ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ: Πράγματα που τα κάνουμε κατά πως μας βολεύει
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
17 Μαΐου 2016ΤΟΥ ΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ
*Να ξεκινήσουμε με ένα αξίωμα που στη θεωρία αποδεχόμαστε όλοι: Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται για όλους και πάντοτε. Στην πράξη ισχύουν αποφάσεις και αιτήματα a la carte, πάντοτε όμως υπάρχει ένα ιδεολόγημα για να δικαιολογηθούμε.
Μπορεί πολλοί να παρεξηγήσουν τα γραφόμενα εν προκειμένω, η περίπτωση όμως της εργαζόμενης στο Νοσοκομείο Πάφου που κινητοποίησε το παγκύπριο πρόσφατα, είναι ενδεικτική.
*Ξεκίνησε από λάθος δημοσιογραφική ενημέρωση ή εκτίμηση, συνεχίστηκε εν γνώσει πολλών λανθασμένα ως «ένδειξη ανάλγητου κράτους» και κατέληξε επιτυχώς για το συγκεκριμένο άτομο- για τους υπόλοιπους που ήταν στην ίδια θέση με αυτό, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
Η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης της γυναίκας που έλαβε ειδοποίηση τερματισμού υπηρεσιών ως εποχιακό ωρομίσθιο προσωπικό, ήταν η αναπηρία της. Ο παλλαικός ξεσηκωμός δεν αφορούσε όμως (τουλάχιστον στην αρχή) στην ανάγκη να εξευρεθεί μια λύση λόγω του σοβαρού αυτού ζητήματος- επιχειρήθηκε μια παντελώς λανθασμένη και πιασάρικη προσέγγιση, του στυλ «ο διευθυντής του Νοσοκομείου Πάφου απέλυσε εργαζόμενους».
*Όταν δόθηκαν οι απαντήσεις από τους αρμόδιους για το τί σημαίνει εποχιακό ωρομίσθιο προσωπικό, για την πρόνοια της νομοθεσίας περί του 11μηνου και για το ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι γνώριζαν εξ αρχής ότι είχαν προσληφθεί σε προσωρινή βάση μερικών μηνών, κάποιοι το έσωσαν κάνοντας αυτό που έπρεπε εξ αρχής: Το ζήτημα είναι η κινητική ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης υπαλλήλου, που την θέτει σε δυσχερέστερη θέση έναντι των άλλων εργαζομένων.
Εξ ου και η Προεδρική οδηγία να συνεχίσει η εργοδότηση της.
*Οι άλλοι εποχιακοί ωρομίσθιοι του Νοσοκομείου, έλαβαν την ίδια επιστολή, διακόπηκε η εργοδότηση τους όπως εξ αρχής ήταν η μεταξύ κράτους και ιδίων σύμβαση, πλην όμως τους ίδιους έφαγε η μαρμάγκα, από πλευράς δημοσιότητας. Αν το θέμα ήταν όπως αφελώς διαδόθηκε εν ριπή οφθαλμού διαδικτυακώς η αυθαίρετη απόλυση τους, λογικά θα περιμέναμε αντίστοιχη κινητοποίηση και για τους ανθρώπους αυτούς-η αρτιμέλεια δεν μπορεί να μετατρέπεται σε αξιοκατάκριτη κατάσταση.
*Το ότι δεν συνέβηκε κάτι τέτοιο, είναι η απόδειξη ότι η ουσία του ζητήματος ήταν η κινητική αναπηρία της συγκεκριμένης υπαλλήλου- και καλώς ήταν αυτή η ουσία.
Επιμύθιο: Το παρήγορο είναι ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει έστω και από ημιμάθεια. Ή από την ανάγκη πολλών να το παίξουν ενεργοί πολίτες- ακόμη και για τους λάθος λόγους.