Pafos Net

ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ by COFFEEBRANDS: Η απομυθοποίηση των πάντων

title image

ΤΟΥ ΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ

 

*Η πανδημία που βιώνει η ανθρωπότητα δίνει ένα καλό μέτρο συνειδητοποίησης διαφόρων μύθων στους οποίους οι μικροί, ως επί το πλείστο, της γης ετούτης αρέσκονται σε περιόδους ειρηνικές: Πόσο πιο μπροστά από εμάς είναι συγκεκριμένα έθνη, πόσο νεάντερταλ είμαστε εμείς στις συμπεριφορές και δράσεις μας, πόσο φοβερά και τρομερά πράγματα θα έκανε ο άλφα ή ο βήτα αν ήταν στη θέση μας και πόσο ζηλεύουμε εμείς τον τάδε ή τον δείνα λαό που είναι 200 έτη φωτός μακριά μας.

Ο κορονοιός έρχεται σήμερα να συντρίψει στέρεες αντιλήψεις και ιδεατισμούς με τους οποίους μεγαλώσαμε σε αυτό τον τόπο:

*Απομυθοποίηση ένα: Το τι κακό συμβαίνει σε ένα κράτος έχει να κάνει με την υπανάπτυξη του κράτους αυτού και αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί σε ένα προηγμένο κράτος του πρώτου κόσμου- το κακό ξεκίνησε από ένα από τους οικονομικούς και τεχνολογικούς γίγαντες της υφηλίου και εξαπλώθηκε με ρυθμό πυρκαγιάς σε όλο τον προηγμένο κόσμο πριν αυτός πάρει χαμπάρι από πού του ήρθε.

*Απομυθοποίηση δύο: Κράτη που αρεσκόμαστε να θεοποιούμε ως προς την στιβαρότητα των δομών τους και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών τους, μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να αποτελούν τους αδύναμους κρίκους στην προσπάθεια αναχαίτισης της συμφοράς- τρανό παράδειγμα η Βρετανία, η περίφημη δημόσια μηχανή της οποίας είναι όπως φαίνεται ιδεώδης στο να πηγαινοφέρνει τρένα χωρίς δευτερόλεπτο καθυστερήσεων, αλλά στο να αντιμετωπίσει τον ιό ακόμη δεν έχει κάνει τίποτα.

*Απομυθοποίηση τρία: Πολίτες κρατών που σε συνθήκες ομαλότητας και οικονομικής ανάπτυξης αποτελούν το είδωλο των πτωχών και καταφρονεμένων, καταγγέλλονται σήμερα από αρμόδια διεθνή όργανα ως ανεύθυνοι στη συμπεριφορά τους- οι συμπαθέστατοι στους Κύπριους Ιταλοί, καταγγέλλονται σήμερα ότι δεν ενήργησαν υπευθύνως τις πρώτες κρίσιμες ώρες, με αποτέλεσμα να ξεφύγει η κατάσταση και να φτάσει στο σημερινό αδιανόητο στάδιο του να είναι όλη η χώρα αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι Κύπριοι μπορεί όταν περάσει το κακό να ξαμολυθούν ξανά στο Μιλάνο ζηλεύοντας τους οίκους μόδας, τη Μίλαν και την Ίντερ, αλλά τις μέρες αυτές μπορούν να το παίζουν κριτές.

*Απομυθοποίηση τέσσερα: Ένα μικρών δυνατοτήτων κράτος όπως το δικό μας, που αρέσκεται να εργάζεται συνήθως σε καταστάσεις ρουσφετιού, ημετεροκρατίας και ρυθμών χελώνας, σε περιπτώσεις όπως της πανδημίας που ζούμε σήμερα έχει καταφέρει να εργάζεται με τρόπο που αναγνωρίζεται διεθνώς ως αποτελεσματικό όσο λίγα στην αντιμετώπιση των συνεπειών της- ναι, είναι διαφορετικό να είσαι ένα κράτος των 800 χιλιάδων ανθρώπων και διαφορετικό να είσαι κράτος των δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων. Δεν παύει όμως να είσαι ένα μικρό κράτος που κινήθηκε με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από ότι έπραξαν κράτη πολύ πιο προηγμένα από εσένα.

*Εν κατακλείδι: Σε συνθήκες ομαλότητας και ηρεμίας, όλοι μπορούν να θέτουν όσα κλισέ θέλουν. Όταν σφίξουν τα γάλατα, όλα φαίνονται φαιδρά.