Pafos Net

ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ by COFFEEBRANDS: Η φιλανθρωπία είναι η νέα φιλοζωία

title image

ΤΟΥ ΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ

 

*Στην είσοδο της Μονής Αγίου Νεοφύτου εδώ και μερικές μέρες έχει τοποθετηθεί μια πινακίδα που τους περισταστιακούς επισκέπτες του ιερού χώρου μπορεί να ξενίσει- τους δε μεταμοντέρνους ευρωκύπριους που συνήθισαν να κοιμούνται και να ξυπνούν με τις νεφελώδεις μοντερνιές των Βρυξελλών, να τους βγάλει στα χαρακώματα.

«Απαγορεύεται η διέλευση ατόμων με σκύλους», αναφέρει η πινακίδα. Γεγονός όντως οξύμωρο, σε εποχές που ο οποιοσδήποτε από εμάς δεν αρέσκεται στο να διατηρεί υπό την ευθύνη του ένα συμπαθές τετράποδο ή που δεν γουστάρει να περνά τις μέρες και τις νύχτες του συνοδεία γαυγισμάτων από την αυλή του γείτονα, θεωρείται περίπου βάρβαρος και απολίτιστος.

*Οι ντόπιοι όμως, στην περιοχή γύρω από την φημισμένη μονή, λένε «επιτέλους». Είτε αρέσει σε φιλόζωους είτε όχι, η στάση πολλών εξ αυτών έχει βάλει τους ίδιους και συνεπώς και τα ζώα τους σε θέση κατηγορούμενων πλέον. Εκεί που οι ηλίθιοι που κακομεταχειρίζονται τα ζώα ήταν οι δαχτυλοδειχτούμενοι της υπόθεσης, σε πολλές περιοχές, το κλίμα αντιστρέφεται: Πολλοί έφθασαν στο αντίθετο άκρο, κατηγορώντας τους φιλόζωους ότι νοιώθουν να έχουν το δικαίωμα να μπιιπ και να δέρνουν και λογαριασμό να μην δίνουν.

*Δικαίως, θα τολμήσω να πω- στα δικά μου μέτρα, το να περνούν από σπίτια στα οποία κοιμούνται άνθρωποι στις 4 τα χαράματα παρέες άγγλων ή ρώσων φιλόζωων, χαριεντιζόμενες οι ίδιες και τα σκυλιά τους να ξεσηκώνουν τη γειτονιά από τα γαυγίσματα και τις επιθέσεις κατά αλλήλων, δεν συνιστά δικαίωμα, ούτε φιλοζωία. Συνιστά γαιδουριά του χείριστου είδους και απαράδεκτη συμπεριφορά προς ανθρώπους που έχουν το δικαίωμα της κοινής ησυχίας.

Ομοίως, η «πασαρέλα» δεκάδων σκυλιών σε δρόμους εντός κατοικημένων περιοχών δεν σημαίνει open minded κοινότητες και ομάδες ανθρώπων, αλλά ένα ξεκάθαρο γράψιμο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους προς όλους όσοι ενοχλούνται ή πάντως νοιώθουν άβολα μέσα στην κατάσταση αυτή.

*Να τελειώνουμε επιτέλους με όλες αυτές τις νέες τάσεις που εκκινούν ως δείγματα προοδευτικότητας και ουμανισμού, για να καταλήξουν σε ζαμανφουτισμό- ούτε ο μη φιλόζωος δικαιολογείται να κακομεταχειρίζεται ένα σκύλο ή όποιο άλλο ζώο, ούτε ο φιλόζωος δικαιολογείται να αισθάνεται προστατευμένος και ότι ποτέ δεν θα λογοδοτήσει για όποια οχληρία ή άλλο πρόβλημα επιτρέψει να προκαλεί το ζώο του.

Με τον ίδιο τρόπο που μέχρι πριν λίγα χρόνια η φιλοζωία ήταν ο νέος πολιτισμός στην Κύπρο, πλέον με ευθύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των φιλόζωων ο νέος πολιτισμός σήμερα είναι να επανεύρουμε την φιλανθρωπία.

Και να γλυτώσουμε από την ολοένα και αυξανόμενη οχληρία που προκαλείται σε μέρη που δεν θα έπρεπε καν να επιτρέπεται η διαβίωση ζώων- όπως τα διαμερίσματα ή οι κοινόχρηστοι χώροι μεταξύ κατοικιών.