ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ by COFFEEBRANDS: Όταν η ηλιθιότητα εκλαμβάνεται ως σπουδαία είδηση
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
15 Απριλίου 2019ΤΟΥ ΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ
*Ο υπερπληθυσμός των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την έκρηξη των διαδικτυακών υπηρεσιών, συνέτεινε όπως μέσα στα πολλά θετικά που επέφερε, να επιφέρει και μια συνισταμένη η οποία εν πολλοίς παραμένει ακόμη εκτός πεδίου παρατήρησης και συζητήσεων: Είναι η μετατροπή μιας πρόδηλης βλακώδους ενέργειας ή αντίδρασης κάποιου, σε μέγα θέμα για τη δημοσιογραφική οικογένεια.
Η ανάγκη να γεμίσεις τον τεράστιο πλέον δημοσιογραφικό χώρο και χρόνο, εξανάγκασε τους λειτουργούς του Τύπου να τρέχουν πίσω από κάθε ηλιθιότητα πλασάροντας την ως αξιοσημείωτη είδηση από πλευράς σοβαρότητας, αντί να την προσπεράσουν με τη θυμηδία που της αξίζει.
*Τρανό παράδειγμα των ημερών, οι φάρσες για βόμβες σε σχολεία ή άλλους πολυσύχναστους χώρους. Αρκούσε πριν δύο Κυριακές ένα ξαφνικό μπαράζ ειδοποιήσεων-φάρσας σε όλα τα mall ανά την Κύπρο, για να αρχίσουν από το επόμενο πρωί να αντιγράφουν διάφοροι ανεγκέφαλοι: Ένα τηλεφώνημα την ημέρα, τα σχολεία τα κάνει πέρα.
Παλιές καραβάνες του χώρου προβληματίζονταν για το θέμα: Δίνεις δημοσιότητα σε μια, προδήλως, πλακατζίδικη ενέργεια με κίνδυνο να βρεις άλλους δέκα μιμητές μπροστά σου ή το αντιμετωπίζεις ως είδηση αφού ούτως ή άλλως συνέβη και αφού προκάλεσε και αξιοσημείωτη εξέλιξη, όπως είναι η εκκένωση ενός σχολείου;
Βλακείες, λέω εγώ- μια ηλιθιότητα είναι πάντα μια ηλιθιότητα. Την οποία εκτιμούν ως «είδηση» μόνο όσοι δυσκολεύονται να βρουν πραγματικές ειδήσεις.
*Αντίστοιχη ήταν η παραφιλολογία γύρω από την κάρτα φιλάθλου- μια διαδικασία που επί της ουσίας δεν αντιμετωπίζει στο ελάχιστο το κεφαλαιώδες ζήτημα της συλλογικής βίας, πλην όμως που έχει μετατραπεί στον επόμενο πυρήνα αντίστασης διαφόρων «επαναστατών» εδώ και λίγα χρόνια.
Όλη αυτή η παντιέρα με τη δήθεν χρήση προσωπικών δεδομένων από τον Μεγάλο Αδελφό του Όργουελ έχει καταντήσει γελοία- και γίνεται ακόμη πιο γελοία, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι πλείστοι όσοι αντιδρούν στη διαδικασία αυτή είναι άνθρωποι που μπορεί να σέρνουν πίσω τους πεντέξι δάνεια, εγγυητικές και άλλες δανειοληπτικές πρακτικές για τις οποίες όχι μόνο τα στοιχεία ταυτότητας τους έχουν δώσει μετ’ ευχαριστήσεως, αλλά και πραγματικά σημαντικά προσωπικά δεδομένα προκειμένου να βγουν από την δύσκολη οικονομική θέση.
Κατά τα άλλα, το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση μας μάρανε.
*Παράδειγμα ταμάμ επίσης, η ιστορία της 63χρονης που έσκασε μύτη πριν λίγους μήνες και η οποία έχασε 100 και πλέον χιλιάδες ευρώ τρώγοντας ένα παραμύθι για διαδικτυακούς γαμπρούς που ούτε ως κινηματογραφική κωμωδία δεν θα έβρισκε εταιρεία παραγωγής.
Υπόθεση εξαπάτησης ερευνά η Αστυνομία, ενώ, θα έπρεπε κανονικά να λοιδορηθεί και η ίδια η παθούσα για την αφέλεια της, αφέλεια ασυγχώρητη εν έτη 2019 και δη για μια χρήστη των social media- όχι να αντιμετωπίζουμε την ιστορία ως μια πολύ σοβαρή απάτη κάποιων επιτήδειων από τους οποίους κινδυνεύει η κοινωνία μας.
Ας μην συντηρούμε άλλο τα παραμύθια.