Pafos Net

ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ by Pelican Restaurant:Μάθημα πολιτικής οικονομίας.

title image

ΤΟΥ ΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ

*Μέσα σε ένα εξάμηνο τα είδαμε όλα-κυριολεκτικώς: Βεβαιότητες αιώνων κατέρρευσαν ως πύργοι από τραπουλόχαρτα, τράπεζες διαλύθηκαν, ιδιωτικές περιουσίες κατασχέθηκαν εν μια νυχτί, κράτη μπήκαν εκουσίως υπό κηδεμονία, θεσμοί αποδείχθηκαν άχρηστοι ή στην καλυτέρα αναποτελεσματικοί, ο απλός κόσμος δεν ξέρει πια τί να περιμένει και από πού να πιαστεί.

*Οι πολιτικοί δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την κατάρρευση του οικονομικού συστήματος που διαφήμιζαν ως ιδεώδες. Οι οικονομολόγοι δεν κατάφεραν να προβλέψουν τα δεινά, ούτε καν να οδηγήσουν εκ των υστέρων το σύστημα έξω από το τούνελ. Οι επί καθήκοντι αρμόδιοι μπορούν μόνο, ακόμη, να διαφιλονικούν μεταξύ τους για το ποιός είχε τη μεγαλύτερη ευθύνη και για το ποιά είναι η συνταγή που θα μας βγάλει ξανά στον αφρό.

* Μέχρι να τα καταφέρουν (λέμε τώρα), ιδού ένα εκπληκτικό μάθημα πολιτικοοικονομικής ανάλυσης από ένα παιδί δημοτικού στην Ιταλία. Η έκθεση αυτή, όπως και δεκάδες άλλες, περιέχονται σε ένα τρίτομο έργο που επιμελήθηκε ο Μαρτσέλο Ντ’ Όρτα, δάσκαλος των παιδιών σε ένα σχολείο της Νάπολη και το οποίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά με τίτλο «Εγώ ελπίζω να την βολέψω» από τον εκδοτικό οίκο «Γνώση».

Μήπως να βάζαμε τον πιτσιρίκο στην Κεντρική;

*«Η Ελβετία είναι μια μικρή χώρα της Ευρώπης, που συνορεύει με την Ελβετία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστρία. Έχει πολλές λίμνες και πολλά βουνά, αλλά η θάλασσα δεν βρέχει την Ελβετία και ιδιαίτερα τη Βέρνη.

Η Ελβετία πουλάει τα όπλα σε όλο τον κόσμο για να τους ξεκάνει, αλλά αυτή δεν κάνει ούτε ένα τοσοδούλη πόλεμο.

Με κείνα τα λεφτά, χτίζει τις τράπεζες. Αλλά όχι τις καλές τράπεζες, τις τράπεζες των κακών, ειδικά αυτοί με τα ναρκωτικά. Οι εγκληματίες της Σικελίας και της Κίνας βάζουνε εκεί τα λεφτά, τα δισεκατομμύρια. Η Αστυνομία πηγαίνει, λέει ποιανού είναι αυτά τα λεφτά;, δεν ξέρω, δεν σου λέω, παράτα μας, η τράπεζα είναι κλειστή.

Αλλά δεν ήτανε κλειστή! Ανοιχτή ήτανε!

Η Ελβετία, αν στη Νάπολη έχεις καρκίνο, στη Νάπολη πεθαίνεις, αλλά αν πας στην Ελβετία πεθαίνεις πιο αργά ή ζεις. Γιατί η κλινική είναι πολύ ωραία, το χαλί, τα λουλούδια, οι σκάλες καθαρές, ούτε ένας ποντικός.

Όμως πληρώνεις πολλά, αν δεν κάνεις λαθρεμπόριο δεν μπορείς να πας».

*Recpect!