Κάλια Μαυρέση: Γονείς και εφηβεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
27 Σεπτεμβρίου 2023Δεν είναι εύκολη υπόθεση η εφηβεία και δεν την βιώνουν όλοι οι έφηβοι την ίδια χρονική στιγμή ούτε με τον ίδιο τρόπο. Είναι μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από πολλές ψυχικές αλλαγές τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές και αφορούν ψυχικές συγκρούσεις και πιέσεις.
Αυτό επισημαίνει με παρέμβαση της στο PafosNet η ψυχολόγος Κάλια Μαυρέση, αναφέροντας ότι πολλά είναι τα χαρακτηριστικά με τα οποία θα μπορούσε να περιγραφεί η συμπεριφορά ενός έφηβου όπως η συναισθηματική αστάθεια, η εριστικότητα, η αντιδραστικότητα, η αλαζονεία, η απομόνωση, το πείσμα, ο χλευασμός και η αντιπαλότητα. Όλα αυτά είναι συμπεριφορές που δοκιμάζει στην προσπάθεια να ανακαλύψει την ταυτότητά του και πειραματίζεται για να μάθει ποιος είναι, τονίζει.
« Υπάρχει έντονη ενασχόληση με την εξωτερική του εμφάνιση και στρέφεται το ενδιαφέρον του σε πρότυπα με τα οποία ταυτίζεται όπως μουσικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς, πολιτικούς κτλ, αλλά και με πιο οικεία πρόσωπα όπως μεγαλύτερα αδέρφια, καθηγητές και φίλους οι οποίοι θα έχουν και μεγάλη επιρροή και πιθανόν να του υποδείξουν ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει», σύμφωνα με την κ. Μαυρέση. « Επαναστατεί με τον δικό του τρόπο για να αποκτήσει την ανεξαρτησία του, προσπαθεί να γίνει αυτόνομος και να εξελιχθεί. Αρχίζει να ανακαλύπτει και να αξιοποιεί τις ικανότητες του, θέλει να αποκτήσει νέες εμπειρίες και να πειραματιστεί με διαφορετικούς τρόπους ζωής».
Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς θα διαχειριστούν αυτές τις αλλαγές, επισημαίνει η ειδική ψυχολόγος, είναι καθοριστικής σημασίας για την μελλοντική σχέση με το παιδί τους αλλά και για την μελλοντική στάση και συμπεριφορά του. Βάσει της στάσης που θα κρατήσουν και τον τρόπο που θα διαχειριστούν τις καταστάσεις θα φανεί αν θα αποτρέψουν περαιτέρω προβλήματα ή θα οδηγήσουν την φυγή και αποξένωση του έφηβου.
« Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεται ο γονιός πληγωμένος, απόμακρος και θιγμένος από την αυστηρή κριτική που του ασκείται», σύμφωνα με την κ. Μαυρέση. « Πρέπει να έχουν κατά νου όμως ότι όλα αυτά είναι μέρος της ανάπτυξης του έφηβου. Θα ήταν καλύτερα να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν πιο επικοινωνιακές μεθόδους συνδιαλλαγής, έκφρασης συναισθημάτων και διαπραγμάτευσης παρά να καταφύγουν σε διαμάχες, απομάκρυνση και απαράδεκτες τιμωρίες».
Χρειάζεται υπομονή και κουράγιο για το κτίσιμο γερών θεμέλιων στη σχέση με τα παιδιά στην εφηβεία αλλά είναι σίγουρη επιτυχία για γερές βάσεις στο μέλλον τους και στη σχέση με την οικογένεια, καταλήγει.