Pafos Net

ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ By Pelican Restaurant: Όψεις του ίδιου νομίσματος.

title image

ΤΟΥ ΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ

* Τα κείμενα αφορούν την ίδια γιορτή, στην ίδια χώρα, την ίδια χρονιά. Το πρώτο εξ αυτών, αποδίδει με δωρική λιτότητα το πνεύμα και την ουσία της γιορτής των Θεοφανείων. Καθότι, οι μετέχοντες σε αυτήν, ήταν μόνο όσοι ένοιωθαν ότι έπρεπε να είναι εκεί: Στην κατεχόμενη γη τους, για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

«Σε κλίμα έντονης συγκίνησης τελέστηκε για πρώτη φορά μετά από 39 χρόνια η θεία λειτουργία για τα Θεοφάνια στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα και ο καθαγιασμός των υδάτων στην κατεχόμενη Γιαλούσα. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.
Από νωρίς το πρωί περίπου 800 πιστοί πέρασαν από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των Υδάτων.

Ακολούθησε ο καθαγιασμός των υδάτων κοντά στην εκκλησία του Αγίου Θέρισσου στη Γιαλούσα και η κατάδυση του σταυρού».

*Το δεύτερο κείμενο, αφορά στους αντίστοιχους εορτασμούς που έγιναν την ίδια μέρα στις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου- αλλάζοντας απλώς το όνομα της πόλης που φιλοξένησε τη γιορτή, έχετε πανομοιότυπη εικόνα.

«Ο εορτασμός των Θεοφανείων και ο αγιασμός των υδάτων τελέστηκαν με ξεχωριστή λαμπρότητα στην Πάφο. Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων και το λιμανάκι της Κάτω Πάφου.

Της τελετής της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού προηγήθηκε θεία λειτουργία προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Πέτρου Πετρίδη και του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου.

Ακολούθησε πομπή μέχρι το λιμανάκι της Κάτω Πάφου, της οποίας ηγήθηκαν οι εκκλησιαστικές, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου και της Αστυνομίας, ενώ τιμές απέδωσε άγημα της Εθνικής Φρουράς.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, στην παρουσία χιλιάδων πιστών, που συνέρρευσαν από το πρωί στην προβλήτα του λιμανιού, τέλεσε τον αγιασμό των υδάτων και λευκά περιστέρια αφέθηκαν να πετάξουν στον ουρανό».

*Η «ξεχωριστή λαμπρότητα», οι επίσημοι με τις καρμπόν διακηρύξεις, οι πομπές και τα τιμητικά ταρατζούμ, ακόμη και το happening-συμβολισμός με τα περιστέρια. Ένα glamorous σκηνικό απέναντι στους απλούς καρπασίτες που ένοιωθαν χαμένοι στην προσπάθεια τους να «μαζέψουν» όσες περισσότερες εικόνες μπορούσαν στις λίγες στιγμές της επιστροφής.

Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Για δύο κόσμους που ζουν και μαζί και χώρια...