Ημερίδα για τα νέα ΜΜΕ στην Πάφο
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
11 Σεπτεμβρίου 2013Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα: «Το μεταβαλλόμενο επικοινωνιακό πεδίο και ο ρόλος των πρακτορείων ειδήσεων».
Σε τοποθέτηση του στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στις εγκατατάσεις του «Νεάπολις», ο καθηγητής Νίκος Λέανδρος, πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, επεσήμανε ότι σήμερα βρισκόμαστε στο μέσον μιας τεχνολογικής επανάστασης που αλλάζει εντελώς τα δεδομένα στο ευρύτερο πεδίο της επικοινωνίας και ενημέρωσης, άρα και στα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η εξέλιξη των ειδησεογραφικών πρακτορείων επηρεάζεται καθοριστικά από τις τεχνολογικές αλλαγές, κυρίως στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών», είπε, για να αναφερθεί στη συνέχεια στη ρήση του αείμνηστου πρώην προέδρου του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ανδρέα Χριστοδουλίδη ότι «όπως στον 19ο αιώνα η τεχνολογία ήταν ο μοχλός ανάπτυξης των πρακτορείων ειδήσεων, έτσι και οι τεχνολογικές αλλαγές του 20ου και του 21ου αιώνα ήταν καταλυτικές στην εξέλιξή τους».
Ο κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου, καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, αναφέρθηκε στη «διαρκή επανάσταση» στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, που έχει επιφέρει η νέα τεχνολογία, αλλά και στους κινδύνους «παραπληροφόρησης» από τα διεθνή ΜΜΕ «με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών ή οικονομικών συμφερόντων».
Από την πλευρά του, ο λέκτορας Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, Ανδρέας Μασούρας, που είχε και την εποπτεία της ημερίδας, σημείωσε ότι «ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν είναι ούτε το facebook, ούτε το twitter» προσθέτοντας πως «ούτε αυτές οι σελίδες κοινωνικής διαδικτύωσης θα πρέπει να μετατραπούν σε φορείς παραγωγής της είδησης. Ο ρόλος τους είναι καθαρά η διανομή της είδησης εύκολα, δωρεάν, με ταχύτητα και μαζικά».
Στην εμπειρία ΚΥΠΕ αναφέρθηκε ο διευθυντής του Γιώργος Πενηνταέξ. «Το ΚΥΠΕ κτίζει συνεχώς στις τρεις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας: εγκυρότητα - αξιοπιστία - αντικειμενικότητα. Δεν παίρνει θέση, ούτε χρωματίζει με ρήματα την ειδησεογραφία του, ούτε προβαίνει σε συμπερασματική ειδησεογραφία. Είναι το κανάλι που ενώνει τον πομπό με τον δέκτη, χωρίς φτιασιδώματα και χαρακτηρισμούς» σημείωσε.
Στον ρόλο των δημόσιων εθνικών πρακτορείων σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την τάση ιδιωτικοποίησης των πάντων, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος, μέλος του ΔΣ του ΑΠΕ - ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος. «Τα δημόσια πρακτορεία ειδήσεων χρειάζονται νέες στρατηγικές, νέα δομή και αξιοποίηση του δημοσιογραφικού προσωπικού, στροφή στην πολυμεσική κάλυψη της ειδήσεων με εικόνα και ήχο, αλλά και συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού για να ανταποκριθεί σε αυτές τις αλλαγές» τόνισε. Σύμφωνα με τον Ζαν Μαρί Σαρόν, κοινωνιολόγο και ερευνητή στο CNRS, -είπε- τα δημόσια ΜΜΕ «ελεύθερα από οικονομικούς περιορισμούς είναι μια "καθαρή οπτικοακουστική υποχρέωση» καθώς μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες για όλες τις θρησκευτικές, φιλοσοφικές , πολιτικές, πνευματικές και καλλιτεχνικές απόψεις και αναζητήσεις.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η έρευνα που παρουσίασε ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή στο τμήμα Δημοσιογραφίας, Αντώνη Σκαμνάκη. Οι εισηγητές παρουσίασαν οικονομικά και διοικητικά στοιχεία από 18 ευρωπαϊκά, εθνικά πρακτορεία. «Η γενικότερη τάση είναι ότι αν και τα πρακτορεία εξακολουθούν να έχουν κέρδη, στις περισσότερες περιπτώσεις τα έσοδά τους είναι μειωμένα λόγω της κρίσης» αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 44,4% των πρακτορείων αυτών είναι ιδιωτικά, 38,9% δημόσια και 16,7% έχουν μεικτή ιδιοκτησία. «Διεθνής Επικοινωνία και Παγκοσμιοποίηση: Ο ρόλος των πρακτορείων ειδήσεων» ήταν το θέμα που ανέπτυξε η Μερσίλεια Αναστασιάδου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πάντειο, αναφερόμενη σε περιπτώσεις όπου διεθνή ΜΜΕ έπαιξαν, δυστυχώς, σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια του «αναγκαίου» κλίματος στην κοινή γνώμη, ώστε να περάσουν σχετικά ανώδυνα ακόμη και περιπτώσεις κήρυξης πολέμων.