Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η πρόληψη μπορεί να σώσει τη ζωή σας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23 Μαρτίου 2023Δράση για τη διαφώτιση του κοινού, με αφορμή τον Ευρωπαϊκό Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, ανέλαβε η Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου, με σύμμαχο τη Φαρμακοβιομηχανία Medochemie και την αρωγή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στην Κύπρο είναι ο τρίτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος, σε άνδρες και γυναίκες, με 350 νέα περιστατικά κάθε χρόνο.
Ο Πρόεδρος της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Ανδρέας Ευγενίου, ανέφερε ότι η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, είτε επειδή μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο με την ανεύρεση και αφαίρεση πολυπόδων, είτε διότι, αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, τα ποσοστά πλήρους αποθεραπείας είναι πολύ υψηλά - 6 στις 10 περιπτώσεις. Παράλληλα, ο Δρ Ευγενίου υπέδειξε ότι η Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου συμβάλλει ουσιαστικά στην καθιέρωση πληθυσμιακού προληπτικού προγράμματος για τακτικό έλεγχο ασυμπτωματικών ατόμων.
Τα συμπεράσματα έρευνας της Αμερικανικής Ογκολογικής Εταιρείας, ώστε να γίνει κατανοητή η ανάγκη πληθυσμιακού προληπτικού προγράμματος για ασυμπτωματικά άτομα, παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Λούης Λοΐζου. Ο Δρ. Λοΐζου υπέδειξε, ότι βάσει της έρευνας τα τελευταία 20 χρόνια η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 55 ετών έχει διπλασιαστεί, ενώ πλέον ο καρκίνος όταν διαγνωστεί βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.
Μπορούμε να σώσουμε ζωές, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αποτελεσματική πρόληψη σε κοινωνικό επίπεδο και με την έγκαιρη διάγνωση σε κλινικό επίπεδο, ήταν το μήνυμα του Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρα Πέτρου Αγαθαγγέλου. Συγχαίροντας την Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου και την Medochemie για την πρωτοβουλία, υπέδειξε ότι τέτοιες εκστρατείες συμβάλλουν εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι στρατηγικές και η πολιτικές υγείας να διασφαλίζουν, σε πρώτο στάδιο, την ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση όλων των δικαιούχων του συστήματος υγείας, στις υπηρεσίες προληπτικής και διαγνωστικής ιατρικής.
Η Medochemie υπέδειξε ο Διευθυντής Πωλήσεων της εταιρείας κ. Νίκος Χρηστίδης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης στηρίζει την Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου στον αγώνα για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες άνω των πενήντα ετών να διαθέσουν λίγα λεπτά από τον χρόνο τους και να ενημερωθούν από το γιατρό τους, για τους τρόπους εξέτασης, διάγνωσης και αντιμετώπισης της σοβαρής αυτής νόσου, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη από την θεραπεία.
Πρόκειται για τη συνηθέστερη κακοήθεια του γαστρεντερικού σωλήνα, η οποία εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες, κυρίως μετά τα 50 και ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.
Τα αίτια εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είναι σαφώς καθορισμένα. Σχετίζεται, ωστόσο, με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει το οικογενειακό ιστορικό, η εμφάνιση πολύποδων στο έντερο, καθώς και οι χρόνιες κολίτιδες.
Συνηθέστερα συμπτώματα της νόσου, θεωρούνται η αιμορραγία από τον πρωκτό, η αναιμία, η έλλειψη σιδήρου, η απώλεια βάρους, η μειωμένη όρεξη, η αδυναμία, ο πυρετός, οι εφιδρώσεις, οι κοιλιακοί πόνοι, καθώς και η αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου.
Όπως και στις υπόλοιπες μορφές καρκίνου, η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία, ενώ αν αναλογιστούμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να είναι ασυμπτωματικός, τότε η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει στην κυριολεξία τη ζωή μας.
Η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να γίνει με ακτινοδιαγνωστικές μεθόδους, κολονοσκόπηση ή μέσω αναλύσεων αίματος και κοπράνων.