ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ by Pelican Restaurant: Ανακαλώντας τον Πολιτισμό μέσα στην κρίση.
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
02 Ιουλίου 2014ΤΟΥ ΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ
*Αν κάτι διαφοροποιούσε ανέκαθεν τη γωνιά αυτή της γης από τους υπόλοιπους, είναι ο πολιτισμός της- ούτε την πολιτική και στρατιωτική δύναμη είχε ποτέ για να επιβληθεί, ούτε την ισχυρά διπλωματία, ούτε και το ειδικό βάρος να εκμεταλλευθεί την γεωστρατική της θέση. Αν τα πάντα σε αυτή τη ζωή τα καθόριζαν τα πολιτικοοικονομικά δεδομένα, το πιο πιθανό είναι να αποτελούσαμε τώρα μια απόκληρη επαρχία των οθωμανών, το ίδιο ενοχλητική σε αυτούς με την περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ.
*Είναι ο πολιτισμός όμως που διαφοροποιεί τους λαούς- έστω και αν στο κυνήγι της καθημερινής επιβίωσης το ξεχνάμε συνήθως. Γι’ αυτό και είναι ελπιδοφόρο που κάποιοι βρίσκουν τον χρόνο να ανακαλούν τον Πολιτισμό του τόπου μέσα στην κρίση, καλή ώρα η Γεροσκήπου.
Η καμπάνια που δειλά δειλά ξεκίνησε εκεί, για την ανάδειξη του αρχαίου ονόματος της περιοχής, για πολλούς μπορεί να αποτελεί ψιλά γράμματα. Δεν είναι όμως, καταδεικνύει ανθρώπους και κοινωνικές τάσεις που ψυχανεμίζονται τη σημασία της κουλτούρας ως διαχρονική επιβίωση.
*Η μετονομασία της αρχής από «Δήμο Γεροσκήπου» σε «Δήμο Ιερού Κήπου», παρατηρεί ο Πολιτιστικός Λειτουργός του Δήμου, Νίκος Παλιός, είναι κάτι παραπάνω από αλλαγές γραμμάτων και λέξεων. Είναι η ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας της περιοχής, η προβολή και προώθηση του τοπικού συγκριτικού πλεονεκτήματος της Γεροσκήπου, η ενίσχυση του συνόλου των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πόλης, με θετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς δράσης του Δήμου.
*Μέσα από μια απίστευτη συνέχεια στον χρόνο, τονίζει, η ονομασία της Γεροσκήπου, με διάφορες τοποχρονικές μεταβολές, «ταξίδεψε» από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Το κληροδότημα των Ιερών Κήπων, αποτελεί, λέει, το ισχυρότερο πολιτισμικό κεφάλαιο της Γεροσκήπου. Η παρακαταθήκη αυτή, δυστυχώς, δεν έχει τύχει του αναγκαίου σεβασμού και, ακόμα περισσότερο, δεν έχει εκτιμηθεί σωστά ούτε έχει αξιοποιηθεί προς όφελος της πόλης και των κατοίκων.
* Πολλοί, μπορεί να θεωρήσουν τέτοια θέματα δευτερευούσης σημασίας, πεπερασμένα ή εκτός εποχής.
Κακώς. Εκτός τόπου και χρόνου, θα μας φαντάζουν σε λίγα χρόνια τα σημερινά «σημαντικά» της ειδησεογραφίας: Οι κόντρες για την Τράπεζα Κύπρου, τα μπράβο των τροικανών, οι χαριτωμενιές των τέως και πρώην κεντρικών τραπεζιτών.
Μια γενιά μετά, όλα αυτά θα περάσουν στη λήθη. Ο πολιτισμός όμως, θα συνεχίσει να αναδεικνύει αυτό το μέρος για άλλες τόσες χιλιετίες.