεταβολών της ακτογραμμής», επεσήμανε. « Τα συστήματα αυτά θα παραμείνουν λειτουργικά ακόμη και μετά τη λήξη του ερευνητικού προγράμματος. Τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί, μετά από την κατάλληλη επεξεργασία θα τροφοδοτήσουν, σε δεύτερη φάση, μοντέλα υδροδυναμικής που θα συμβάλλουν στην ακτομηχανική αξιολόγηση και στον προκαταρκτικό σχεδιασμό έργων προστασίας της ακτής».
Η ομάδα έρευνας αποτελούνταν από τους Θ. Χασιώτη, Αναπληρωτή Καθηγητή και τους δρ. Ο. Ανδρεάδη, δρ. Α. Χατζηπαυλή, και Α. Πούλο και Ι. Πετσιμέρη, μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΤΩΘΒΕ υπό την επίβλεψη και αρωγή της Μ. Λοϊζίδη, εκτελεστικού μηχανικού του Δήμου Πέγειας.
Συμμετείχε επίσης ομάδα από το ΤΕΠΑΚ και το τμήμα ΠΟΜΗΓΕ η οποία αποτελείτο από τους καθηγητή Διόφαντο Χατζημιτσή, Δρ. Χριστόδουλο Μέττα, Ευαγόρα Ευαγόρου και την Ιωσηφίνα Κουντούρη. Κατά την διάρκεια των εργασιών παρών ήταν και ο Δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, ο οποίος καλωσόρισε τις δύο ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΤΕΠΑΚ.