ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ: Την τύφλα μας διαβάζουμε
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
26 Απριλίου 2016ΤΟΥ ΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ
*Εννιά στις δέκα φορές, οι δημοσκοπικές έρευνες που παρακολουθούμε στην Κύπρο είναι της πλάκας- άλλοτε επειδή γίνονται κατά παραγγελία, άλλες φορές επειδή το μπάτζετ είναι για τα πανηγύρια, άλλες επειδή αυτός που την διενεργεί δεν είναι ειδικός στο αντικείμενο και άλλοτε επειδή δεν ξέρουμε καν γιατί μας χρειάζεται μια έρευνα.
Η έρευνα για τη βιβλιοφιλία του Κύπριου όμως, το τερμάτισε- στα σοβαρά τώρα, υπάρχει άνθρωπος που θα απαντούσε ποτέ ότι η ανάγνωση βιβλίων είναι από τα χαρακτηριστικά του Κύπριου;
Όχι! Εξ ου και η ανάγνωση των πορισμάτων, αυτό ακριβώς φέρνει στην επιφάνεια-σε αντίθεση με το τί επιδίωκαν οι εμπνευστές της δημοσκοπικής αυτής μελέτης.
*Είναι απορίας άξιον, ωστόσο, πόσο ετοιματζήδες είναι όλοι στα μήντια! Αρκεί ένα μέηλ κάποιας εταιρείας για να αρχίσουν να ασχολούνται με αυτό, προωθώντας το και αποφεύγοντας να εκφέρουν άποψη. Είπε ο δημοσκόπος ότι ο Κύπριος είναι διαβαστερό ζώο; Μέσα! Είπε ότι διαβάζουμε μέχρι τελικής πτώσεως; Μέσα. Είπε ότι μπροστά στον απλό Κύπριο οι καθηγητές του Ίτον και του Κέιμπριτζ είναι αναλφάβητοι; Μέσα!
Μερικά θέματα είναι εμπειρικά, δεν χρειάζεται έρευνα για να το καταλάβεις. Πρώτα-πρώτα, ότι σχεδόν όλα τα βιβλιοπωλεία της Κύπρου είναι πρωτίστως χαρτοπωλεία και παρεπιπτόντως βιβλιοπωλεία, κάτι λέει.
*Για να έρθουμε στα της έρευνας, ένας λαός που σε ποσοστό 29% διαβάζει λιγότερο από μια ώρα την εβδομάδα, απλώς δεν μπορεί να θεωρείται βιβλιόφιλος. Φίλος των τηλεπεριοδικών, φίλος των gossip εκδόσεων του σαββατοκύριακου, φίλος των αθλητικών εφημερίδων μπορεί, των βιβλίων όμως όχι!
Ούτε το ευρύ «50% προτιμά λογοτεχνία» λέει τίποτα. Λογοτεχνία θεωρείται και η Μπάρμπαρα Κάρτλαντ, λογοτεχνία θεωρείται και ο Τζέημς Έλρου-υπάρχει διαφορά. Την οποία, προφανώς, οι βιβλιόφιλοι ερευνητές δεν κατέχουν.
*Η αλλού ‘ντ’ αλλού έρευνα, καταδεικνύεται όμως πρωτίστως από τα ποσοστά του πότε και πόσο διαβάζει ο Κύπριος:
«41% διαβάζει στις διακοπές». Τουτέστιν, καμιά-δυο φορές το χρόνο.
«39%, όποτε έχει ελεύθερο χρόνο». Χαίρω πολύ, δηλαδή μπορεί μια φορά την τριμηνία.
«11% τους χειμερινούς μήνες». Η κορύφωση: Άμα η βιβλιοφιλία σχετίζεται με τις εποχές του χρόνου και πόσο έγκλειστοι στο σπίτι υποχρεωνόμαστε να είμαστε, φέξε μου και γλύστρισα.
*Επειδή οι πλείστοι εξ ημών το ταξιδάκι στην Αθήνα το κάναμε πλέον καθεμηνιάτικο, μπείτε σε ένα οποιοδήποτε εκδοτικό οίκο εκεί. Και φέρτε στη φαντασία σας την εικόνα ενός κυπριακού «βιβλιοπωλείου».
Τέλος.