Γιαννάκης Ομήρου: Ημέρα μνήμης Γιάννου Κρανιδιώτη η σημερινή
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
14 Σεπτεμβρίου 2024Γιαννάκη Λ. Ομήρου
πρώην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
Ο πανελλήνιος συγκλονισμός ήταν ανυπόφορα οδυνηρός. Ήταν μια μεγάλη απώλεια για την Κύπρο, την Ελλάδα, ολόκληρο τον Ελληνισμό. Είκοσι πέντε χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας τόσο πρόωρα και τόσο άδικα, ο Γιάννος Κρανιδιώτης, τιμούμε τον αγωνιστή, τον οραματιστή, τον πολιτικό, τον μεγάλο Κύπριο, το μεγάλο Έλληνα και Ευρωπαίο.
Τιμούμε τον άνθρωπο που έθεσε τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Κύπρου, που υπήρξε το μεγαλύτερο πολιτικό και διπλωματικό επίτευγμα του Ελληνισμού τα τελευταία 48 χρόνια. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, υπήρξε ο θεμελιωτής αυτής της μεγαλόπνοης πολιτικής. Όταν στην Κύπρο υπήρχε ακόμα άρνηση, αντιδράσεις και επιφυλάξεις. Όταν υπήρχε η προφανής αδυναμία, κατανόησης μιας μεγάλης πολιτικής, χωρίς ιδεολογικές περιχαρακώσεις και πολιτικές παρωπίδες.
Μεγάλοι σταθμοί το 1988, όταν ο Γιάννος Κρανιδιώτης συμβουλεύει την Κυπριακή Κυβέρνηση να υποβάλει αίτηση, επί Ελληνικής προεδρίας, για ένταξη στην Ε.Ε. Μια αίτηση που υποβάλλεται δύο χρόνια αργότερα.
Το 1994 έχουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Κέρκυρας με βάση την οποία η Κύπρος πρέπει να περιληφθεί στα κράτη που θα περιλαμβάνονται στην επόμενη διεύρυνση.
Οι αποφάσεις του Ελσίνκι και της Νίκαιας και ο ενταξιακός διάλογος οδηγούν στην Κοπεγχάγη και στις ιστορικές ημερομηνίες της 16ης Απριλίου στην Αθήνα με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης και της 1ης Μαΐου 2004, με την οριστική ένταξη της πατρίδας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Κύπρος μπορεί πλέον να προσβλέπει σε ένα μέλλον με ασφάλεια, με ευημερία, με ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή, με προοπτική ανατροπής των κατοχικών δεδομένων και ενότητας της πατρίδας μας.
Μπορεί να υπάρχουν ακόμα παράπονα από την Ε.Ε., τόσο για μη πιο ενεργό παρέμβαση στο Κυπριακό, όσο και για τις ακολουθούμενες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές και ιδιαίτερα για την ανάλγητη συμπεριφορά απέναντι στην οικονομική κρίση του 2012-2013. Ωστόσο καλό θα είναι να σκεφτόμαστε, ποια θα ήταν σήμερα η μοίρα της Κύπρου εκτός Ε.Ε.
Ο Κρανιδιώτης δεν υπήρξε απλώς ο ακούραστος αγωνιστής των δικαίων του Ελληνισμού, της Ελλάδας και της Κύπρου. Δεν ήταν μόνο ο κορυφαίος μαχητής και πρωταγωνιστής για το Κυπριακό μέσα στον Ελλαδικό χώρο, ακοίμητος εργάτης για την εκπλήρωση του μεγάλου οράματος για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Κρανιδιώτης ήταν, κυρίως, ο οραματιστής των μεγάλων αλμάτων και των ανοικτών οριζόντων για τον Ελληνισμό, που μπορούσε να προωθήσει με τη μεθοδικότητα του ικανού πολιτικού. Με το πάθος του ιδεολόγου αλλά και την επίγνωση των δυνατοτήτων και των πραγματικών ορίων μιας πολιτικής. Έβλεπε ως επείγουσα αναγκαιότητα την υπέρβαση της στασιμότητας, της απραξίας και της προσήλωσης στο παλιό. Αγωνιούσε για την υιοθέτηση καινοτόμων αλλαγών που θα έβαζαν τον Ελληνισμό σε μια άλλη τροχιά ανάτασης και δημιουργίας. Απέρριπτε το κράτος της διαμεσολάβησης, του αδίστακτου κομματισμού, της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Απεχθανόταν τον αυτοσχεδιασμό, την τετριμμένη παραδοσιακή διπλωματία, τον εύκολο λόγο του εντυπωσιασμού και των ανέξοδων ρητορικών εκφράσεων. Εξοπλισμένος με την ιώβεια υπομονή ενός έμπειρου διπλωμάτη γνώριζε την τέχνη της βολιδοσκόπησης των προθέσεων και με μεθοδικότητα και συστηματική δουλειά κέρδιζε κρίσιμες μάχες.
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήθελε την πολιτική διαδικασία αποτελεσματική, παραγωγική, με ορατά και χειροπιαστά αποτελέσματα. Και τους μεγάλους εθνικούς στόχους ρεαλιστικούς και εφικτούς. Ποτέ όμως ηττοπαθείς και ενδοτικούς, Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να τον παρουσιάζουν μεταθανάτια ως οπαδό και θιασώτη του δικού τους άρρωστου και ηττοπαθούς, δήθεν ρεαλισμού, κακοποιώντας αδίστακτα την μνήμη του.
Αν και η ζωή του Γιάννου Κρανιδιώτη υπήρξε σύντομη, το όραμα του για την Κύπρο, την Ελλάδα και τον Ελληνισμό παραμένει διαχρονικό αλλά και επίκαιρο όσο ποτέ. Είκοσι πέντε χρόνια μετά τον πρόωρο χαμό του, η Κύπρος συνεχίζει τον αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για μια λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη.
Η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Κύπρου, δημιούργησε νέα δεδομένα που μπορούν να αναχαιτίσουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς και να ενισχύσουν τα πολιτικά ερείσματα του αγώνα του λαού μας, για την επίτευξη λύσης δημοκρατικής, δίκαιης και ευρωπαϊκής. Φτάνει να είμαστε διεκδικητικοί και να αξιοποιούμε χωρίς δισταγμούς και αναστολές την ιδιότητα του κράτους – μέλους.
Η ζωή και το έργο του Κρανιδιώτη αποτελεί και σήμερα μόνιμη πηγή έμπνευσης και οραματικής ενατένισης του μέλλοντος.
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης έχασε τη ζωή του στις 14 Σεπτεμβρίου του 1999 σε αεροπορικό δυστύχημα, Στο ίδιο δυστύχημα σκοτώθηκε και ο γιος του Νικόλας.