Pafos Net

ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ: Πώς λειτουργεί το σύστημα

title image

ΤΟΥ ΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ

 

*Μερικά παραδείγματα από την τρέχουσα εγχώρια και διεθνή επικαιρότητα, είναι ενδεικτικά για να αντιληφθεί ο καθένας την χαοτική απόσταση που χωρίζει την πραγματική ζωή από την πολιτική και τη διπλωματία- και για πάρει ενδεχομένως απαντήσεις και στο ερώτημα γιατί τα πράγματα πάνε κατά διαόλου (για τους ανθρώπους της πραγματικής ζωής, όχι τους πολιτικούς και διπλωμάτες).

*Παράδειγμα πρώτον: Ακους στις ειδήσεις προ μερικών ημερών ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον μια επίσκεψη στη Λέσβο «για να δει από κοντά το πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές και τις πραγματικές διαστάσεις του» και η πρώτη σου ασυναίσθητη ενέργεια είναι να επιβεβαιώσεις αν όντως ακούς δελτίο ειδήσεων ή την εκπομπή των Ράδιο Αρβύλα.

Ένα ολόκληρο χρόνο μετά την κοσμογονία με τις απανωτές τραγωδίες στις θάλασσες και τις στεριές του κόσμου, ο ΓΓ του ΟΗΕ αποφάσισε να αρχίσει το σαφάρι για να δει τί στο καλό είναι αυτό για το οποίο γίνεται τόσος ντόρος!

Αυτό τον άνθρωπο και αυτό τον οργανισμό, με τα φοβερά και τρομερά αντανακλαστικά, όχι μόνο τους λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη (όχι οι άνθρωποι της πραγματικής ζωής, οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες), αλλά κατουριόμαστε και από τον φόβο μας μπας και βγάλουν κανα ψήφισμα που να μας μαλλώνει.

*Παράδειγμα δεύτερον: Χρειάστηκε ένα τριήμερο απανωτών συσκέψεων, παρασκηνιακών επαφών και εκατέρωθεν οπισθοχωρήσεων και αναθεωρήσεων, για να αξιωθεί η νέα μας Βουλή να διαμοιράσει τις προεδρίες των διαφόρων επιτροπών της.

Τώρα που τα βρήκανε όπως τα βρήκανε, ας μπει κάποιος στον κόπο να εξηγήσει σε απλά ελληνικά τί είναι αυτό το φοβερό και τρομερό που διακυβεύεται από το ποιός θα προεδρεύει ποιάς επιτροπής.

Αλλά κυρίως, πώς συνδέεται αυτή η διαδικασία με το πατατράκ που υπέστη σύσσωμο το πολιτικό σύστημα την 22α Μαίου- τί ακριβώς εννοούσαν ότι έλαβαν το μήνυμα της πλάτης του ψηφοφόρου;

*Παράδειγμα τρίτον: Αυτή η ηλιθιότητα με την Τσαμουριά, που ξανάβγαλαν από το σεντούκι οι Αλβανοί στα γήπεδα της Γαλλίας, δείχνει περίτρανα το πώς εννοούν οι πολιτικοί παντού και πάντα την περήφανη εθνική πολιτική: Ένα διάβημα, μια ανάκληση πρέσβη, μια καταγγελία στα αρμόδια φόρα και από κει παν κι’ οι άλλοι.

Όταν ξαναβγεί στον αφρό νέα πρόκληση, ξαναρχίζουμε από την αρχή τα διαβήματα. Είπαμε, η πολιτική είναι περίπλοκο πράμα.