Pafos Net

ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ by Pelican Restaurant: Η τρομοκρατία της Δύσης: Η ματιά των διανοητών

title image

ΤΟΥ ΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ

 

*«O άνθρωπος σε κάθε περίπτωση διαθέτει μια επιλογή: να κάνει κάτι για την όλη κατάσταση ή να μην κάνει το παραμικρό», λέει ο περίφημος διανοητής Νόαμ Τσόμσκι στο βιβλίο «Η τρομοκρατία της Δύσης», που καταγράφει μια συνομιλία του με τον Πολωνό δημοσιογράφο και κινηματογραφιστή Αντρέ Βιλτσέκ.

Είναι προφανές, ότι οι προηγμένες χώρες της Δύσης εδώ και αρκετά χρόνια, επέλεξαν το χείριστο: Όχι να μην κάνουν τίποτα, αλλά δυστυχώς να κάνουν κάτι με τον πλέον λανθασμένο τρόπο-ανοίγοντας τους ασκούς του αιόλου και οδηγώντας σε Παρίσια, Βρυξέλλες και ποιός ξέρει σε τί άλλα.

*Με κεφάλαια όπως «Η δολοφονική κληρονομιά της αποικιοκρατίας», «Συγκαλύπτοντας τα εγκλήματα της Δύσης», «Προπαγάνδα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», «Η παρακμή της αμερικανικής ισχύος», το βιβλίο και η καταγραφόμενη συζήτηση των δύο σπουδαίων διανοητών προιδεάζει για το πού θα κινηθεί η οπτική τους.

Όλα τα δεινά που πλήττουν τον κόσμο είναι αποτέλεσμα της Δυτικής πολιτικής ιμπεριαλιστικού τύπου και εξυπηρετούν τελικά τα οικονομικά συμφέροντα της Δύσης, καταθέτει την άποψη του ο Βιλτσεκ και βρίσκει σύμφωνο τον Τσόμσκι. Τα εγκλήματα του δυτικού κόσμου είναι μεγάλα και ειδεχθή. Η ανάλυση στο βιβλίο ξεκινά από την εξολόθρευση εκατομμυρίων ανθρώπων από τη στιγμή της ανακάλυψης της αμερικανικής ηπείρου, περνά από τα «πρώτα στρατόπεδα συγκέντρωσης που δεν τα κατασκεύασε η ναζιστική Γερμανία, αλλά η Βρετανική Αυτοκρατορία στην Κένυα και στη Νότια Αφρική», έρχεται στο Ολοκαύτωμα το οποίο εξαπέλυσαν οι Γερμανοί με στόχο τους Ευρωπαίους εβραίους και Ρομά και καταλήγει στην πολύ πρόσφατη βλακώδη στάση της Δύσης σε Μέση Ανατολή, σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, που δήθεν θα έφερνε τη Δημοκρατία και τελικά έφερε το χείριστο σκοταδισμό.

* Οι δυο σπουδαίοι άνθρωποι του πνεύματος εξηγούν ποιοι λόγοι είναι εκείνοι, οι οποίοι τους οδήγησαν στον ακτιβισμό και στη συνεχή και δριμεία κριτική στο ρόλο του Δυτικού κόσμου και στον ρόλο των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο, για να αποδείξουν ότι το σημαντικό είναι να ακολουθήσει κανείς στη ζωή του τα λόγια του Μπέρτραντ Ράσελ όταν λέει: «Τρία πάθη, απλά αλλά ακαταμάχητα ισχυρά, καθόρισαν τη ζωή μου: η λαχτάρα για αγάπη, η αναζήτηση της γνώσης και η αφόρητη λύπη για τη δυστυχία της ανθρωπότητας».

*Εν κατακλείδι: Τα όσα έντρομοι παρακολουθούμε σήμερα στην καρδιά της Ευρώπης, καταδεικνύουν άγνοια. Θα έπρεπε οι κάτοικοι της Δύσης να αναμένουν ότι ετσιθελικές ενέργειες τους σε τόπους που κανείς δεν τους προσκάλεσε, θα δημιουργούσαν καταστάσεις πρωτόγνωρες, υπαινίσσεται ο Τσόμσκι.

 

 

SOCIAL MEDIA